54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και για 10 μέρες, η Θεσσαλονίκη υποδέχεται μεγάλα ονόματα της Έβδομης Τέχνης αλλά και χιλιάδες Έλληνες και ξένους σινεφίλ που θα ζήσουν μοναδικές στιγμές μέσα αλλά και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι και φέτος ενδιαφέρον και πλούσιο. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 150 ταινίες τόσο στο Ολύμπιον (Αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας) όσο και στο Λιμάνι (Αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα). Μπορείτε να δείτε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ εδώ. Την αυλαία θα ανοίξει η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί”. Ο Αμερικανός δημιουργός θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Ελλάδα για να παραστεί στην τελετή έναρξης, στην ιστορική έδρα του Φεστιβάλ στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον. Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, θα προβληθεί η ταινία λήξης της διοργάνωσης “Nebraska”, παρουσία του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συναντάμε 14 ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο (πρόκειται για τις πρώτες και δεύτερες ταινίες τους) οι οποίες διεκδικούν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος). Ανάμεσα τους υπάρχουν και δύο Ελληνικές ταινίες οι “Wild Duck” του Γιάννη Σακαρίδη και “Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” της Ελίνας Ψύκου.

Συνολικά οκτώ Ελληνικές ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο τμήμα Eλληνικές Tαινίες 2013, ανάμεσα στις οποίες και η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά (Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας και Κύπελλο Βόλπι ανδρικής ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου). Επίσης, θα προβληθούν και οι βραβευμένες Ελληνικές ταινιες του Φεστιβάλ της Δράμας. Τέλος, σημαντική είναι η ελληνική παρουσία και στο αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, την Αγορά, με συμμετοχές στα τμήματα Crossroads και Works in Progress.

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες θα μας συστήσουν πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες που αξίζουν της προσοχής μας, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλουν αξιόλογες ταινίες από ήδη αναγνωριεμένους δημιουργούς. Εδώ συναντάμε τη νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι “Η Αφροδίτη με τη γούνα” αλλά και το “Δεκάλογο” του Κριστόφ Κισλόφσκι, 18 χρόνια μετά από την πρώτη προβολή του στις αίθουσες του Φεστιβάλ. Ακόμη θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και δύο ταινίες που αποτελούν τις επίσημες προτάσεις των χωρών τους, για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Πρόκειται για τις ταινίες “Το μεγάλο τετράδιο” του Γιάνος Σας (Ουγγαρία) και “Ο σκύλος μου ο Κίλερ” της Μίρα Φορνάι (Σλοβακία).

Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, μας προτείνει ταινίες από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Μολδαβία. Θα προβληθούν ακόμα 7 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες θα μας αποκαλύψουν 7 από τους νέους κινηματογραφιστές της Βαλκανικής χερσονήσου. Τέλος, στα πλαίσια του αφιερώματος “Ματιές στα Βαλκάνια 1994-2013“, μπορούμε να παρακολουθήσουμε 17 ακόμη ταινίες που παρουσιάστηκαν στο τμήμα στα 20 αυτά χρόνια και εκπροσωπούν όλες τις χώρες των Βαλκανίων, μέσω μερικών από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους δημιουργούς της εποχής μας. Με αφορμή αυτό το αφιέρωμα πέντε σημαντικοί Βαλκάνιοι σκηνοθέτες, ο Βούλγαρος Λιουντμίλ Τοντόροφ, οι Ρουμάνοι Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κρίστι Πούιου, ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ και ο Κροάτης Βίνκο Μπρέσαν, θα επισκεφθούν την πόλη τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα φετινά αφιερώματα του Φεστιβάλ στο Σύγχρονο Αργεντίνικο σινεμά και στους Γάλλους Αλέν Γκιροντί και Κλερ Σιμόν. Οι δύο Γάλλοι δημιουργοί θα ταξιδέψουν επίσης στη Θεσσαλονίκη, για να παραβρεθούν στις πρεμιέρες των ταινιών τους “Ο άγνωστος της λίμνης” (Γκιροντί )και “Gare du Nord ” (Σιμόν).

Το Φεστιβάλ, με τα τμήματα του Νεανική Οθόνη, Short & Sweet και Soirée Allemande – Everybody’s Favourites έχει προνοήσει και για τους μικρούς του φίλους. Μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο στις ειδικές προβολές για σχολεία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και φέτος υπάρχει μέριμνα για ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα άνω των 65 ετών, οι οποίοι δικαιούνται ελεύθερη είσοδο, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ και όλες τις ταινίες που θα προβληθούν εδώ. Αν χρειάζεστε πληροφορίες για τα εισιτήρια θα τις βρείτε εδώ.

Το Φεστιβάλ όμως δεν είναι μόνο ταινίες, αλλά και μουσική, βόλτες στην πόλη, συναυλίες και πάρτι όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι θιασώτες του. Φέτος μπορούμε να απολαύσουμε τον Κωνσταντίνο Βήτα και το έργο του Μετασχηματισμοί / Transformations live, το συγκρότημα χάλκινων πνευστών Fanfara Transilvania, τους The Speakeasies Swing Band στο πάρτι του περιοδικού Εξώστης και τον Πάνο Μουζουράκη με το ανατρεπτικό The Big Band Project.

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το μαγικό κόσμο της έβδομης Τέχνης και μας περιμένει να ζήσουμε το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου μαζί. Ραντεβού στις αίθουσες!

Το επίσημο τρέιλερ του “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί” του Τζιμ Τζάρμους

Το επίσημο τρέιλερ του “Nebraska” του Αλεξάντερ Πέιν

Το επίσημο τρέιλερ του “Η Αφροδίτη με τη γούνα” του Ρομάν Πολάνσκι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!