NASA: To πρώτο ελικόπτερο που θα πετάξει σε άλλο πλανήτη ετοιμάζεται για την πρώτη του πτήση!


NASA: To πρώτο ελικόπτερο που θα πετάξει σε άλλο πλανήτη ετοιμάζεται για την πρώτη του πτήση!

Το Ingenuity Mars Helicopter της NASA και σύντροφος του Perseverance Rover ετοιμάζεται για την ιστορική του πρώτη πτήση στον Άρη.

Η NASA στοχεύει το νωρίτερο στις 8 Απριλίου το Ingenuity Mars Helicopter να κάνει την πρώτη απόπειρα για πρώτην ελεγχόμενη πτήση ενός αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη. Πριν το ελικόπτερο των 1,8 κιλών να μπορέσει να επιχειρήσει την πρώτη του πτήση, τόσο το ίδιο όσο και η ομάδα του πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από τρομακτικά ορόσημα.

Το Ingenuity παραμένει προσκολλημένο στην κοιλιά του Perseverance rover της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου.

Το rover βρίσκεται επί του παρόντος στο ταξίδι του στο «αεροδρόμιο» όπου το Ingenuity θα προσπαθήσει να πετάξει. Μόλις αναπτυχθεί, το Ingenuity θα έχει 30 Αριανές ημέρες ή sols, (31 Γήινες ημέρες) για τη διεξαγωγή της δοκιμαστικής πτήσης.

Όταν το Sojourner rover της NASA προσγειώθηκε στον Άρη το 1997, απέδειξε ότι η οδήγηση στον Κόκκινο Πλανήτη ήταν δυνατή και επαναπροσδιόρισε πλήρως την προσέγγισή μας για τον τρόπο εξερεύνησης του Άρη. Ομοίως, θέλουμε να μάθουμε για την πιθανότητα που έχει το Ingenuity για το μέλλον της επιστημονικής έρευνας. Με αυτό το όνομα, το Ingenuity (ευφυία) είναι μια τεχνολογική επίδειξη που στοχεύει να είναι η πρώτη πτήση με κινητήρα σε έναν άλλο κόσμο και, εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω τους ορίζοντές μας και να διευρύνει το εύρος του τι είναι δυνατό να γίνει με την εξερεύνηση του Άρη.

δήλωσε ο Lori Glaze, διευθυντής του τμήματος Planetary Science Division στην έδρα της NASA.

Η πτήση στον Άρη είναι πολύ πιο δύσκολη από την πτήση στη Γη. Ο Κόκκινος Πλανήτης έχει σημαντική βαρύτητα (περίπου το ένα τρίτο της Γης), αλλά η ατμόσφαιρά του είναι μόλις 1% τόσο πυκνή όσο της Γης, στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στον Άρη, η επιφάνεια του πλανήτη δέχεται μόνο το ήμισυ περίπου της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στη Γη και οι θερμοκρασίες τη νύχτα μπορούν να μειωθούν τόσο χαμηλά όσο μείον 90 βαθμοί Κελσίου, οι οποίοι μπορούν να παγώσουν και να σπάσουν μη προστατευμένα ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Πριν το Ingenuity κάνει την πρώτη του πτήση στον Άρη, πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στη μέση του αεροδρομίου του – 10 με 10 μέτρα, που έχει επιλεγεί για την επιπεδότητα και την έλλειψη εμποδίων . Μόλις οι ομάδες του ελικοπτέρου και του rover επιβεβαιώσουν ότι το Perseverance βρίσκεται ακριβώς εκεί που θέλουν να βρίσκεται μέσα στο αεροδρόμιο, ξεκινά η περίπλοκη διαδικασία για την ανάπτυξη του ελικοπτέρου στην επιφάνεια του Άρη.

Η διαδικασία ανάπτυξης του ελικοπτέρου θα διαρκέσει περίπου έξι sols (έξι ημέρες, τέσσερις ώρες στη Γη). Στην πρώτη sol, η ομάδα στη Γη θα ενεργοποιήσει μια συσκευή σπασίματος μπουλονιών, απελευθερώνοντας έναν μηχανισμό κλειδώματος που βοήθησε να κρατήσει το ελικόπτερο σταθερά στην κοιλιά του rover κατά την εκτόξευση και την προσεδάφιση του στον Άρη. Τα ακόλουθα sol, θα πυροδοτήσουν μια συσκευή κοπής καλωδίων, επιτρέποντας στον μηχανοποιημένο βραχίονα που κρατά το Ingenuity να αρχίσει να περιστρέφει το ελικόπτερο από την οριζόντια θέση του. Τότε είναι που το ελικόπτερο θα επεκτείνει δύο από τα τέσσερα πόδια προσγείωσης.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης sol της ακολουθίας ανάπτυξης, ένας μικρός ηλεκτρικός κινητήρας θα φέρει το ελικόπτερο εντελώς κάθετο. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης sol, τα δύο τελευταία πόδια προσγείωσης θα μπουν στη θέση τους, Σε κάθε μία από αυτές τις τέσσερις sol, ο Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering (WATSON) θα τραβήξει φωτογραφίες. Στην τελική του θέση, το ελικόπτερο θα κρεμαστεί περίπου13 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του Άρη. Σε αυτό το σημείο, μόνο ένα μπουλόνι και μερικές δεκάδες μικροσκοπικές ηλεκτρικές επαφές θα συνδέουν το ελικόπτερο με το Perseverance. Την πέμπτη sol η ομάδα θα χρησιμοποιήσει τελευταία φορά το Perseverance ως πηγή ενέργειας για να φορτίσει την μπαταρία του Ingenuity.

Στην έκτο και τελευταία sol αυτής της φάσης ανάπτυξης, η ομάδα θα πρέπει να επιβεβαιώσει τρία πράγματα: ότι τα τέσσερα πόδια του Ingenuity είναι σταθερά στην επιφάνεια του κρατήρα Jezero, ότι το rover έφυγε πράγματι περίπου 5 μέτρα μακριά, και ότι τόσο το ελικόπτερο όσο και το rover επικοινωνούν μεταξύ τους. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει και η περίοδος των 30-sol κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να πραγματοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι πριν την πτήση.

Μόλις η ομάδα είναι έτοιμη να επιχειρήσει την πρώτη πτήση, το Perseverance θα λάβει και θα μεταδώσει στο Ingenuity τις τελικές οδηγίες πτήσης. Αρκετοί παράγοντες θα καθορίσουν τον ακριβή χρόνο για την πτήση, συμπεριλαμβανομένων των ανέμων και μετρήσεων που λαμβάνονται από τον Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) στο Perseverance. Το Ingenuity θα τρέξει τους ρότορες του στις 2.537 στροφές ανά λεπτό και εάν όλοι οι τελικοί έλεγχοι φαίνονται καλοί, θα σηκωθεί. Αφού ανέβει με ρυθμό περίπου 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο, το ελικόπτερο θα αιωρείται στα 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια για έως και 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, το ελικόπτερο θα κατεβεί και θα αγγίξει πάλι στην επιφάνεια του Άρη.

Αρκετές ώρες μετά την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης, το Perseverance θα κατεβάσει το πρώτο σύνολο δεδομένων του Ingenuity και, πιθανώς, εικόνες και βίντεο από τις κάμερες πλοήγησης και το Mastcam-Z του rover. Από τα δεδομένα που θα παρθούν εκείνο το πρώτο βράδυ μετά την πτήση, η ομάδα του Mars Helicopter αναμένεται να είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν η πρώτη προσπάθεια να πετάξει στον Άρη ήταν επιτυχής.

Ενώ το Ingenuity θα επιχειρήσει την πρώτη, ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη, η πρώτη πτήση στη Γη έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου 1903, στους ανεμοδαρμένους αμμόλοφους του Kill Devil Hill, κοντά στο Kitty Hawk, στη Βόρεια Καρολίνα. Οι Orville και Wilbur Wright κάλυψαν 120 πόδια σε 12 δευτερόλεπτα κατά την πρώτη πτήση. Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν τέσσερις πτήσεις εκείνη την ημέρα, κάθε μία περισσότερο από την προηγούμενη.

Μια μικρή ποσότητα υλικού που κάλυψε ένα από τα φτερά του αεροσκάφους των αδερφών Wright, γνωστό ως Flyer, κατά την πρώτη πτήση βρίσκεται τώρα στο Ingenuity. Χρησιμοποιήθηκε μια μονωτική ταινία για να τυλίξει το μικρό δείγμα υφάσματος γύρω από ένα καλώδιο που βρίσκεται κάτω από το ηλιακό panel του ελικοπτέρου. Οι Wrights χρησιμοποίησαν τον ίδιο τύπο υλικού – που ονομάζεται “Pride of the West” – για να καλύψουν τα φτερά του ανεμοπλάνου και των αεροσκαφών τους από το 1901. Το πλήρωμα του Apollo 11 πέταξε με ένα διαφορετικό κομμάτι του υλικού, μαζί με ένα μικρό θραύσμα ξύλου από το Wright Flyer, στη Σελήνη και πίσω κατά τη διάρκεια της εμβληματικής αποστολής τους τον Ιούλιο του 1969.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Mars NASA Perseverance Rover
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!