Το Μουσείο Άουσβιτς ζητά από σελίδα του Facebook να σταματήσει να δημοσιεύει AI εικόνες θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Το Μουσείο Μνήμης του Άουσβιτς προχώρησε σε δημόσια καταγγελία εναντίον της σελίδας “90’s History” στο Facebook, καλώντας την να σταματήσει τη δημοσίευση φωτογραφιών που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI) και απεικονίζουν θύματα του Ολοκαυτώματος.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), το μουσείο τονίζει ότι η χρήση αυτών των ψεύτικων εικόνων με πραγματικά ονόματα και βιογραφικά στοιχεία των θυμάτων δεν αποτελεί φόρο τιμής αλλά «βαθιά προσβολή στη μνήμη αυτών που υπέφεραν και δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς».
The use of artificial intelligence to generate fictional images of Auschwitz victims—as done by the Facebook page “90’s History” (https://t.co/oNPzY9Ykq0)—is not a tribute. It is a profound act of disrespect to the memory of those who suffered and were murdered in Auschwitz. It… pic.twitter.com/wCdtySoBWK
— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) May 22, 2025
Το μουσείο κατηγορεί τη σελίδα ότι αντιγράφει κείμενα και πληροφορίες από επίσημες πηγές, αλλά συνοδεύει τις αναρτήσεις με “ψηφιακές εφευρέσεις” που παραπλανούν το κοινό. «Δεν πρόκειται για αυθεντικές φωτογραφίες των θυμάτων αλλά για εξιδανικευμένες ή αισθητικά “καθαρισμένες” απεικονίσεις, που αλλοιώνουν την ιστορική αλήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράδειγμα παραπληροφόρησης
Το μουσείο έφερε ως παράδειγμα τον Léon Gorfinkel, ένα μικρό παιδί από τη Γαλλία που δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς το 1942. Ενώ υπάρχουν αυθεντικές φωτογραφίες του μικρού Léon, η σελίδα «90’s History» ανήρτησε αντ’ αυτού μια εικόνα δημιουργημένη από AI, παρουσιάζοντάς την ως πραγματική.
Ανάλογα περιστατικά περιλαμβάνουν ψεύτικες εικόνες της Άννας Φρανκ και άλλων θυμάτων, σε στυλ που θυμίζει vintage φωτογραφία, αλλά με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά που προδίδουν την τεχνητή τους προέλευση.
Το φαινόμενο των AI sadcore ιστοριών
Η πρακτική αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο φαινόμενο γνωστό ως “AI sadcore”, όπου συναισθηματικά φορτισμένες ιστορίες συνοδεύονται από ψεύτικες εικόνες για να αποσπάσουν συναισθηματικές αντιδράσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι αναρτήσεις φέρνουν κέρδη στους δημιουργούς μέσω του συστήματος “Facebook Stars” ή χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς, όπως το ψάρεμα προσωπικών δεδομένων.
Το Μουσείο Άουσβιτς καταλήγει με έκκληση στο κοινό να επαληθεύει τις πηγές πληροφόρησης και να στέκεται ενάντια στη διαστρέβλωση της Ιστορίας:
«Καταδικάζουμε έντονα αυτή την πρακτική και καλούμε όλους όσοι θέλουν να τιμήσουν πραγματικά τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, να αποφύγουν τη διάδοση παραποιημένου ή παραπλανητικού ιστορικού περιεχομένου».
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Big Man: Η νέα ταινία μικρού μήκους του Stormzy γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με iPhone 16 Pro
- Rollei 35AF: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προ-πώληση της αναγεννημένης φιλμάτης κάμερας
- Η Voigtländer παρουσιάζει τον νέο APO-Lanthar 28mm f/2: Ο καλύτερος ευρυγώνιος φακός στην ιστορία της
- Oakley Meta HSTN: Τα νέα AI γυαλιά από τη συνεργασία Meta και Oakley για αθλητές και fans
- Adobe: Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες και ώρες για να δημοσιεύεις Reels στο Instagram
- Behold Camera: Η έξυπνη κάμερα που φέρνει επανάσταση στην παρατήρηση άγριας ζωής