AI: Μπορεί να αναπαράγει δημοφιλή έργα τέχνης αν εκπαιδευτεί σε 200 εικόνες!


AI: Μπορεί να αναπαράγει δημοφιλή έργα τέχνης αν εκπαιδευτεί σε 200 εικόνες!

Σύμφωνα με αναφορά της Fast Company, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να αναπαράγει εικόνες έργων τέχνης αν εκπαιδευτεί σε 200 εικόνες.

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τρέχουν! Έχουμε δει στο παρελθόν λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης (text-to-image) να δημιουργούν εικόνες που μοιάζουν πάρα πολύ με δηλοφιλή έργα τέχνης που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη της Fast Company αποκαλύπτει ότι πλέον, ο αριθμός των εικόνων που χρειάζεται ένα σύγχρονο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης όσο αφορά την εκπαίδευση του συνήθως κυμαίνεται από μόλις 200 έως 600 εικόνες (αντί για σύνολα δεδομένων με πολλές δεκάδες χιλιάδες δεδομένων).

Αυτό φυσικά εξαρτάται από το θέμα που καλείται να απεικονίσει το εκάστοτε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, η αποτύπωση της χαρακτηριστικής αισθητικής του μεγάλου ζωγράφου Van Gogh μπορεί να απαιτήσει μόλις 112 εικόνες, ενώ η αναπαραγωγή ανθρώπινων προσώπων μπορεί να γίνει με μόλις 234 εικόνες. Αυτά αφορούν το σύνολο δεδομένων που απαιτείται για την εκπαίδευση του αλγορίθμου της τεχνητής νοημοσύνης και μιλάμε πλέον για πολύ μικρά σύνολα. Η Fast Company αναφέρει ότι 3 εκδόσεις του AI μοντέλου Stable Diffusion εξετάστηκαν από ερευνητές για να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να δημιουργούν εικόνες που μοιάζουν με πρωτότυπα έργα.

Ορίστηκε ένα συγκεκριμένο όριο όσο αφορά τη μίμηση, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που καθόριζε εάν ένα σύστημα μέσω υπολογιστή μπορούσε να αναγνωρίσει μια εικόνα ως απομίμηση. Αυτά τα ευρήματα στη συνέχεια επικυρώθηκαν μέσω ανθρώπινης αξιολόγησης, αποκαλύπτοντας ότι η κρίση του υπολογιστή ήταν σχεδόν ευθυγραμμισμένη με την κρίση των ανθρώπου! Σχετικά με το παράδειγμα του Van Gogh, τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σε μια μελέτη με τίτλο “How Many Van Goghs Does It Take to Van Gogh? Finding the Imitation Threshold” από το Πανεπιστήμιο Cornell τον περασμένο μήνα. Θα τη βρείτε εδώ. Η έρευνα της ομάδας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα δημιουργώντας αποτελέσματα που μοιάζουν με υπάρχοντα έργα που προστατεύονται.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδάκτωρ επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Washington Sahil Verma δήλωσε το εξής:

Μερικοί άνθρωποι εκπλήσσονται που ο αριθμός του συνόλου εκπαίδευσης AI αλγορίθμου είναι τόσο χαμηλός. Άλλοι άνθρωποι βέβαια εκπλήσσονται που είναι υψηλός. Καθώς εργαζόμασταν πάνω σε αυτή τη μελέτη, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό έχει τεράστια σημασία για το απόρρητο και τα πνευματικά δικαιώματα ενός έργου.

Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε, ένας δικαστής παραχώρησε σε μια ομάδα καλλιτεχνών το δικαίωμα να συνεχίσουν τις αξιώσεις τους για πνευματικά δικαιώματα κατά των 4 εταιρειών παραγωγής εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης Stability AI (Stable Diffusion), Midjourney, Runway και DeviantArt. Συγκεκριμένα, 10 καλλιτέχνες (συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου) μήνυσαν τις εταιρίες επειδή χρησιμοποίησαν τη δουλειά τους για να δημιουργήσουν προϊόντα AI εικόνων χωρίς την άδεια τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζεται στα δικαστήρια με τους δικηγόρους των καλλιτεχνών να πετυχαίνουν τον πρώτο τους στόχο. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ William Orrick, αποφάνθηκε ότι είναι εύλογο το επιχείρημά τους ότι οι εταιρείες παραβίασαν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών αποθηκεύοντας παράνομα αντίγραφα της δουλειάς τους στα συστήματά τους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]