Apple MacBook Pro: Χωρίς οθόνη αφής, αναγνώστη για SD και USB 3.0 θύρες


Apple MacBook Pro: Χωρίς οθόνη αφής, αναγνώστη για SD και USB 3.0 θύρες

Είναι αλήθεια ότι τα Apple MacBook Pro είναι η επιλογή πολλών φωτογράφων, ως η λύση για ένα φορητό υπολογιστή με δυνατότητες και ποιότητα κατασκευής.

Ειδικά στο εξωτερικό οι περισσότεροι φωτογράφοι επιλέγουν τα laptop της Apple, τα οποία προσφέρουν ταχύτητα λειτουργίας, εξαιρετική οθόνη και φοβερή κατασκευή.

Η ανακοίνωση λοιπόν των νέων μοντέλων στη σειρά Apple MacBook Pro, η οποία έγινε πριν μερικές ημέρες, αναμένονταν με ενθουσιασμό από πολλούς, ενθουσιασμός που ίσως να “έκατσε” μετά την προσεκτική μελέτη των χαρακτηριστικών τους.

Ξεπερνώντας τον σημαντικό παράγοντα “τιμή” (και το γεγονός ότι είναι πολύ υψηλή) μία προσεκτική ματιά στα νέα μοντέλα της Apple δημιουργούν απορία σε πολλούς σχετικά με το γιατί η Apple βιάζεται τόσο πολύ σε μερικά σημεία να προλάβει τον ανταγωνισμό και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες και σε άλλα σημεία βρίσκει δικαιολογίες για να μην χρησιμοποιήσει τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν στον ανταγωνισμό.

Ο φωτογραφικός κόσμος για παράδειγμα δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί τα νέα Macbook Pro δεν έχουν πλέον αναγνώστη SD καρτών μνήμης, κάτι που ήταν βολικό για την πλειοψηφία των φωτογράφων (Θέλουμε ακόμα πολύ καιρό για να πούμε ότι θα μεταφέρουμε τα αρχεία από μία μηχανή ασύρματα στο laptop μας – κάτι που φυσικά είναι το μέλλον).
Φυσικά κάποιος θα πει ότι οι κυριότερες επαγγελματικές DSLR μηχανές δέχονται Compact Flash και XQD, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες μηχανές παίρνουν SD κάρτα μνήμης, ανάμεσα τους και η συντριπτική πλειοψηφία των premium compact μηχανών και των επαγγελματικών mirrorless μηχανών.

Μάλιστα η “χαζή” δικαιολογία που έδωσε ο Phil Schiller, Apple SVP of Worldwide Marketing, ότι δηλαδή ο αναγνώστης δεν είναι πρακτικός γιατί έχεις την μισή κάρτα έξω, δεν αγγίζει κανένα σοβαρό φωτογράφο.

“…Because of a couple of things. One, it’s a bit of a cumbersome slot. You’ve got this thing sticking halfway out. Then there are very fine and fast USB card readers, and then you can use CompactFlash as well as SD. So we could never really resolve this – we picked SD because more consumer cameras have SD but you can only pick one”.

Επιπλέον η Apple πλέον έχει στο νέο MacBook Pro μόνο USB-C θύρες αναγκάζοντας τον χρήστη τους να αγοράσει αντάπτορες για να μπορέσει να συνδέσει τη μηχανή, την videocamera, το drone, το σκληρό του ή ακόμα και μία εξωτερική οθόνη και γενικά βάζει ακόμα ένα μπελά στο κεφάλι του φωτογράφου που πρέπει να θυμηθεί να μην ξεχάσει να πάρει μαζί του τους αντάπτορες αυτούς.

Ακόμα η Apple αποφάσισε να μην βάλει οθόνη αφής αλλά τη Touch Bar. Αν και η Touch Bar είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την χρήση της με λογισμικά όπως το Adobe Photoshop, παρόλα αυτά θα ήταν πιο εντυπωσιακό αν είχαμε όλο το πληκτρολόγιο σε αυτό το στυλ αλλά και το πιο βασικό να είχαμε μία οθόνη αφής (στην Apple μάλλον θα πρέπει να δουλέψουν με κάποιο από τα laptop του ανταγωνισμού με οθόνη αφής για να καταλάβουν πόσο πιο γρήγορα δουλεύεις και γιατί είναι πλέον must σε ένα laptop).

apple-touch-bar

Τέλος θα αναφερθούμε και στη θύρα φόρτισης MagSafe, η οποία προστάτευε το MacBook Pro αφού μπορούσες να φορτίσεις την συσκευή σου ακουμπώντας απλά το καλώδιο στην θύρα, με τον μαγνήτη να ασφαλίζει το καλώδιο. Έτσι αν κατά λάθος κάποιο πόδι μπλεκόταν στο καλώδιο του φορτιστή, το καλώδιο έβγαινε από την θύρα χωρίς να παρασύρει το MacBook στο έδαφος. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα φωτογράφο που ταξιδεύει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να φορτίσει το laptop του σε μέρη που το παραπάνω είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Τι λέτε για τα νέα MacBook Pro της Apple; Σας άρεσαν όσα είδατε ή έχετε τις αντιρρήσεις σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!