Χταπόδια “τραμπουκίζουν” τα ψάρια για να τα βοηθούν στο κυνήγι!


Χταπόδια “τραμπουκίζουν” τα ψάρια για να τα βοηθούν στο κυνήγι!

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μερικά χταπόδια κυνηγούν κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας με τη βοήθεια διαφορετικών ειδών ψαριών.

Μοιάζει απίστευτο αλλά συμβαίνει! Ορισμένα χταπόδια, συγκεκριμένα το είδος Octopus cyanea (κοινώς γνωστά ως τα μεγάλα μπλε χταπόδια ή χταπόδια ημέρας) έχουν την ικανότητα να κυνηγούν κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας με τη βοήθεια διαφορετικών ειδών ψαριών. Αυτό που παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η “Χιτλερική” προσέγγιση και συμπεριφορά τους στα ψάρια που τα συνοδεύουν.

Παρόλο που τα χταπόδια θεωρούνται μοναχικό είδος βασιζόμενα στο καμουφλάζ και την υπομονή για να αιχμαλωτίσουν το θήραμα, ενίοτε συνεργάζονται με ψάρια για να βρουν το θήραμά τους. Η συνεργασία αυτή ωστόσο κάποιες φορές δεν πάει βάσει σχεδίου και το αποτέλεσμα είναι τα ψάρια να εισπράττουν κυριολεκτικά μια καρπαζιά όταν δε συνεργάζονται όπως φάνηκε στο παραπάνω βίντεο. Τα χταπόδια δηλαδή καταφέρνουν να “πείθουν” τα ψάρια να τα βοηθούν και μάλιστα τα τραμπουκίζουν όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτή η “συνεργασία”; Τα ψάρια ανιχνεύουν το πιθανό θήραμα και στη συνέχεια καλούν το χταπόδι για να το ξετρυπώσει από τις χαραμάδες που δεν μπορούν αυτά να φτάσουν.

Ο Eduardo Sampaio, ερευνητής στο Max Planck Institute of Animal Behavior δήλωσε το εξής:

Νομίζω ότι η κοινωνικότητα, ή τουλάχιστον η προσοχή στις κοινωνικές πληροφορίες, είναι πολύ πιο βαθιά ριζωμένη στο εξελικτικό δέντρο από ότι πιστεύουμε. Τα χταπόδια είναι πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους όσον αφορά τη συμπεριφορά, την ευφυΐα και το συναίσθημα από ότι πιστεύαμε προηγουμένως.

Προκειμένου να μελετήσουν αυτές τις συμπεριφορές, ο Sampaio και άλλοι ερευνητές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε υποβρύχιες κάμερες για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου είδους χταποδιού, καταγράφοντας 120 ώρες πλάνα στα ανοιχτά του Ισραήλ. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια πολλών καταγραφών απαθανάτισαν χταπόδια να κυνηγούν με από δύο έως δέκα ψάρια στο πλευρό τους τα οποία γρονθοκόπησαν σε πολλές περιπτώσεις.

Αυτοί που δέχονται περισσότερες μπουνιές είναι τα ψάρια που τα εκμεταλλεύονται περισσότερο στην ομάδα. Αυτό συμβαίνει όταν τα ψάρια δεν κάνουν ενέδρα, δεν κινούνται ή δεν ψάχνουν για θήραμα. Αν ένα ψάρι σταματούσε να κινείται, ήταν πιο πιθανό να δεχτεί γροθιά. Όσο τα ψάρια συνέχιζαν να κινούνται και να κυνηγούν ενεργά, τα χταπόδια ασκούσαν αυτοσυγκράτηση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το χταπόδι επωφελείται από αυτή τη διαδικασία πρωτίστως επειδή μπορεί να παρακολουθεί το ψάρι να κυνηγάει θηράματα και να αποκτά μια εικόνα για το περιβάλλον αντί “απλώς” να ψάχνει και να ελπίζει για το καλύτερο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο πραγματικός κόσμος είναι το καλύτερο εργαστήριο όλων, καθώς τα χταπόδια επιδεικνύουν τακτικά διαφορετικές συμπεριφορές στη φύση.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!