Αντι-φωτογραφικά γυαλιά καταργούν την αναγνώριση προσώπου των καμερών


Αντι-φωτογραφικά γυαλιά καταργούν την αναγνώριση προσώπου των καμερών

Στην σημερινή εποχή ακόμα και η πιο οικονομική φωτογραφική μηχανή ή videocamera είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ώστε να επιτυγχάνει γρήγορη και ακριβή εστίαση στα πρόσωπα ανθρώπων για καλύτερα αποτελέσματα.
Φυσικά η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό από τα κράτη και τα συστήματα ασφαλείας τους για να μπορούν να ελέγχουν τον πληθυσμό, όταν χρειάζεται, ώστε να εντοπίζουν εγκληματίες (big brother style).

Παράλληλα είναι πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται περίεργα να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μία κάμερα (που μπορεί να βρίσκεται π.χ. σε ένα ATM τράπεζας) μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση τους μέσω της ειδική αυτής τεχνολογίας.

Την λύση έρχεται να δώσει ο καθηγητής Echizen με τα ειδικά γυαλιά που έχει κατασκευάζει και τα οποία καταργούν την αναγνώριση προσώπου.  Η λειτουργία τους στηρίζεται στο γεγονός ότι οι αισθητήρες των καμερών, CCD και CMOS, καταγράφουν και μέρος του υπέρυθρου και υπεριώδη φάσματος του φωτός.  Τα ειδικά γυαλιά που επινόησε είναι εξοπλισμένα με LED φώτα, τα οποία τροφοδοτούνται από μπαταρία και τα οποία εκπέμπουν φως που ενώ δεν γίνεται αντιληπτό από τον άνθρωπο μπορεί να τυφλώσει μία κάμερα.  Έτσι στην πράξη η κάμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Φυσικά πρόκειται για ένα είδος γυαλιών που μάλλον δεν θα είχε εμπορική απήχηση στο καταναλωτικό κοινό.

via diyphotography

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!