Η αποστολή Artemis 2 θα στείλει βίντεο υψηλής ανάλυσης χάρη στη χρήση λέιζερ!


Η αποστολή Artemis 2 θα στείλει βίντεο υψηλής ανάλυσης χάρη στη χρήση λέιζερ!

Η NASA σκοπεύει να χρησιμοποιήσει λέιζερ για την επερχόμενη αποστολή Artemis 2 στο φεγγάρι, ώστε να στείλει υψηλής ανάλυσης βίντεο στη Γη από την αποστολή.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο που η αποστολή Artemis 1 εκτοξεύθηκε με επιτυχία στο φεγγάρι. Να σημειώσουμε ότι ήταν μια μη επανδρωμένη αποστολή, έτσι ώστε η NASA να τεστάρει το νέο διαστημόπλοιο Orion το οποίο έφτασε στη Σελήνη με επιτυχία. Μας έστειλε πίσω και μια σειρά από φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και κατά την άφιξη, χρησιμοποιώντας μια κάμερα τοποθετημένη στο φτερό των ηλιακών πάνελ. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η επόμενη αποστολή θα είναι η Artemis 2 η οποία θα στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι, χωρίς όμως να έχουμε προσσελήνωση. Θα μπουν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και θα γυρίσουν πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η NASA θα χρησιμοποιήσει τεχνολογίες με λέιζερ, ώστε να εξελίξει τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούν τα διαστημικά σκάφη με το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη, ή με άλλα σκάφη ή μελλοντικές βάσεις που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη και τον Άρη. Μέχρι σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία βασιζόταν σε ραδιοφωνικά σήματα που εκπέμπονται μέσω του Deep Space Network. Το Deep Space Network, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εγκαταστάσεων επίγειου τμήματος επικοινωνίας αμερικανικών διαστημικών σκαφών, που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Αυστραλία, που υποστηρίζει τις διαπλανητικές αποστολές διαστημικών σκαφών της NASA. Τα λέιζερ, ωστόσο, έχουν την ικανότητα να αυξάνουν κατά πολύ τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να στείλουν τα διαστημόπλοια πίσω στη Γη και η NASA είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία στην επερχόμενη επανδρωμένη αποστολή Artemis 2.

Η εικόνα δείχνει τον τρόπο που μια ποικιλία δορυφόρων, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και οι επίγειοι σταθμοί θα συνεργαστούν ως μέρος του πειράματος ILLUMA-T της NASA.

Οι αστροναύτες της αποστολής θα δοκιμάσουν τις επικοινωνίες μέσω λέιζερ όταν βρεθούν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, για να επιτρέψουν ταχύτερη μετάδοση εικόνων και βίντεο πίσω σε εμάς. Η NASA αναφέρει το εξής:

Στην κάψουλα Orion, το σύστημα O2O θα στείλει πίσω εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης από τη Σελήνη.

Το σύστημα με λέιζερ που θα χρησιμοποιηθεί, θα στείλει εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε πραγματικά χρόνο. Η NASA αναφέρει ότι σε αυτή την αποστολή θα γίνει η αρχή για τη νέα μέθοδο επικοινωνίας και γρήγορης μετάδοσης δεδομένων. Το πρότζεκτ Laser Communication Relay Demonstration (LCRD), ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και ήταν το πρώτο σύστημα λέιζερ που τέσταρε η NASA. Ακολούθησε το TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) CubeSat που κυκλοφόρησε πέρυσι, το οποίο έφτασε σε ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων 200 gigabit ανά δευτερόλεπτο. Τώρα, η NASA προετοιμάζει το Ενσωματωμένο LCRD Low-Earth-Orbit (LEO) Μόντεμ και Τερματικό Ενισχυτή ILLUMA-T, το οποίο αναμένεται να εκτοξευτεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αργότερα φέτος.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το ILLUMA-T θα αναμεταδώσει δεδομένα πίσω στη Γη, θέτοντας τις βάσεις για το σύστημα O2O που θα βρίσκεται στο Orion κατά τη διάρκεια του Artemis 2. Δείτε το παρακάτω βίντεο που αναφέρεται σε περισσότερες λεπτομέρειες, όπου γίνεται και μια παρομοίωση συγκρίνοντας τις παλιές ταχύτητες μέσω dial-up internet με τις ταχύτητες οπτικών ινών gigabit:

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Artemis astronomy NASA

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!