FaceAge: Το νέο AI εργαλείο μετρά τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων!


FaceAge: Το νέο AI εργαλείο μετρά τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων!

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εκτιμήσει πόσο γρήγορα γερνάει ένα σώμα από μια selfie.

Ερευνητές από το Mass General Brigham στη Βοστώνη ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται FaceAge. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που μπορεί να εκτιμήσει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων. Δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο ένας άνθρωπος γερνάει και όχι απλώς τη χρονολογική ηλικία ενός ατόμου. Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας μόνο μια φωτογραφία του προσώπου του, ακόμα και μια απλή selfie! Γιατί μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό κάτι τέτοιο;

Η βιολογική ηλικία θεωρείται σημαντική ένδειξη της γενικής κατάστασης υγείας και μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες ιατρικές αποφάσεις, όπως το αν ένας ασθενής είναι αρκετά δυνατός για να υποβληθεί σε “επιθετικές” θεραπείες όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες κλπ. Για να δημιουργήσουν το FaceAge, οι ερευνητές το εκπαίδευσαν χρησιμοποιώντας σχεδόν 60.000 εικόνες υγιών ανθρώπων και στη συνέχεια δοκίμασαν την ακρίβειά του σε περισσότερους από 6.000 ασθενείς με καρκίνο που επρόκειτο να ξεκινήσουν ακτινοθεραπεία. Ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με καρκίνο φαίνονταν περίπου 5 χρόνια μεγαλύτεροι βιολογικά από την πραγματική τους ηλικία και κάθε επιπλέον έτος βιολογικής γήρανσης συνδέθηκε με μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Το FaceAge λειτουργεί αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου από μια φωτογραφία όπως την ποιότητα του δέρματος, τον μυϊκό τόνο και τη δομή των ματιών και στη συνέχεια υπολογίζει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φωτογραφία καθαρή τύπου selfie μέχρι τους ώμους (όσο αφορά το καδράρισμα). Η μελέτη που κάνουν οι ερευνητές υποδηλώνει ότι η βιολογική ηλικία θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός δείκτης της φυσικής κατάστασης και της ανθεκτικότητας ενός ασθενούς, προσφέροντας στους γιατρούς έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο κάποιος μπορεί να ανταποκριθεί σε ορισμένες θεραπείες σε σύγκριση με τη χρήση μόνο της χρονολογικής ηλικίας.

Φυσικά, οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία σε πραγματικές κλινικές συνθήκες. Επί του παρόντος διερευνούν τις δυνατότητές του FaceAge με σκοπό να προβλέψουν τον κίνδυνο ασθένειας, τη συνολική υγεία, ακόμη και τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου. Οι επερχόμενες μελέτες θα επικεντρωθούν στη δοκιμή του εργαλείου σε πολλά νοσοκομεία, στην αξιολόγηση ασθενών σε διάφορα στάδια καρκίνου, στην παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν οι αναλύσεις του FaceAge με την πάροδο του χρόνου και στον έλεγχο της απόδοσης του με αλλοιωμένη εμφάνιση σε φωτογραφίες, όπως μετά από πλαστική επέμβαση ή όταν εφαρμόζεται μακιγιάζ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.