Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι AI εικόνες μπορούν να καταστρέψουν την ιατρική έρευνα!


Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι AI εικόνες μπορούν να καταστρέψουν την ιατρική έρευνα!

Μια πρόσφατη μελέτη συμπεραίνει ότι οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο πειστικές που μπορούν να καταστρέψουν την ιατρική έρευνα.

Το πρόβλημα εστιάζει στις εικόνες μέσω μικροσκοπίων. Οι ιστολογικές εικόνες, οι οποίες είναι μικροσκοπικές όψεις δειγμάτων ιστού, είναι κρίσιμες για την ιατρική. Η νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε από το Nature, αναδεικνύει τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί ρεαλιστικές και πειστικές ιστολογικές εικόνες. Η μελέτη εξέτασε την ικανότητα 816 Γερμανών φοιτητών πανεπιστημίου να διακρίνουν τις πραγματικές ιστολογικές εικόνες σε σχέση με αυτές που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη.

Από τους 290 φοιτητές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ιστολογικές εικόνες, μόνο το 55% αναγνώρισε σωστά τις αληθινές εικόνες! Ενώ σχετικά με τους υπόλοιπους 526 συμμετέχοντες με προηγούμενη εμπειρία στην ιστολογία, η επιτυχία αναγνώρισης των πραγματικών εικόνων αυξήθηκε στο 70%. Ο συγγραφέας της μελέτης και νεφρολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jena της Γερμανίας Ralf Mrowka είπε το εξής:

Έμεινα πραγματικά έκπληκτος με το πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν πάρα πολύ με πραγματικές ιστολογικές εικόνες.

Οι ερευνητές της μελέτης υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εργαλείων δημιουργίας AI εικόνων καθιστά πλέον αρκετά δυσκολότερο τον εντοπισμό “ύποπτων” ή “δόλιων” δεδομένων με παραδοσιακά μέσα. Το υπάρχον λογισμικό ανίχνευσης μπορεί να αναγνωρίσει ορισμένα σημάδια χειραγώγησης σε μια εικόνα, αλλά αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο αποτελεσματική με εικόνες που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό φυσικά αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα σε κλάδους όπως η ιατρική που ασχολείται με το σοβαρότερο θέμα που είναι η υγεία.

Για την καταπολέμηση της απειλής από τις AI εικόνες που, ο Mrowka και οι συνεργάτες του συνιστούν αυστηρότερες απαιτήσεις από ακαδημαϊκά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής ακατέργαστων (RAW) δεδομένων προς διερεύνηση και ανάλυση. Ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Jan Hartung και νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jena θεωρεί ότι το όριο επιτυχούς δημοσίευσης ενός εγγράφου με πλαστά δεδομένα είναι πολύ μικρότερο εάν συμπεριλαμβάνονται πλαστά δεδομένα στην ακατέργαστη μορφή τους στο διαδίκτυο και ότι κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει τους απατεώνες (η απαίτηση υποβολής ακατέργαστων δεδομένων).

Ο Mrowka προσθέτει ότι τα ψηφιακά εργαστηριακά σημειωματάρια θα μπορούσαν και αυτά να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της αυθεντικότητας των δεδομένων, χάρη στις λειτουργίες χρονικής σήμανσης. Αυτό θα ήταν ένα μέτρο ασφαλείας όπου θα έκανε δυσκολότερη τη διαδικασία εξαπάτησης από κάποιον κακόβουλο. Τεχνολογικές λύσεις όπως το blockchain μπορούν επίσης να παρέχουν τρόπους επαλήθευσης της προέλευσης των δεδομένων. Ο Enrico Bucci, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Temple που αναπτύσσει λογισμικό ανίχνευσης χειραγώγησης εικόνων τονίζει τις δυνατότητές του blockchain προσθέτοντας το εξής:

Μέσω Blockchain μπορείτε να παρακολουθείτε την πηγή, τα άτομα που εμπλέκονται αλλά και κάθε βήμα χειραγώγησης μιας εικόνας, ώστε να μπορείτε να πιστοποιήσετε τι πραγματικά συνέβη στην εικόνα από τη δημιουργία της μέχρι τη δημοσίευσή της.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.