Μια ακόμα εικόνα του James Webb που κόβει την ανάσα!


Μια ακόμα εικόνα του James Webb που κόβει την ανάσα!

Στους επιστήμονες δόθηκε μια άνευ προηγουμένου ματιά στα πρώιμα στάδια του σύμπαντος, χάρη σε νέες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST).

Η εικόνα δείχνει το NGC 346, ένα νεαρό σμήνος αστέρων σε απόσταση μεγαλύτερη από 200.000 έτη φωτός από τη Γη. Βρίσκεται στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC) και οι επιστήμονες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό, επειδή οι συνθήκες που επικρατούν εκεί μοιάζουν με εκείνες του πρώιμου σύμπαντος πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι ο NGC 346 μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια κατά τη διάρκεια του “κοσμικού μεσημεριού”.

Η νέα φωτογραφία των 90 megapixel τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο Webb με τη χρήση της κάμερας εγγύς υπερύθρου (NIRCam) -μια μόνο από τις εντυπωσιακές κάμερες που διαθέτει. Η ομάδα Webb λέει ότι οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται για αυτή την περιοχή επειδή οι συνθήκες και οι ποσότητες των μετάλλων στο εσωτερικό της μοιάζουν με εκείνες που παρατηρήθηκαν σε γαλαξίες πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας εποχής που ονομάζουν “κοσμικό μεσημέρι”, όταν ο σχηματισμός των άστρων στο σύμπαν βρισκόταν στο αποκορύφωμά του.

“Ένας γαλαξίας κατά τη διάρκεια του κοσμικού μεσημεριού δεν θα είχε ένα NGC 346 όπως το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου- θα είχε χιλιάδες περιοχές σχηματισμού άστρων όπως αυτή”, λέει η Margaret Meixner, αστρονόμος στην Ένωση Διαστημικών Ερευνών των Πανεπιστημίων και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

“Αλλά ακόμη και αν το NGC 346 είναι τώρα το ένα και μοναδικό συμπαγές σμήνος που σχηματίζει μανιωδώς αστέρια στον γαλαξία του, μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να διερευνήσουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν το κοσμικό μεσημέρι”.

Παρακάτω φαίνεται η ίδια περιοχή όπως είχε απεικονιστεί προηγουμένως από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble:

Ο στόχος της παρατήρησης νεαρών πρωτοαστέρων στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης είναι να επιτρέψει στους ερευνητές να μάθουν αν ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκαν διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο συνέβη στον Γαλαξία μας. Προηγουμένως, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εξετάσουν τα αστέρια σε αυτή την περιοχή μόνο στο υπέρυθρο φάσμα που εστίαζε σε πρωτοαστέρια πέντε έως οκτώ φορές τη μάζα του Ήλιου, αλλά με τον Webb, μπορούν να εξετάσουν αστέρια μικρότερου βάρους που έχουν μέγεθος μόλις ένα δέκατο του μεγέθους του Ήλιου για να δουν αν η διαδικασία σχηματισμού τους επηρεάζεται από τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο για τους αστρονόμους και τους επιστήμονες από τότε που ξεκίνησε, πέρυσι. Σε αυτό το διάστημα, το τηλεσκόπιο μπόρεσε να δώσει τις εικόνες με την υψηλότερη ανάλυση περιοχών του σύμπαντος που έχουν ληφθεί ποτέ και αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες περιοχών που οι επιστήμονες μελετούσαν εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφίες: Science: NASA, ESA, CSA, Olivia C. Jones (UK ATC), Guido De Marchi (ESTEC), Margaret Meixner (USRA) | Image processing: Alyssa Pagan (STScI), Nolan Habel (USRA), Laura Lenkić (USRA), Laurie E. U. Chu (NASA Ames)

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!