Ηθοποιοί καλούν τον Trump να μην επιτρέψει σε AI εταιρείες να εκμεταλλεύονται τα πνευματικά δικαιώματα!

Πάνω από 400 καλλιτέχνες του Hollywood καλούν τον Trump να μην επιτρέψει σε AI εταιρείες να εκμεταλλεύονται τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Η κούρσα μεταξύ Αμερικής και Κίνας για το ποιος θα επικρατήσει τεχνολογικά κλιμακώνεται. Πρόσφατα σας είχαμε ενημερώσει για τη νέα κινεζική startup DeepSeek η οποία αποκάλυψε το νέο της λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με ονομασία DeepSeek-R1, το οποίο καταφέρνει να κοντράρει καθιερωμένες πλατφόρμες, όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google. Μάλιστα, οι επιδόσεις του σύμφωνα με την εταιρία ξεπερνούν ακόμη και αυτές του επι-πληρωμή ChatGPT μοντέλου.
Οι καταναλωτές έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την τεχνολογία της DeepSeek, με την εφαρμογή AI assistant να σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση του Apple App Store στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο υπογραμμίζει τη ραγδαία πρόοδο της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ταυτόχρονα έχει προκαλέσει και αναταράξεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ (όπου δηλώνει ότι είναι ο ηγέτης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης). Το εντυπωσιακό είναι ότι δημιουργήθηκε με αρκετά μικρότερο προϋπολογισμό (6 εκατομμυρίων δολαρίων) σε σχέση με τους κολοσσούς ανταγωνιστές όπως η OpenAI που ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη των μοντέλων της.
Για αυτό, νωρίτερα μέσα στο έτος ο Πρόεδρος Trump διέταξε τους συμβούλους της κυβέρνησής του να διαμορφώσουν ένα “Σχέδιο Δράσης τεχνητής νοημοσύνης” για τις ΗΠΑ και ζήτησε τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, της κυβέρνησης αλλά και του ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας. Η OpenAI (η εταιρία πίσω από το ChatGPT και το DALL-E) τόνισε ότι εάν δεν επιτραπεί στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, η Κίνα θα έχει το προβάδισμα στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από καλλιτέχνες του Hollywood οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα αιτήματα και προέτρεψαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρήσει την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων έναντι της τεχνητής νοημοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 400 αστέρες του Hollywood οι οποίοι είναι κορυφαίοι ηθοποιοί όπως Ben Stiller, Olivia Wilde Paul McCartney και Cate Blanchett αλλά και γνωστοί κινηματογραφιστές, συγγραφείς, μουσικοί και άλλοι, υπέβαλαν επιστολή στο Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου του Προέδρου Trump, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια ηγεσία της τεχνητής νοημοσύνης της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των βασικών δημιουργικών βιομηχανιών των ΗΠΑ. Αυτό συνδέεται φυσικά με τα πνευματικά τους δικαιώματα και έρχεται ως αντίδραση στα αιτήματα εταιριών όπως Open AI και Google για εκπαίδευση AI μοντέλων σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων το εξής:
Είναι σαφές ότι η Google (αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) και η OpenAI (αξίας άνω των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων) επιχειρηματολογούν για μια ειδική κυβερνητική εξαίρεση ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται ελεύθερα τη δημιουργική βιομηχανία παρά τα σημαντικά έσοδα και τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδυναμωθεί ή να εξαλειφθεί η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν βοηθήσει την Αμερική να ανθίσει.
Η ομάδα που συνέταξε την επιστολή κάλεσε τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να διαπραγματευτούν μέσω κατάλληλων αδειών με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση στον δημιουργικό κατάλογο ταινιών, γραφής, περιεχομένου βίντεο και μουσικής της Αμερικής δεν είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση είναι και γνωστοί σκηνοθέτες όπως ο Guillermo del Toro, ο Alfonso Cuaron, ο Sam Mendes, ο Benny Safdie, ο Judd Apatow και ο Mark Ruffalo.
Η χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς πολλές εταιρείες συνεχίζουν να εκπαιδεύουν μοντέλα σε περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση. Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν αντιμετωπίσει πολυάριθμες αγωγές από φωτογραφικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και καλλιτέχνες που καταγγέλλουν παράνομη χρήση του περιεχομένου τους που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Το πώς θα συνεχιστεί όλη αυτή η κατάσταση μένει να το δούμε στο άμεσο μέλλον!
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Η αναλογική φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO
- Αναβάθμιση Firmware για την Nikon Coolpix P1000
- EBB: Ατομική Έκθεση του Τάκης Αναγνώστου
- Nikon Z6 III: Αναμένονται Σημαντικές Ενημερώσεις Λογισμικού Μέχρι Το Τέλος Του 2025
- Thypoch: Ήρθαν οι νέοι ανανεωμένοι φακοί Simera 35mm f/1.4 και 28mm f/1.4!
- Βρέθηκε χαμένο πορτραίτο του βασιλιά Ερρίκου Η’ στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα social media!