Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει τον παιδικό αυτισμό με ακρίβεια από φωτογραφίες ματιών!


Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει τον παιδικό αυτισμό με ακρίβεια από φωτογραφίες ματιών!

Μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορεί πλέον να διαγνώσει τον παιδικό αυτισμό από φωτογραφίες παιδικών ματιών με 100% ακρίβεια.

Από τα θετικά της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης! Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς των παιδιών και τους εξέτασαν χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης βαθιάς εκμάθησης (deep learning AI) για τη διάγνωση του αυτισμού. Για τη συγκεκριμένη δοκιμή συμμετείχαν 958 παιδιά με μέση ηλικία τα 7,8 έτη. Στα πλαίσια της δοκιμής τραβήχτηκαν συνολικά 1.890 φωτογραφίες των αμφιβληστροειδών τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μισά παιδιά από αυτά που συμμετείχαν είχαν ήδη διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ADS: autism spectrum disorder). Να αναφέρουμε ότι το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) εκπαιδεύτηκε στο 85% των εικόνων των αμφιβληστροειδών και σε συνδυασμό με τις βαθμολογίες σοβαρότητας των συμπτωμάτων δημιουργήθηκαν μοντέλα στα οποία βασίζεται η διάγνωση του αυτισμού. Το υπόλοιπο 15% των φωτογραφιών των ματιών έμεινε εκτός εκπαίδευσης και κρατήθηκε για δοκιμή από τους ερευνητές. Ο έλεγχος για αυτισμό βασίζεται σε μια νέα μέθοδο που βρήκαν οι επιστήμονες, η οποία τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τον εγκέφαλο κοιτάζοντας το πίσω μέρος του ματιού, όπου ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο συνδέονται με τον οπτικό δίσκο (η κεφαλή του οπτικού νεύρου).

Αυτή η μέθοδος επέτρεψε στους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα μη επεμβατικό μέσο για την ταχεία διάγνωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, εκπέμποντας ειδικά λέιζερ στον αμφιβληστροειδή τα οποία είναι ασφαλή για τα μάτια. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής φάσης της μελέτης, ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να διαγνώσει τους συμμετέχοντες με παιδικό αυτισμό με απόλυτη ακρίβεια (100%). Οι ερευνητές περιόρισαν τα δεδομένα εκπαίδευσης σε παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 18 ετών, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε μικρότερα παιδιά σε μελλοντικές μελέτες. Σύμφωνα με το Science Alert, περίπου ένας στους 36 ανθρώπους πιστεύεται ότι είναι αυτιστικός, με βάση τον επιπολασμό μεταξύ των παιδιών 8 ετών (επιπολασμός είναι η αναλογία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική κατάσταση).

Επομένως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει διάγνωση αυτισμού όσο το δυνατόν νωρίτερα και να βοηθήσει αρκετά τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και το φάσμα του αυτισμού τους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!