Το Athens Photo Festival 2015 ξεκινάει σήμερα με τα επίσημα εγκαίνια του


Το Athens Photo Festival 2015 ξεκινάει σήμερα με τα επίσημα εγκαίνια του

Τo Athens Photo Festival αποτελεί το κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή και διεθνή φωτογραφία, ενισχύει τον αισθητικό και κοινωνικό διάλογο, διασταυρώνοντας επιλεγμένες καλλιτεχνικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη ζωτικότητά τους.
Η επερχόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Μάιος-Ιούλιος 2015 και μεταφέρει τον πυρήνα των δράσεών του στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς). Mε νέες ιδέες και προτάσεις που ενισχύουν το διάλογο και την ενεργή συμμετοχή, το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους εκθεσιακούς και υπαίθριους χώρους της πόλης.
Η μετατόπιση της περιόδου διεξαγωγής του Φεστιβάλ αναδύθηκε μέσα από την εντεινόμενη διεύρυνση του ρόλου που διαδραματίζει στην εγχώρια και διεθνή φωτογραφική σκηνή. Το Athens Photo Festival εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών και ανταλλαγών και καθιστά την πόλη της Αθήνας έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τόπους για τη φωτογραφική τέχνη.
Το Athens Photo Festival, επιδιώκει να αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα παρουσίασης των σύγχρονων τάσεων από το χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού, διευρύνοντας τα όριά του με νέες ιδέες και προτάσεις. Παράλληλα, στοχεύει να λειτουργεί ως ευκαιρία συσπείρωσης και συνεργασίας πολιτιστικών φορέων και θεσμών από διαφορετικές χώρες, με απώτερο σκοπό τις καλλιτεχνικές συνέργειες και ανταλλαγές.

To Athens Photo Festival θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2015 και μεταφέρει τον πυρήνα των δράσεών του στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) καθώς και σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους της πόλης, όπως μορφωτικά ινστιτούτα, αίθουσες τέχνης και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Mε νέες ιδέες και προσανατολισμό στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφία, το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από 35 χώρες και ένα σύνολο δράσεων -υπαίθριες προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, μαραθώνιο φωτογραφίας, παράλληλες εκδηλώσεις- που διευρύνουν το διάλογο και την ενεργή συμμετοχή.
Το Athens Photo Festival εντάσσεται στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας (European Month of Photography), που αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή συνεργατική πλατφόρμα φωτογραφικών φεστιβάλ, στην οποία συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη τα φεστιβάλ της Αθήνας, του Βερολίνου, της Βιέννης, της Βουδαπέστης, της Λουμπλιάνας, του Λουξεμβούργου, της Μπρατισλάβας και του Παρισιού.

Στα πλαίσια του Athens Photo Festival 2015 έχουμε:
International Portfolio Reviews
8-9 Ιουνίου 2015, 10:00 – 16:30, Αθήνα
Τα Portfolio Reviews προσφέρουν την ευκαιρία σε φωτογράφους και καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα, να λάβουν κριτική για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς διεθνή φεστιβάλ, μέσα ενημέρωσης και δίκτυα. Τα Portofolio Reviews, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη με τη συμμετοχή 22 reviewers. Η δράση αυτή αναπτύσσεται μέσα από μία σειρά ατομικών συναντήσεων και παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανταλλαγή απόψεων, δημιουργία προσωπικών και επαγγελματικών επαφών στο χώρο καθώς και προώθηση του φωτογραφικού έργου.
Στη φετινή διοργάνωση των Portfolio Reviews έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν καταξιωμένοι ειδικοί, από όλο τον κόσμο, όπως εκπρόσωποι διεθνών φεστιβάλ και οργανισμών, επιμελητές, editors, κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης. Η δράση αυτή αναπτύσσεται μέσα από μία σειρά ατομικών συναντήσεων και παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανταλλαγή απόψεων, δημιουργία προσωπικών και επαγγελματικών επαφών στο χώρο καθώς και προώθηση του φωτογραφικού έργου.
Δήλωση Συμμετοχής
Kάθε ενδιαφερόμενος καλείται να συμπληρώσει και να υποβάλει τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής, συνοδευόμενη από το φωτογραφικό υλικό. Κάθε φωτογραφική πρόταση-εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ενότητα έως 15 φωτογραφικών έργων, σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, που παρουσιάζουν το σύνολο ή μέρος ενός φωτογραφικού project.
Αριθμός Συναντήσεων
Κάθε φωτογράφος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει 6 ατομικές συνεδρίες των 20 λεπτών.
Βραβείο «Best Portfolio
Παράλληλα, οι reviewers θα επιλέξουν την καλύτερη φωτογραφική εργασία, στην οποία και θα απονείμουν το ειδικό βραβείο «Best Portfolio». Η συγκεκριμένη εργασία, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016.
Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής στα Portfolio Reviews έχει οριστεί στα 120 ευρώ για ένα σύνολο 6 ατομικών συναντήσεων. Η επικύρωση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 30 ευρώ μέσω τραπεζικής κατάθεσης ή PayPal. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 20 Μαΐου.
Διαβάστε περισσότερα για τα Portfolio Reviews εδώ.

Photo Voices
5 Ιουνίου 2015, Αθήνα, 17:00 – 21:30
Με γενικό μότο “We Speak Photography”, προσκεκλημένοι ομιλητές από διαφορετικές χώρες, με κοινή γλώσσα τη φωτογραφία, θα μοιραστούν μέσα από μία σειρά παρουσιάσεων εμπειρίες και απόψεις, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Το Photo Voices μέσα από μια ευρεία θεματολογία παρουσιάσεων που συνδυάζουν το λόγο με την εικόνα, επιδιώκει να αποτελέσει ένα πλαίσιο ανάδειξης διεθνών τάσεων και κριτικών αναζητήσεων που αποτυπώνουν το πνεύμα της εποχής.

Athens Photo Inspiration
14 Ιουνίου 2015, Αθήνα
Το Athens Photo Inspiration, η μεγαλύτερη φωτογραφική διοργάνωση διαγωνιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015. Περισσότεροι από 1000 συμμετέχοντες με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας και κοινή γλώσσα τη φωτογραφία, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο μαραθώνιο φωτογραφίας, προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερα θέματα με εμφανή προσανατολισμό την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει με άλλο βλέμμα.

Photography Night
19 Ιουνίου 2015, Αθήνα
Η Νύχτα Φωτογραφίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Μουσείου Μπενάκη -στο αίθριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς- και παρουσιάζει υπό ξεχωριστές συνθήκες και σε ώρες νυχτερινές ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα οπτικοακουστικών προβολών, διασταυρώνοντας επιλεγμένa projects απ’ όλο τον κόσμο, που αναδεικνύουν διαφορετικές οπτικές και όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας και εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους.

Photography as Performance
Τετάρτη 3 – Κυριακή 21 Ιουνίου, 2015
Ο κύκλος των επιτελέσεων-performances στο πλαίσιο του Athens Photo Festival, αποτελούν μια ευκαιρία για δοκιμές και δοκιμασίες για το πώς μια τέχνη ανάμεσα στη ζωή και το εικαστικό (επιτέλεση) και μια τέχνη κύρια οπτικο-εικαστική (φωτογραφία) μπορούν να διασταυρωθούν για να παράγουν, εντέλει ενδιαφέροντα υβρίδια. Οι συλλογικές και οι ατομικές επιτελέσεις είναι αφιερωμένες στο να διερευνήσουν το πώς το δισδιάστατο και το στιγμιαίο της φωτογραφίας λειτουργεί ως αφετηρία, ως καταλύτης για τη σωματική έκφραση μέσα στο χρόνο της επιτέλεσης.

Photobook Show
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί μία παράλληλη έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο, εστιάζοντας σε βιβλία καλλιτεχνών και αυτοεκδόσεις (self published). Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε καλλιτέχνες και εκδοτικούς οίκους από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν μια θεματική έκθεση, τα 50 βιβλία που διακρίθηκαν στο Fotobookfestival Dummy Award Kassel καθώς και εκδόσεις που έχουν επιλεγεί μέσα από ειδική ανοιχτή πρόσκληση.

Workshops
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας εμπλουτίζει και διευρύνει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με ένα διεθνές πρόγραμμα εργαστηρίων, που στοχεύει στην ανάπτυξη και διεύρυνση σύγχρονων γνώσεων στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας. Η διδασκαλία πραγματοποιείται από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς συνεργάτες, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης και προσωπικής έκφρασης.

Family Photo Sundays
Το Athens Photo Festival καλεί γονείς και παιδιά να λάβουν μέρος στις ειδικές ξεναγήσεις και τα δημιουργικά εργαστήρια στο πλαίσιο του κεντρικού εκθεσιακού προγράμματος στο Μουσείο Μπενάκη. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να συμμετάσχουν σε μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και ομαδικά παιχνίδια έκφρασης με όχημα τις εκθέσεις του Φεστιβάλ.

PhotoConnections
To PhotoConnections είναι μια πιλοτική πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Μέσω ενός δικτυακού τόπου καταγράφονται επιλεγμένες διεθνείς δράσεις που ενθαρρύνουν την εξωστρέφεια και την κινητικότητα των νέων καλιτεχνών. Παράλληλα, μέσω μιας σειράς ενημερωτικών και υποστηρικτικών δράσεων αναδεικνύονται πρακτικές που παρέχουν ιδέες και τεχνογνωσία για τη ανάπτυξη δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασιών πάνω στη φωτογραφία μεταξύ διαφορετικών ομάδων/κοινοτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!