Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Διοργάνωση εργαστηρίων κινηματογράφου σε σχολεία!


Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Διοργάνωση εργαστηρίων κινηματογράφου σε σχολεία!

Μας αρέσουν όλες οι προσπάθειες να μπουν οι τέχνες στα σχολεία μας, και ειδικά ο κινηματογράφος και η φωτογραφία.

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας έχει μία δράση για την προώθηση του κινηματογράφου στα σχολεία, με κόστος 5 ευρώ ανά παιδί, για τμήματα μέχρι 30 μαθητές.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μια από τις βασικές αποστολές του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα των παιδιών μέσω του κινηματογράφου. Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας προσφέρει κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5+, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές.

Τα εργαστήρια διδάσκονται από επαγγελματίες και μπορούν να προσφερθούν σε σχολεία είτε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είτε ως camp ή εξωσχολικό/απογευματινό πρόγραμμα.

Εργαστήριο 1
Ο «έξυπνος θεατής» – Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες

Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου αποτελώντας μία εισαγωγή στην κινηματογραφική εκπαίδευση.

Στόχος μας να οξύνουμε την κριτική σκέψη των νέων και να τους προσφέρουμε τα μέσα για να μάθουν να διαμορφώνουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους με τρόπο υπεύθυνο και εμπεριστατωμένο.

Στον κόσμο μας, μικροί αλλά και μεγάλοι κατακλύζονται συνεχώς από οπτικοακουστικές πληροφορίες όλων των ειδών (τηλεόραση, διαδίκτυο, τηλέφωνα, βιντεοπαιχνίδια, κλπ.), όπου κείμενο, εικόνα και ήχος συνυπάρχουν. Ο καθένας καλείται να μην είναι απλός παθητικός και ευάλωτος δέκτης αλλά να χειρίζεται και να ξέρει να διαβάζει τα οπτικοακουστικά μηνύματα. Προτείνουμε, λοιπόν, να οπλίσουμε τους μαθητές με δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να διαβάζουν και να αποκωδικοποιούν εικόνες χρησιμοποιώντας τον κινηματογράφο σαν εργαλείο. Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο ενότητες με διάφορα διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου
Διάρκεια: 1,5 ώρα
Για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου
Αριθμός μαθητών: μέχρι 30

Εργαστήριο 2
Η μαγεία του σινεμά – Πειράματα animation

Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου αποτελώντας εισαγωγή στην κινηματογράφηση animation.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει στους μαθητές μια εισαγωγική εικόνα για το πώς λειτουργεί η εμψύχωση (animation) σκιαγραφώντας τις διαδικασίες που δημιουργούν την μαγική ψευδαίσθηση της κίνησης.

Πολύ συχνά στις μέρες μας ξεχνάμε ότι η κινούμενη εικόνα είναι μια οφθαλμαπάτη, ένας καταιγισμός από παρόμοιες εικόνες που το μυαλό μας διαβάζει ως κίνηση. Απο την γέννηση του μέχρι σήμερα, ο κινηματογράφος βασίζεται σε αυτή την απλή αρχή ακόμα και αν τα μέσα εξελίσσονται τεχνολογικά. Η εμψύχωση (animation) αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο τρόπο για να κατανοήσουν τα παιδιά την μαγεία του σινεμά, εφόσον καλούνται να κατασκευάσουν την κίνηση καρέ-καρέ. Μέσω κατασκευών όπως το Ζωοτρόπιο, την κάμερα βατύρα και ομαδικών ασκήσεων όπως τα pixilation videos και η κατασκευή stop motion χαρακτήρων τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα πως λειτουργούν οι κάμερες και τι κρύβεται στο παρασκήνιο που κάνει το σινεμά μαγικό.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Φωκίων Ξένος
Διάρκεια: 2 ώρες
Για μαθητές από Δ’ δημοτικού
Αριθμός μαθητών: μέχρι 30

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:

Κάτια Παπασπηλιοπούλου
email: education@athicff.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 29 29 611

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Cinematography
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!