CIPA: Το 2021 η φωτογραφική αγορά παρέμεινε σε κρίση


CIPA: Το 2021 η φωτογραφική αγορά παρέμεινε σε κρίση

Διαθέσιμα είναι τα στοιχεία της CIPA (Camera and Imaging Products Association) για τον Δεκέμβριο του 2021 συμπληρώνοντας το παζλ της χρονιάς που πέρασε για την φωτογραφική αγορά.

Η μεγάλη κρίση που υπάρχει εδώ και χρόνια στον φωτογραφικό χώρο των καμερών και επιδεινώθηκε από την πανδημία και από την έλλειψη ηλεκτρονικών chip και τα στοιχεία δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει μία ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2021 έχουμε υποχώρηση των αποστολών καμερών στις αγορές σε σχέση με το 2020 κατά 18.8% και κατά 19.6% σε σχέση με το 2019, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 έχουμε πτώση των αποστολών κατά περίπου 56.000 κάμερες.

Οι αποστολές των Compact καμερών (αυτές δηλαδή που δεν αλλάζουν φακό) για τον Δεκέμβριο του 2021, έφτασαν τις 239,483 κάμερες, μειωμένες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 κατά 36,8% και μειωμένες και σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 κατά περίπου 63,000 κάμερες.

Όσο αφορά τις κάμερες που αλλάζουν φακό η πτώση στις αποστολές για τον Δεκέμβριο του 2021  σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 έφτασε το 13,7%.

Περνάμε στην παραγωγή καμερών, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα λόγω της έλλειψης τσιπ. Η συνολική παραγωγή καμερών για όλο το 2021 έφτασε τις 8,336,773 κάμερες, από τις οποίες 3,006,491 ήταν compact, 2,216,698 ήταν DSLR και 3,113,584 ήταν mirrorless.

Στις DSLR η παραγωγή μειώθηκε σε σχέση με το 2020 κατά 6%, με την αξία τους σε σχέση με το 2020 να είναι στο -14,3%.

Από την άλλη η παραγωγή των mirrorless σε σχέση με το 2020 αυξήθηκε κατά 7.3% και σε σχέση με τον 2020 η αξία τους αυξήθηκε κατά 20%, αποτυπώνοντας τις υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται οι νέες mirrorless κάμερες.

Όσο αφορά τις αποστολές, οι mirrorless ήταν πολύ πιο πολλές, 3,106,499 κάμερες σε σχέση με τις μόλις 2,241,772 DSLR και τις 3,013,250 compact κάμερες. Μόνο στην Ευρώπη είχαμε τις DSLR να είναι πιο πολλές από τις mirrroless στις αποστολές προς τις αγορές, ενώ οι mirrorless κυριάρχησαν σε Ιαπωνία, Κίνα, Ασία και Αμερική.

Ας δούμε όμως τι γίνεται στην παραγωγή και αποστολές των φακών. Εκεί οι φακοί για 2021 είδαν αύξηση στην αποστολή τους προς τις αγορές κατά 5,8% σε σχέση με το 2020.

Στην παραγωγή τους είχαμε αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με το 2020 με την αξία των φακών που παρήχθησαν να φτάνει το συν 34,3% σε σχέση με πέρσι, ενδεικτικό των υψηλών τιμών των νέων φακών.

Στην παραγωγή οι φακοί για Full Frame κάμερες και μεσαίου φορμά ήταν λίγο λιγότεροι από αυτούς για συστήματα APS-C και MFT, αν και αυξήθηκε η παραγωγή τους κατά 35.5% σε σχέση με την πτώση των δεύτερων κατά 6.2%. Η αξία όμως των παραγώμενων φακών για για Full Frame κάμερες και μεσαίου φορμά ήταν πολύ μεγαλύτερη, βλέποντας αύξηση κατά 47.4%.

Στις αποστολές προς τις αγορές οι φακοί για Full Frame κάμερες και μεσαίου φορμά ήταν λιγότεροι σε σχέση με τους φακούς για APS-C και MFT, αλλά η αξία τους ήταν περίπου 3.5 φορές μεγαλύτερη, ενδεικτικό και εδώ της μεγάλης διαφοράς τιμής των φακών στις δύο κατηγορίες.

Η CIPA δίνει στοιχεία για τους εξής κατασκευαστές.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

cipa
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

2 σχόλια

  • #
    1

    Διαβάζοντας τα παραπάνω δεν θα έλεγα ότι η αγορά παρέμεινε σε κρίση. Μάλλον αισιόδοξος είμαι.

    Παρά το πρόβλημα παραγωγής τσιπ (στο οποίο αναφέρεται το άρθρο), οι φακοί δεν πήγαν άσχημα. Για να υπάρχει ζήτηση στους φακούς, κάπου πρέπει να τους… κουμπώνουν!

    Οι κόμπακτ πάνε προς το χειρότερο συνεχώς και φαίνεται ότι χάνουν τη μάχη από τα κινητά οριστικά.

    • #
      1

      η μείωση των αριθμών δυστυχώς δείχνει ότι η κρίση συνεχίζεται. Πωλήσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν αλλά το μέγεθος της αγοράς μικραίνει. Οι compact έχουν χάσει προ πολλού από τα smartphone, νομίζω μόνο προς Ασία μεριά έχουν δυνατές πωλήσεις

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!