Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε αδιέξοδο;


Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε αδιέξοδο;

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δυσκολεύονται να βελτιώσουν τα AI μοντέλα τους χάρη στις ελλείψεις δεδομένων.

Μήπως έχει επέλθει ένα τέλμα όσο αφορά την πρόοδο των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης; Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως OpenAI, Google και Anthropic, αντιμετωπίζουν προβλήματα και μειωμένη απόδοση από τις δαπανηρές προσπάθειές τους να κατασκευάσουν νεότερα και βελτιωμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, το Orion, που είναι το τελευταίο AI μοντέλο στο οποίο εργάζεται η OpenAI, δεν ανταποκρίνεται στις εσωτερικές προσδοκίες της εταιρίας και φαίνεται ότι δεν έχει σημαντικές βελτιώσεις ή την πρόοδο που θα ήθελαν.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Google με το επερχόμενο AI λογισμικό Gemini, ενώ και η Anthropic έχει επίσης καθυστερήσει την κυκλοφορία του AI μοντέλου της με ονομασία Claude (Claude 3.5 Opus). Όλες αυτές οι προκλήσεις έχουν να κάνουν με την αυξανόμενη δυσκολία εύρεσης νέων, αναξιοποίητων πηγών υψηλής ποιότητας, “ανθρωπογενών δεδομένων εκπαίδευσης” αλλά και στο τεράστιο κόστος που σχετίζεται με την ανάπτυξη και λειτουργία νέων μοντέλων. Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης πασχίζουν για να βρουν μεγάλους όγκους “ποιοτικών” δεδομένων στο ίντερνετ για να εκπαιδεύσουν τους αλγόριθμους των AI λογισμικών τους.

Από ότι φαίνεται αυτή η διαδικασία έχει πέσει σε ένα αδιέξοδο. Το Bloomberg αναφέρει ότι ήδη έχει γίνει χρήση των διαθέσιμων δεδομένων σε όλο τον ανοιχτό ιστό (web) και οι εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν το κενό. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή χρήσης δεδομένων από AI εικόνες, αλλά μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη που έχει εκπαιδευτεί σε υλικό που δημιουργείται από υπολογιστή δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Η Margaret Mitchell, επικεφαλής επιστήμονας ηθικής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Hugging Face είπε ότι “η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης” ίσως αρχίσει να σκάει. Δήλωσε επίσης ότι οι εταιρίες θα χρειαστούν διαφορετικές προσεγγίσεις εκπαίδευσης για να κάνουν τα AI μοντέλα τους να λειτουργούν πραγματικά καλά σε διάφορους τομείς.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI Google OpenAI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]