Ο Andy Saunders ξόδεψε χρόνια για την επεξεργασία χιλιάδων φωτογραφιών της αποστολής Apollo

Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo δεν ήταν μόνο κομμάτι της ιστορίας, ήταν επίσης πολύ καλοί φωτογράφοι όπως φαίνεται.
Ωστόσο, ορισμένα από τα επιτεύγματά τους δεν αποτυπώθηκαν όπως τους άξιζε, με ορισμένες φωτογραφίες να είναι σκοτεινές, θολές ή απλώς περιορισμένες από τις τεχνικές δυνατότητες του εξοπλισμού της εποχής.
Έρχεται ο Andy Saunders, αποφασισμένος να δώσει στις εικόνες και τα φιλμ του Apollo την ποιότητα που τους αξίζει. Για το πρόγραμμά του Apollo Remastered, ο Andy έκανε ψηφιακή επεξεργασία και αποκατέστησε το αρχικό φιλμ και τις εικόνες από τις πρώτες αποστολές της ανθρωπότητας στη Σελήνη. Μοιράστηκε ευγενικά τις εικόνες με το DIYP, καθώς και τις λεπτομέρειες της επίπονης διαδικασίας που κρύβεται πίσω από αυτές.
Η ιδέα γεννήθηκε από την επιθυμία του Andy να δει μια φωτογραφία του Neil Armstrong στη Σελήνη. Υπάρχει μόνο μία που γνωρίζουμε, η οποία δεν δείχνει πολύ καθαρά τον Άρμστρονγκ, και ο Άντι ήθελε να το αλλάξει αυτό. Έτσι, άρχισε να επεξεργάζεται ψηφιακά πολλαπλά καρέ των 16mm και κατέληξε στη μοναδική καθαρή, αναγνωρίσιμη εικόνα του Neil Armstrong στη Σελήνη, η οποία κυκλοφόρησε για την 50ή επέτειο του Apollo 11.














“Σχεδόν κάθε εικόνα του Απόλλωνα που έχουμε δει ποτέ έχει βασιστεί σε αντίγραφα κύριων αντιγράφων ή αντίγραφα αντιγράφων”, λέει ο Andy, “με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας των εικόνων που βλέπουμε”.
Ο Andy εξηγεί ότι το πρωτότυπο φιλμ φυλάσσεται με ασφάλεια σε καταψύκτη στο Johnson Space Center, στο Χιούστον. Βρίσκεται ερμητικά κλεισμένο στο παγωμένο θησαυροφυλάκιό του, το οποίο σπάνια μένει μόνο του, εδώ και μισό αιώνα.
Ωστόσο, το πρωτότυπο φιλμ αφαιρέθηκε πρόσφατα από το θησαυροφυλάκιο, αποψύχθηκε, καθαρίστηκε και σαρώθηκε ψηφιακά. “Υπάρχει ένας τεράστιος θησαυρός περίπου 35.000 φωτογραφιών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων σπάνια βλέπουμε- εν μέρει λόγω της ποιότητας ή της έκθεσης του φιλμ και της παλαιότερης, χαμηλότερης ποιότητας τεχνολογίας σάρωσης”, εξηγεί ο Andy. Και αυτό είναι το υλικό που επεξεργάζεται για το έργο του.
Για το Apollo Remastered, ο Andy επεξεργάστηκε καρέ-καρέ τις ακίνητες φωτογραφίες των 70mm, καθώς και 10 ώρες “κινηματογραφικού” υλικού των 16mm. Χρησιμοποίησε μια πολύπλοκη τεχνική στοίβαξης που ανέπτυξε ειδικά για αυτό το έργο. Και όπως πιθανώς μπορείτε να φανταστείτε, του πήρε χρόνια. Εμείς λέμε πως άξιζε τον κόπο.
Μετά από χρόνια δουλειάς, ο Andy δημοσίευσε ένα βιβλίο Apollo Remastered, το οποίο περιέχει πάνω από 400 ολοσέλιδες φωτογραφίες του Apollo, τις οποίες επεξεργάστηκε εκ νέου.
Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ, και να δείτε το έργο του Andy εδώ.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Κυκλοφόρησε επίσημα το νέο drone DJI Mini 4 Pro!
- Save The Water: Έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα
- Momentary Lapse of Α Shutter: ‘Εκθεση Φωτογραφίας των Spontaneous Shooters στο Μοναστηράκι
- Ιn the Zone: Aτομική έκθεση του φωτογράφου Φάνη Λογοθέτη
- FAR EAST: Έκθεση Φωτογραφίας του Πολύβιου Ανεμογιάννη
- Πάρε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας της Tokina, για εικόνες που έχουν γίνει με χρήση φίλτρων!