Αποκαλύφθηκε η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας!


Αποκαλύφθηκε η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας!

Μετά από πολυετή ανάλυση των δεδομένων του Event Horizon Telescope, έχουμε την πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας!

Ζουμάροντας στο κέντρο του Γαλαξία μας μέχρι την αποκάλυψη της μαύρης τρύπας!

Η εικόνα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, από το Ίδρυμα Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με το τηλεσκόπιο Event Horizon. Η εικόνα δημιουργήθηκε από μια παγκόσμια ερευνητική ομάδα με την ονομασία Event Horizon Telescope Collaboration. Τί είναι το Event Horizon Telescope; Το EHT είναι μια μεγάλη συστοιχία τηλεσκοπίων που αποτελείται από ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκόπιων. Πρόσφατα προστέθηκαν τρία ακόμα στο σύστημα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ραδιοτηλεσκοπίων του EHT στα 11.

Δεν είναι όμως η πρώτη απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας. Το 2019 έγινε η πρώτη επιτυχημένη απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας, συγκεκριμένα αυτής που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία M87 (Messier 87). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Στην προσπάθεια κατανόησης του γαλαξία μας, οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως δει αστέρια να περιφέρονται γύρω από κάτι τεράστιο, συμπαγές, αλλά αόρατο στο κέντρο του γαλαξία, το οποίο υποδηλώνει έντονα μια μαύρη τρύπα. Αυτή η εικόνα είναι η πρώτη άμεση οπτική απόδειξη ότι το αντικείμενο, γνωστό ως Τοξότης Α, είναι πράγματι μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς.

Η πρώτη φωτογραφία του Τοξότη Α, της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας. Φωτογραφία: Event Horizon Telescope collaboration

Στη φωτογραφία βλέπουμε τη σκιά της μαύρης τρύπας, μια περιοχή από την οποία δε λαμβάνουμε φως. Ο ορίζοντας γεγονότων, το σύνορο της μαύρης τρύπας πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή, είναι μικρότερος από τη σκιά. Τα φωτόνια που βρίσκονται στο σημείο κοντά στον ορίζοντα γεγονότων, σχηματίζουν τροχιές που τα οδηγούν τελικά μέσα στη μαύρη τρύπα, επομένως, η περιοχή φαίνεται σκοτεινή. Ο φωτεινός δακτύλιος γύρω από τη σκιά της μαύρης τρύπας, αποτελείται από αέρια τα οποία περιφέρονται γύρω από τη μαύρη τρύπα με τεράστιες ταχύτητες που προσεγγίζουν την ταχύτητα του φωτός. Τα σωματίδια των αερίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ακτινοβολούν έντονα στα ραδιοκύματα, επιτρέποντας στο Event Horizon Telescope να τα καταγράψει. Η βαρύτητα αυτής της τρύπας εκτιμάται ότι είναι τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Ο Geoffrey Bower, Project Scientist του EHT από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Academia Sinica του Ταϊπέι αναφέρει:

Μείναμε έκπληκτοι από το πως το μέγεθος του δακτυλίου βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein. Αυτές οι άνευ προηγουμένου παρατηρήσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατανόησή μας για το τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας και προσφέρουν νέες ιδέες για το πώς αυτές οι γιγάντιες μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.

Πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία

Οι επιστήμονες δημιούργησαν το EHT που συνδέει οκτώ υπάρχοντα ραδιοπαρατηρητήρια (11 μετά την προσθήκη τριών νέων), σε ολόκληρο τον πλανήτη για να σχηματίσουν ένα ενιαίο εικονικό τηλεσκόπιο “στο μέγεθος Γης”, εξηγεί το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF). Το EHT παρατηρούσε τον Τοξότη Α για πολλές νύχτες και συνέλεξε ώρες ταυτόχρονων δεδομένων, τα οποία σύμφωνα με το NSF είναι παρόμοια με τη χρήση μακράς έκθεσης σε μια τυπική κάμερα.

Η λήψη αυτής της εικόνας θεωρήθηκε πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία M87 το 2019, παρόλο που ο τοξότης Α είναι πολύ πιο κοντά. Όπως αναφέρει και ο επιστήμονας Chi-kwan Chan, από το παρατηρητήριο Steward και το Τμήμα Αστρονομίας και το Ινστιτούτο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Η.Π.Α:

Το αέριο κοντά στις μαύρες τρύπες κινείται με την ίδια ταχύτητα, σχεδόν όσο το φως, γύρω από τον Τοξότη Α και το κέντρο του M87. Αλλά το αέριο χρειάζεται μέρες έως εβδομάδες για να περιστραφεί γύρω από το μεγαλύτερο κέντρο του M87. Ενώ στον τοξότη Α ολοκληρώνει μια τροχιά σε λίγα λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η φωτεινότητα και το μοτίβο του αερίου γύρω από τον Τοξότη Α άλλαζε γρήγορα καθώς το παρατηρούσε το EHT Collaboration. Είναι σαν να προσπαθείς να βγάλεις μια καθαρή φωτογραφία ενός κουταβιού που κυνηγάει γρήγορα την ουρά του.

Οι ερευνητές έπρεπε να αναπτύξουν νέα εργαλεία για να εξηγήσουν αυτή την κίνηση αερίου. Ενώ στην περίπτωση του M87 ήταν πολύ πιο εύκολο επειδή ήταν πιο σταθερό και όλες οι εικόνες που τραβήχτηκαν έμοιαζαν σχεδόν ίδιες. Αντίθετα, η εικόνα του Τοξότη Α είναι ο μέσος όρος των διαφορετικών εικόνων που εξήγαγε η ομάδα. Ο Keiichi Asada από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Academia Sinica του Ταϊπέι αναφέρει:

Τώρα μπορούμε να μελετήσουμε τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τεράστιων μαύρων τρυπών για να αποκτήσουμε πολύτιμες νέες ενδείξεις για το πώς λειτουργεί αυτή η σημαντική διαδικασία. Έχουμε εικόνες από δύο μαύρες τρύπες στο Σύμπαν πολύ διαφορετικών μεγεθών. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στη μελέτη της βαρύτητας σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα περισσότερο από ποτέ.

Το συναρπαστικό συμπέρασμα από αυτές τις αποκαλύψεις είναι ότι, 107 χρόνια μετά τη δημοσίευση της, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας εξακολουθεί να επιβεβαιώνεται πανηγυρικά.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!