Αστροναύτης απαθανάτισε το βόρειο σέλας από τον ISS την πρωτοχρονιά!


Αστροναύτης απαθανάτισε το βόρειο σέλας από τον ISS την πρωτοχρονιά!

Ο Αστροναύτης της NASA Don Pettit έκανε πρωτοχρονιά στον ISS τραβώντας μια εκπληκτική φωτογραφία με το βόρειο σέλας.

Ο βετεράνος πλέον αστροναύτης της NASA Don Pettit ξαναχτυπά! Ο 69χρονος αστροναύτης και ταλαντούχος φωτογράφος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και τραβάει από εκεί μοναδικές φωτογραφίες. Ο νέος χρόνος τον βρήκε στον ISS και φυσικά εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες σε συνδυασμό με το ταλέντο του απαθανάτισε την παρακάτω εκπληκτική εικόνα που δείχνει τα έντονα φώτα από το βόρειο σέλας πάνω από τη Γη. Μιλάμε για φοβερό θέαμα. Δείτε τη λήψη του:

Τη φωτογραφία την κοινοποίησε στις 2 Ιανουαρίου και το σέλας εμφανίστηκε ιδιαίτερα δραματικό και εντυπωσιακό χάρη σε μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία προκλήθηκε από την άφιξη ενός τεράστιου νέφους ηλιακού πλάσματος που εκτοξεύτηκε στο διάστημα από μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME). Στην εικόνα διακρίνονται και κομμάτια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η Γη επλήγη από ισχυρούς ηλιακούς ανέμους και μια σφοδρή ηλιακή καταιγίδα κατηγορίας G4 την 1η Ιανουαρίου. Αυτό όμως χάρισε το μοναδικό θέαμα στη λήψη του Pettit.

Από τότε που επέστρεψε στον ISS (τον περασμένο Σεπτέμβρη), ο Don Pettit φωτογραφίζει και άλλα αντικείμενα εκτός από τη Γη και το βόρειο σέλας. Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω εικόνα που δείχνει 2 “κοντινούς” γαλαξίες οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το δικό μας! Πρόκειται για το μεγάλο και το μικρό νέφος του Μαγγελάνου που βρίσκονται περίπου 200.000 έτη φωτός μακριά μας.

Για να τραβήξει όμως αυτού του είδους τις εικόνες από τον ISS που κινείται γρήγορα, ο Pettit χρησιμοποιεί ένα αυτοσχέδιο “tracking” σύστημα που του επιτρέπει να τραβάει φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης (long exposure). Ο ISS κινείται περίπου με 28.000 χιλιόμετρα την ώρα, που σημαίνει ότι απαιτείται ένα καλό star tracking σύστημα για φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του αποστολής στον ISS το 2002, ο Pettit εφηύρε ένα τέτοιο σύστημα και αναφέρει ότι από τότε και μετά οι αστροναύτες του ISS μπορούσαν πλέον να τραβούν φωτογραφίες μακράς έκθεσης χωρίς light trails και motion blur, όπως η παρακάτω εικόνα για παράδειγμα που είναι επίσης του Pettit:

Στην εικόνα βλέπουμε star trails, δορυφόρους Starlink και διάφορες μονάδες του ISS.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Astrophotography Don Pettit ISS NASA

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]