Το 2013 ήταν μία πολύ άσχημη χρονιά για τις φωτογραφικές εταιρείες (infographic)


Το 2013 ήταν μία πολύ άσχημη χρονιά για τις φωτογραφικές εταιρείες (infographic)

H ιστοσελίδα lensvid παρουσίασε ένα infographic στο οποίο μπορούμε να καταλάβουμε απόλυτα πόσο κακή χρονιά ήταν το 2013 για την φωτογραφική αγορά.

Το συγκεκριμένο infographic (δείτε το σε πλήρη ανάλυση εδώ) δημιουργήθηκε βάση των στοιχείων της CIPA (Camera & Imaging Products Association) και περιέχει και συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές (μέχρι και το 2009).

Φυσικά το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πτώση των πωλήσεων φωτογραφικών μηχανών.
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:
– 40% συνολική μείωση στις αποστολές φωτογραφικών μηχανών από τα εργοστάσια προς τις αγορές σε σχέση με το 2012
– 20% συνολική μείωση στις αποστολές φωτογραφικών φακών από τα εργοστάσια προς τις αγορές σε σχέση με το 2012
– 25% μείωση στις mirrorless μηχανές και 19% στις DSLR μηχανές
– 45% μείωση στις compact μηχανές σε σχέση με το 2012 (60%!!! σε σχέση με το 2010).

Για το 2013 οι πωλήσεις των φωτογραφικών μηχανών μοιράστηκαν ως εξής: 74% οι compact μηχανές, 21% οι DSLR μηχανές και μόλις 5% οι mirrorless μηχανές.

Επίσης οι προβλέψεις του IDC (International Data Corporation) για τις πωλήσεις των mirrorless μηχανών για το έτος 2013 έπεσαν κατά πολύ έξω σε σχέση με την πορεία τους.

Τέλος ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αν και η Ιαπωνία φιλοξενεί το 1.78% του παγκόσμιου πληθυσμού, απορρόφησε το 13% των συνολικών αποστολών μηχανών και το 15% των συνολικών αποστολών φακών. Η Ευρώπη απορρόφησε το 32% και 30% αντίστοιχα, οι χώρες της Αμερικής το 29% και 27% αντίστοιχα και τέλος οι ανερχόμενες αγορές της Ασίας το 23% και 27% αντίστοιχα.
Επιπλέον εντυπωσιακό είναι ότι οι πωλήσεις των mirrorless μηχανών στην Ιαπωνία για το 2013 αυξήθηκαν στο 27% του συνολικού αριθμού πωλήσεων παγκοσμίως, από 19% που ήταν το 2012.

Άποψη: Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα σημείο του πλανήτη. Επίσης οι πολύ χαμηλές τιμές των DSLR μηχανών τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απόκτηση μίας DSLR μηχανής. Αν και οι εταιρείες ανανεώνουν συνεχώς τις σειρές τους, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τωρινοί κάτοχοι DSLR μηχανών θα υποστηρίξουν, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, την αλματώδη εξέλιξη τους με την αγορά των νεότερων μοντέλων. Ειδικά από την στιγμή που η προσοχή των καταναλωτών παγκοσμίως έχει επικεντρωθεί στα smartphones και τα tablets, τα οποία σαρώνουν.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι τα mirrorless συστήματα έχουν αποτύχει να πείσουν τους φωτογράφους για τις επιδόσεις τους και παλεύουν ακόμα να επιβιώσουν, απέναντι στην καλά εδραιωμένη αντίληψη της υπεροχής των DSLR μηχανών.

Είναι λογικό ότι κάποια στιγμή η αγορά φωτογραφικών μηχανών θα υποστεί κορεσμό (ίσως κάτι τέτοιο να συμβαίνει ήδη), παρόμοιο με την αγορά τηλεοράσεων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Μένει να δούμε μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό κλίμα και με τον ανταγωνισμό που υπάρχει και τα περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης των μεριδίων, ποιες φωτογραφικές εταιρείες θα αντέξουν να παραμείνουν στον χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

infographic

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Μεγαλο μεριδιο ευθυνης εχουν και οι εταιρειες. Οταν βγαζεις στην αγορα 10 διαφορετικες φωτογραφικες μηχανες το χρονο, οι οποιες απευθυνονται σε ενα συγκεκριμενο μεριδιο του καταναλωτικου κοινου (εξαιρουνται οι επαγγελματιες), ενω ταυτοχρονως ριχνεις την ποιοτητα και σε καθε ετησιο upgrade οι διαφορες με το προηγουμενο μοντελο ειναι ελαχιστες, με σκοπο να ξεγελασεις τον αγοραστη, τοτε αυτα ειναι τα αποτελεσματα. Και αυτο φαινεται κυριως στις χαμηλης τιμης-ποιοτητας compact μηχανες που δεν προσφερουν και πολλα παραπανω απο μια καμερα κινητου, αλλα και στις entry-level dslr και mirrorless, οπου η καθε εταιρεια προσφερει τουλαχιστον 3-4 επιλογες της συγκεκριμενης κατηγοριας, οι αγοραστες προτιμουν 1-2 μοντελα, οποτε τα υπολοιπα μενουν στα αζητητα.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!