Το Associated Press διακόπτει τη συνεργασία του με φωτογράφο που αφαίρεσε στοιχεία από εικόνα φωτορεπορτάζ


Το Associated Press διακόπτει τη συνεργασία του με φωτογράφο που αφαίρεσε στοιχεία από εικόνα φωτορεπορτάζ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Associated Press η επεξεργασία μιας φωτογραφίας του Contreras η οποία λήφθηκε κατά τον πόλεμο της Συρίας το 2013, παραβιάζει τα κριτήρια που έχει θέσει το πρακτορείο όσον αφορά τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε εικόνες φωτορεπορτάζ από πλευράς ηθικής.

Ο Narciso Contreras πρόσφατα αποκάλυψε ότι είχε επεξεργαστεί την εικόνα ενός Σύριου μαχητή την οποία τράβηξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφαιρώντας από την κάτω αριστερή γωνία της εικόνας τη βιντεοκάμερα ενός συναδέλφου του. Το πρακτορείο αντέδρασε επανεξετάζοντας το σύνολο των 500 εικόνων που είχε παραδώσει ο φωτογράφος στη διάρκεια της συνεργασίας τους που άρχισε το 2012.

Σύμφωνα με τον Santiago Lyon, αντιπρόεδρο και διευθυντή φωτογραφίας του Associated Press, “καμία άλλη φωτογραφία του Contreras δεν βρέθηκε να έχει υποστεί παρόμοια επεξεργασία. Παρ’ όλα αυτά το πρακτορείο αποφάσισε τη διακοπή της συνεργασίας του με το φωτογράφο καθώς θεωρεί ότι οι απαιτήσεις του για αλήθεια και ακρίβεια στην ενημέρωση παραβιάστηκαν. Έστω κι αν η αλλαγή της συγκεκριμένης εικόνας δεν είχε καμία επίπτωση στην είδηση που αυτή μεταφέρει. Η φήμη του Associated Press είναι υψίστης σημασίας και γι αυτό η αντίδραση μας όταν αυτή αμαυρώνεται από τέτοιου είδους περιστατικά, είναι δυναμική και άμεση. Η σκόπιμη απομάκρυνση οποιουδήποτε στοιχείου από τις εικόνες που δημοσιεύουμε είναι απολύτως απαράδεκτη”. Παράλληλα με τη διακοπή της συνεργασίας το πρακτορείο προχώρησε και στην αφαίρεση όλων των φωτογραφιών του Contreras από το δημόσιο αρχείο του.

Ο Narciso Contreras από την πλευρά του δήλωσε ότι μετανιώνει για την απόφαση του να
αφαιρέσει τη βιντεοκάμερα από τη φωτογραφία. Ο λόγος για τον οποίο το έκανε ήταν ότι θεώρησε ότι αυτή θα αποσπούσε το βλέμμα του θεατή. Όπως λέει ο ίδιος “πήρα τη λάθος απόφαση όταν πείραξα την εικόνα μου και ντρέπομαι γι αυτό. Είναι η μοναδική περίπτωση που έκανα κάτι τέτοιο. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση και ήμουν ιδιαίτερα στρεσαρισμένος αλλά εφόσον το έκανα πρέπει τώρα να υποστώ τις συνέπειες.”

Ο Μεξικανός freelance φωτογράφος Contreras είναι ένας από τους 5 φωτογράφους που μοιράστηκαν το βραβείο Πούλιτζερ τον Απρίλιο του 2013 καθώς, σύμφωνα με τους κριτές “κατάφερε να δημιουργήσει αξιομνημόνευτες φωτογραφίες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες”.

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής του βραβείου Πούλιτζερ. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Lee C. Bollinger, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia και οι βραβευμένοι Muhammed Muheisen, Manu Brabo, Narciso Contreras, Rodrigo Abd and Khalil Hamra

Associated press narcisocontreras pulitzer

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Associated Press

Πηγή:

Associated Press
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!