Εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών τεχνητής νοημοσύνης περιέχουν κακόβουλο λογισμικό


Εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών τεχνητής νοημοσύνης περιέχουν κακόβουλο λογισμικό

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών τεχνητής νοημοσύνης που ισχυρίζονται ότι δημιουργούν selfies, κρύβουν κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με δημοσίευση της εταιρείας λογισμικού προστασίας από ιούς, McAfee, τον περασμένο μήνα, η δημοτικότητα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για φωτογραφίες, έχει προσελκύσει την προσοχή των “κυβερνοεγκληματιών”.

Η ομάδα Mobile Research Team της McAfee ανακάλυψε μια σειρά κακόβουλων εφαρμογών στο κατάστημα εφαρμογών Google Play, οι οποίες ήταν γνωστές ως εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών AI.

Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές AI photo apps χρησιμοποιούσαν στην πραγματικότητα κακόβουλο λογισμικό για να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα ενός χρήστη και αποτελούσαν σημαντικό κίνδυνο για τη συσκευή smartphone του.

Σύμφωνα με την McAfee, η Google αναγκάστηκε να λάβει μέτρα για να αφαιρέσει αρκετές κακόβουλες εφαρμογές AI πορτραίτου Android από το Play Store. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι εφαρμογές “Pista – Cartoon Photo Effect” και “NewProfilePicture”, οι οποίες χρησιμοποιούσαν κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία FaceStealer.

“Οι “Pista – Cartoon Photo Effect” και “NewProfilePicture” είναι παραδείγματα εφαρμογών που προσέφεραν συναρπαστικά οπτικά αποτελέσματα, ωστόσο, κάθε μία από αυτές βασιζόταν στον ίδιο επεξεργαστή εικόνας και ήταν trojanized με το Android/FaceStealer, το οποίο είναι ένα γνωστό κακόβουλο λογισμικό ικανό να θέσει σε κίνδυνο το λογαριασμό του θύματος στο Facebook ή το Instagram”, γράφει η McAfee σε ένα blog post.

Το “FacePhoto” και το “CreatKartoon” ήταν δύο άλλες κακόβουλες εφαρμογές φωτογραφιών AI που χρησιμοποιούσαν το FaceStealer. Και οι δύο βρίσκονταν επίσης στο Google Play Store.

Η McAfee αναφέρει ότι το “Toonify Me”, το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψει τη φωτογραφία ενός ατόμου σε καρτούν, ήταν μια άλλη κακόβουλη εφαρμογή που ήταν προηγουμένως διαθέσιμη στο Google Play Store.

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για φωτογραφίες Toonify Me χρησιμοποίησε το Fleeceware για να εγγράψει τους χρήστες σε συνδρομές με υψηλές χρεώσεις. Η εφαρμογή, η οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμη στο Play Store, κόστιζε στους χρήστες 49,99 δολάρια την εβδομάδα μετά από μια τριήμερη δοκιμή.

Εν τω μεταξύ, το “Fun Coloring – Paint by Number” δεν διέθετε τα εφέ φωτογραφίας AI που διαφημίζονταν στο Google Play Store. Αντ’ αυτού, περιείχαν το adware, το οποίο βομβάρδιζε τους χρήστες με απροσδόκητες διαφημίσεις.

Στην ανάρτηση στο blog, η McAfee σημειώνει ότι η τεχνολογία AI είναι “ακόμα περιορισμένη και πειραματική” και οι χρήστες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να επαληθεύουν ότι μια εφαρμογή φωτογραφιών είναι νόμιμη πριν τη κατεβάσουν.

Η εταιρεία λογισμικού προστασίας από ιούς, συμβουλεύει τους χρήστες να επαληθεύουν αν ο προγραμματιστής πίσω από μια εφαρμογή φωτογραφιών AI έχει και άλλες διαθέσιμες εφαρμογές και να ελέγχουν τις κριτικές τους. Αξίζει επίσης να ελέγξουν ότι τα δικαιώματα που ζητούνται είναι λογικά με τον σκοπό της εφαρμογής.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Εικόνα: McAfee

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI scam

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!