“Capa in Colour”, έκθεση για το Robert Capa


“Capa in Colour”, έκθεση για το Robert Capa

Ο Ούγγρος φωτογράφος έχει μείνει στην ιστορία κυρίως για τις ασπρόμαυρες λήψεις του στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η αλήθεια όμως είναι ότι υπήρξε πρωτοπόρος και στην έγχρωμη φωτογραφία. Ξεκίνησε να δουλεύει με έγχρωμα φιλμ το 1941 και δε σταμάτησε μέχρι το θάνατό του, το 1954. Ένα μέρος από αυτές τις φωτογραφίες του που απεικόνιζαν τις ζωές απλών ανθρώπων σε διάφορα μέρη του πλανήτη (από το Ισραήλ έως την Ε.Σ.Σ.Δ.) μετά τη λήξη του πολέμου, δημοσιεύτηκε σε περιοδικά της εποχής. Οι περισσότερες φωτογραφίες του όμως δεν είδαν ποτέ έως σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τη δεκαετία του ’50 ο Capa ταξίδεψε στα μοδάτα χειμερινά θέρετρα της εποχής, στη Σουηδία, την Αυστρία και τις γαλλικές Άλπεις στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το περιοδικό Holiday, το οποίο κυκλοφορούσε έως και το 1977. Ασχολήθηκε ακόμα και με τη φωτογραφία μόδας, ενώ οι φιλία του με διάσημους ηθοποιούς της εποχής όπως οι Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, Orson Welles, και John Huston, του έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσει μοναδικές εικόνες από τα κινηματογραφικά πλατό.

Η έκθεση “Capa in Color” είναι η πρώτη που παρουσιάζει στο κοινό την έγχρωμη πλευρά του μεγάλου φωτογράφου. Οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με τον τρόπο που εξελίχθηκε ο Robert Capa, καθώς ο κόσμος γύρω του άλλαζε και υιοθετούσε ένα νέο τρόπο ζωής, όπου κυρίαρχο ρόλο έπαιζε πλέον η ψυχαγωγία. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 100 έγχρωμες φωτογραφίες διαφόρων ειδών (πορτραίτα, φωτογραφίες μόδας και φωτορεπορτάζ), αποκόμματα περιοδικών και άλλο έντυπο υλικό της εποχής. Η έκθεση μας αποκαλύπτει ένα μέρος μόνο από το τεράστιο αρχείο του ICP για τον Robert Capa το οποίο περιλαμβάνει περίπου 4.200 έγχρωμες διαφάνειες, χιλιάδες ασπρόμαυρες εκτυπώσεις, αρνητικά, αποκόμματα περιοδικών και άλλο έντυπο υλικό.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση έως τις 4 Μαΐου 2014, στο μουσείο του ICP. Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι Τρίτη με Πέμπτη 10-6, Παρασκευή 10-8, Σαββατοκύριακο 10-6 και Δευτέρα κλειστά.

Η επιμελήτρια της έκθεσης “Capa in Colour” παρουσιάζει την έκθεση:

Δείτε ένα μέρος από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση:

Gen X girl, Colette Laurent, at the Chantilly racetrack, France, 1952

capa_6x6_2 042

Ava Gardner on the set of The Barefoot Contessa, Tivoli, Italy, 1954

capa_6x6_2 026

Pablo Picasso playing in the water with his son Claude, Vallauris, France, 1948

capa_6x6 015

Humphrey Bogart and Peter Lorre on the set of Beat the Devil, Ravello, Italy, 1953

capa_6x6_2 010

On the road from Namdinh to Thaibinh, Indochina, May 1954

capa_kodachrome 013

A Lapp family in Norway, 1951

Capa in Colour to 6

Spectators watching the visit of Sultan Sidi Mohammed from a tree, Fez, Morocco, 1949

Capa in Colour to 7

Capucine, a French model and actress, poses on a balcony in Rome in August 1951

capa_6x6 019

Spectators use binoculars at the Longchamp Racecourse in Paris circa 1952

Capa in Colour to 9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!