Η 500px Prime ακούει τους φωτογράφους και τους δίνει το 70% από τις πωλήσεις φωτογραφιών


Η 500px Prime ακούει τους φωτογράφους και τους δίνει το 70% από τις πωλήσεις φωτογραφιών

Αρχικά η 500px είχε ανακοινώσει ότι η ελάχιστη τιμή πώλησης κάθε φωτογραφίας θα ήταν τα 250 δολάρια και ο φωτογράφος θα έπαιρνε το 30%. Φυσικά ακολούθησαν πολλές διαμαρτυρίες για το μοίρασμα 70-30 υπέρ της 500px, διαμαρτυρίες που από ότι φαίνεται έπιασαν τόπο.

Η ιστοσελίδα πώλησης της 500px, 500px Prime, είναι πλέον σε λειτουργία, αλλά με σημαντικές αλλαγές.

Για αρχή όλες οι εικόνες μπορούν να αγοραστούν στην τιμή των 250 δολαρίων. Δεν θα υπάρχει κλιμακωτός τιμοκατάλογος ανάλογα με την χρήση ή το μέγεθος. Οποιοσδήποτε μπορεί πληρώνοντας 250 δολάρια να αποκτήσει την εικόνα που θέλει στην υψηλότερη ανάλυση, με άδεια χρήσης για όλο τον κόσμο και οποιοδήποτε μέσω επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας την εκτυπωμένη ή ψηφιακά (One option covers it all. For $250 per photo you get the highest resolution and it’s always royalty-free with a worldwide, any-media usage license. No expiries and no seat limits. That means unlimited print and digital impressions forever). Με άλλα λόγια μία μεγάλη εταιρεία μπορεί δαπανώντας μόλις 250 δολάρια να αποκτήσει μία φωτογραφία και να την χρησιμοποιήσει για παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια, σε έντυπο και ψηφιακό υλικό, με τον φωτογράφο επί της ουσίας να μην έχει δικαίωμα να διαπραγματευτεί για το κάτι παραπάνω (δεν αναφέρεται βέβαια τι γίνεται στην περίπτωση που ο αγοραστής επιθυμεί αποκλειστική χρήση της εικόνας).
Παράλληλα ο φωτογράφος θα δικαιούται το 70% των 250 δολαρίων (αντί για το 30%), δηλαδή 175 δολάρια από κάθε πώληση.

Αν και το 70% που δίνεται στους φωτογράφους είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα πώλησης φωτογραφιών μέσω τέτοιου είδους ιστοσελίδων (το μέγιστο που έχουμε δει είναι 40-50%), πολλοί θα διαφωνήσουν με την πολιτική της μίας τιμής πώλησης όλων των δικαιωμάτων για κάθε χρήση. Μέχρι τώρα ο αγοραστής πλήρωνε ανάλογα με το μέγεθος της εικόνας που ήθελε να αγοράσει και ανάλογα την χρήση για την οποία την προόριζε. Μάλιστα πολλές “τράπεζες” φωτογραφιών σε περίπτωση που ο αγοραστής θέλει αποκλειστική χρήση της εικόνας επιτρέπουν την επί μέρους διαπραγμάτευση της τιμής.

Από την άλλη η κίνηση της 500px ίσως αναταράξει την αγορά αφού θα αναγκάσει τους ανταγωνιστές της να αναθεωρήσουν τα ποσοστά που δίνουν στους φωτογράφους από κάθε πώληση.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

500px

Πηγή:

500px Prime
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

6 σχόλια

  • #
    1

    Μιλάει εκ του ασφαλούς γιατί είναι τόσες οι φωτογραφίες που ελάχιστες θα πουληθούν. Το 500px στην Αμερική έστειλε σε φωτογράφους mail που έλεγε αν θέλουν να εργαστουν στο 500px, και να τους στείλουν 4 φωτογραφίες για να προχωρήσουν σε … μια άγνωστη σύμβαση (όταν ενημερωθω θα σας το πω). Άρα δημιουργούν βάση προς πώληση φωτογραφιών από συγκεκριμένα άτομα. Ευχή όλων να πουληθούν φωτογραφίες μας… αλλά…

    • #
      1

      θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο φωτογράφος παραχωρεί όλα τα δικαιώματα του στην 500px και στην ουσία χάνει την φωτογραφία του…

      • #
        1

        Copy / paste από το σχετικό Contributor Licensing Agreement του 500px…

        Copyright in Images
        Contributor retains ownership and copyright in the Selected Images and Selected Images shall not be considered assets of the Company in the event of a voluntary or involuntary bankruptcy. Company recommends that Contributor registers its Images with the US Copyright Office (www.loc.gov). While Company takes commercially reasonable steps to ensure that the rights of its Contributors are not violated by customers or other parties, Company has no authority or obligation to pursue legal action against any alleged infringer of any rights in and to any Selected Images.

      • #
        1

        ευχαριστούμε Γιώργο. ερώτηση σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αγοράσει από το 500px μία εικόνα για αποκλειστική χρήση γράφει κάτι η συμφωνία;

  • #
    1

    …να σου πω την αλήθεια Βάιε, το μόνο σχετικό με την αποκλειστικότητα που μπόρεσα να βρω, στο παραθέτω παρακάτω:

    2.2 Exclusive Use Licenses. You may request an exclusive use license for a period of time for
    additional license fees by contacting us 500px at help@500px.com. Exclusive use licenses may not be
    available for all Images.

    Αν αυτό δεν σε καλύπτει, μπορώ να σου στείλω με email τα σχετικά pdf από το 500px! :)

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!