Σύντομα θα είναι δυνατή η λήψη εικόνων 40 megapixels στο χέρι


Σύντομα θα είναι δυνατή η λήψη εικόνων 40 megapixels στο χέρι

Όπως είδαμε η Olympus OM-D E-M5 II αν και έχει ανάλυση 16 megapixels μπορεί να δημιουργεί εικόνες των 40 megapixels. Οι εικόνες αυτές αποτελούν σύνθεση 8 φωτογραφιών που βγαίνουν με ανάλυση 16 megapixels μέσα σε ένα δευτερόλεπτο (φυσικά με την χρήση τριποδιού). Για την λήψη των 8 φωτογραφιών η μηχανή χρησιμοποιεί το σύστημα σταθεροποίησης των 5 αξόνων για να μετακινεί κατά μισό pixel τον αισθητήρα προς κάθε κατεύθυνση σε κάθε λήψη.

Το μειονέκτημα στην νέα πρόταση της Olympus είναι ότι είναι αναγκαία η χρήση τριποδιού, λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να πραγματοποιηθούν αυτές οι λήψεις. Ο κ. Setsuya Kataoka εξήγησε ότι στο μέλλον στόχος της Olympus είναι να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνουν οι παραπάνω λήψεις, ώστε να είναι δυνατή η λήψη εικόνων 40 megapixels ακόμα και στο χέρι.

Μένει να δούμε πότε θα είναι έτοιμη η Olympus να μας δώσει την νέα αυτή σημαντική τεχνολογική εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Dpreview
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1

    δεν είμαι σίγουρος ότι η σύνθεση 8 φωτογραφιών από 16mp σε μία των 40mp είναι το ίδιο σαν να είχε η μηχανή εγγενώς αισθητήρα 40mp. Στην πρώτη περίπτωση τα pixel είναι πολυ μεγαλύτερα απλα με κάποιο shift μεταξύ τους ενώ στην δεύτερη πολύ μικρότερα. Η δεύτερη περίπτωση μπορεί πχ να αποτυπώσει μια τρίχα από μαλλιά με μικρότερο “πάχος” από το μέγεθος του pixel ενώ η δεύτερη όσο και να κουνάς τον αισθητήρα το pixel πάντα θα παραμένει μεγαλύτερο από το αποτυπούμενο μέγεθος και άρα δεν θα μπορεί να το καταγράψει. Οχι καθαρά τέλος πάντων.

    Δε λέω η δυνατότητα αυτή δεν είναι χρήσιμη. Είναι αλλά όχι τόσο στην ανάλυση. Περισσότερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για DR και noise reduction και λιγότερο για ανάλυση. Προς το παρόν η χρήση τρίποδα το κάνει κατάλληλο μάλλον για landscape και μερικές ακόμα περιπτώσεις.

    Αλλα επιμένω ποιος αλήθεια θέλει τέτοια ανάλυση; Μάταιο κυνήγι mp μου κάνει.

    • #
      1

      η απάντηση στο ποιος θέλει τέτοια ανάλυση είναι: πάρα πολύ κόσμος. Όπως κάποτε λέγαμε ότι τα 6 megapixels είναι αρκετά και μετά λέγαμε τα 12 megapixels είναι μια χαρά και τώρα δεν θες πάνω από 16, έτσι σε μερικά χρόνια θα λέμε ότι τα 40 είναι τα ιδανικά…
      και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το περιορίσουμε γιατί απλούστατα δεν είναι κακό να έχει πολύ μεγάλη ανάλυση εφόσον λυθούν όλα τα θέματα, ταχύτητας λήψης, λήψεων σε χαμηλό φωτισμό, χωρητικότητας καρτών μνήμης και σκληρών δίσκων, Η/Υ που να μπορούν να διαχειριστούν την ανάλυση…
      προσωπικά δεν θα βάλω όριο στα megapixels όπως δεν θα βάλω όριο και σε τίποτα άλλο που έρχεται και θα μου δώσει παραπάνω δυνατότητες…

      • #
        1

        Συμφωνώ για τα pixel ως αριθμό. Ας πούμε χρειάζονται σε κάποιους και γιατί όχι έστω και για τα crops μόνο.
        Δεν είναι όμως “κανονικά” 40mp. Η μετακίνηση του σενσορα δεν μικραίνει το pixel. Μικρότερα textures από το εμβαδόν του pixel δεν μπορούν να καταγραφούν. Η ανάλυση αυξάνει μεν και η λεπτομέρεια αλλα όχι ακριβώς σαν να ήταν 40mp. Όπως και να έχει ευπρόσδεκτη και αυτή η λειτουργία. Κυρίως οι φωτογράφοι τοπίου (χρόνοι έκθεση >1”) θα την εκτιμήσουν. Άλλωστε πέρα από παραπάνω pixels αναμένεται και βελτίωση του θορύβου χάρη στην ίδια τεχνική, ειδικά σε πολύ υψηλά iso. Νομίζω και αυτό είναι αρκετά χρήσιμο.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!