Οι AI εικόνες φαγητού κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα!


Οι AI εικόνες φαγητού κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα!

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι εικόνες φαγητού που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα.

Προφανώς, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντιδρά με το δικό του τρόπο, συνεπώς δεν είναι εύκολο να παγιωθεί ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα από μεμονωμένες έρευνες ή πειράματα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον παράγοντα ψυχολογία (του κάθε ανθρώπου) που παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς ερμηνεύει μια εικόνα φαγητού. Πάντως, στον τομέα φωτογραφίας φαγητού η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει άλματα. Να αναφέρουμε το παράδειγμα του Lunchbox το οποίο βγήκε πέρυσι και είναι το πρώτο λογισμικό παραγωγής φωτογραφιών φαγητού μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αντικαθιστώντας στην ουσία τους φωτογράφους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για αυτό.

Σύμφωνα με αναφορά του News Medical, μια νέα μελέτη η οποία θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο διερευνά γιατί μερικοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα όταν βλέπουν φωτογραφίες τροφίμων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Η έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα στις εικόνες που είναι σχεδόν (αλλά όχι αρκετά), ρεαλιστικές. 95 ήταν οι συμμετέχοντες στους οποίους έδειξαν 38 εικόνες, συμπεριλαμβανομένων αληθινών τροφίμων, κάποιων εικόνων με ατέλειες (παραμορφωμένες για παράδειγμα), τροφίμων που δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μη ρεαλιστικών τροφίμων (καρτουνίστικο στυλ η εικόνες με γραφικά) και σάπιων τροφίμων. Οι άνθρωποι αξιολόγησαν αυτές τις εικόνες με βάση το συναίσθημα, ενώ συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα επίπεδα τροφικής νεοφοβίας τους (την τάση να απορρίπτουν ή να είναι απρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα και άγνωστα τρόφιμα).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να αναλύσουν τα δεδομένα, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο ο ρεαλισμός επηρέασε τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι σχεδόν ρεαλιστικές αλλά με μικρές ατέλειες εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που δείχνουν φαγητά έκαναν τους ανθρώπους να νιώσουν πιο άβολα. Αντίθετα, οι πραγματικές εικόνες φαγητών αλλά και οι μη ρεαλιστικές εικόνες φαγητών θεωρήθηκαν πιο ευχάριστες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος είναι πιο επιεικής με τις εικόνες φαγητού που είναι είτε προφανώς πραγματικές είτε ξεκάθαρα τεχνητές, αλλά παλεύει με εικόνες που φαίνονται “σχεδόν αληθινές”, όπου ο εγκέφαλος εντοπίζει ότι υπάρχει κάτι που υποδηλώνει ότι δεν είναι σωστό στις εικόνες.

Η μελέτη τονίζει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα τροφικής νεοφοβίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν τις ελαφρώς ατελείς εικόνες τροφίμων που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη ανησυχητικές, ενώ το συναίσθημα απέχθειας για τα τρόφιμα δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με το News Medical, ένα άλλο αναπάντεχο εύρημα ήταν ότι τα άτομα με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είχαν την τάση να βλέπουν πιο ευνοϊκά τις εικόνες τροφίμων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρκετά τις βιομηχανίες που βασίζονται στη φωτογραφία τροφίμων όσο αφορά τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει πλέον τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την παραδοσιακή φωτογραφία τροφίμων, ορισμένες μικρές αλλά κρίσιμες ατέλειες μπορούν να κάνουν το φαγητό να μη φαίνεται τόσο ελκυστικό τελικά.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI food photography

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.