CIPA: Τα στοιχεία δείχνουν ότι τo 2020 ξεκίνησε με τον χειρότερο Ιανουάριο που είχαμε από το 2002!


CIPA: Τα στοιχεία δείχνουν ότι τo 2020 ξεκίνησε με τον χειρότερο Ιανουάριο που είχαμε από το 2002!

To 2019 έκλεισε ως η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας 2010-19, όσον αφορά τις πωλήσεις φωτογραφικών καμερών στις αγορές.

Τα στοιχεία της CIPA (Camera & Imaging Products Association) για τον Ιανουάριο του 2020 είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο απογοητευτικά.

Σύνολο φωτογραφικών μηχανών για τον Ιανουάριο 2020

Για τον Ιανουάριο 2020, η ποσότητα των ψηφιακών μηχανών που στάλθηκε από τα εργοστάσια προς τις αγορές ήταν μόλις 804.646 μονάδες, μειωμένη κατά 19.6% σε σχέση με το 2019, όταν τον Ιανουάριο του 2010 στις αγορές είχαν αποσταλεί 6.295.009 φωτογραφικές μηχανές.

Μάλιστα, από τα στοιχεία που έχει η CIPA για την αποστολή ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών στις αγορές και τα οποία ξεκινάνε από το 2002, ο Ιανουάριος του 2020 είναι ο χειρότερος Ιανουάριος, με δεύτερο χειρότερο τον Ιανουάριο του 2002 κατά τον οποίο είχαν αποσταλεί στις αγορές 833.035 μηχανές. Αυτοί οι δύο Ιανουάριοι είναι και οι μόνοι από το 2002 που η αποστολή ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών στις αγορές δεν ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο μονάδες.

Compact κάμερες

Οι αποστολές των Compact καμερών (αυτές δηλαδή που δεν αλλάζουν φακό), μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, από 455.210 σε 358.316 μονάδες, περίπου κατά 21.3%.

Κάμερες που αλλάζουν φακό

Στις μηχανές που αλλάζουν φακό η πτώση στις αποστολές μηχανών από τα εργοστάσια προς τις αγορές από έτος σε έτος ήταν και για αυτό το μήνα, μονοψήφια.

Για τον Ιανουάριο του 2020 έχουμε πτώση 8,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019.

Παραγωγή καμερών για τον Ιανουάριο του 2020

Η CIPA δίνει τον πίνακα με την παραγωγή καμερών για τον Ιανουάριο του 2020 ως εξής:

  • Σύνολο καμερών: 820.188 μονάδες (το 2010 είχαν παραχθεί 6.547.330 φωτογραφικές μηχανές)
  • Compact: 361.635 μονάδες
  • Mirrorless: 243.114 μονάδες
  • DSLR: 215.439 μονάδες

Βλέπουμε δηλαδή ότι για ακόμα ένα μήνα η παραγωγή των mirrorless καμερών ήταν μεγαλύτερη από αυτή των DSLR.

Η κυριαρχία των mirrorless επί των DSLR καμερών αυτή την φορά δεν είναι και στις αποστολές από τα εργοστάσια προς τις αγορές, καθώς συνολικά σε όλο τον κόσμο στάλθηκαν 218.844 mirrorless κάμερες έναντι 227.486 DSLR.

Η Ιαπωνία ήταν και η μόνη περιοχή που οι αποστολές των mirrorless ξεπέρασαν τις αποστολές των DSLR αλλά σε Κίνα και Ασία, Ευρώπη και Αμερική οι αποστολές DSLR καμερών ήταν περισσότερες από τις mirrorless.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αντί να έχουμε κάποιο σημάδι ανάκαμψης για την φωτογραφική αγορά των καμερών, αντίθετα η βύθιση της συνεχίζεται και με μεγάλο ρυθμό, κάτι που μας δείχνει ότι θα έχουμε μία πολύ πολύ δύσκολη χρονιά για τις φωτογραφικές εταιρείες.

Το ερώτημα που πλέον πρέπει να τεθεί σοβαρά είναι αν κινδυνεύουν κάποιες εταιρείες να βγουν εκτός αγοράς;

Το πιο πιθανό είναι ότι αν συνεχίσει η πτωτική τάση της αγοράς καμερών θα έχουμε πρόβλημα επιβίωσης για εταιρείες που δεν πρωταγωνιστούν στις πωλήσεις και δεν έχουν και κάποιο άλλο μεγάλο τμήμα (π.χ. ιατρικό τμήμα) για να έχουν μεγάλα έσοδα και να αντισταθμίζουν τις απώλειες από το φωτογραφικό τμήμα.

Δεν μπορεί να πει κανείς ποιες εταιρείες μπορεί να έχουν θέμα επιβίωσης αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πλέον η αγορά δεν τις σηκώνει όλες.

Θα το ξαναγράψουμε ότι ελπίζουμε σε μία ανάκαμψη της αγοράς, αν και πλέον φαίνεται η τεράστια κρίση στον φωτογραφικό χώρο, η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει τελειώσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

cipa
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 σχόλια

  • #
    1

    Όντως μεγάλη η πτώση, αλλά…

    …μήπως όλη αυτή η “ανάπτυξη της φωτογραφικής αγοράς” ήταν μία φούσκα; Δηλαδή όλοι αυτοί που είχαν μία DSLR και τραβούσαν φωτογραφίες ασχολούνταν “σοβαρά” με τη φωτογραφία; Δεν ήταν λοιπόν αναμενόμενη η κάμψη της αγοράς;

    Ίσως αργότερα γίνει το ίδιο και με τις φωτογραφικές των κινητών: πόσο θα κρατήσει το ενδιαφέρον για τη φωτογραφία όλων όσων έχουν ένα κινητό και τραβάνε σέλφι;

    • #
      1

      ενδιαφέρουσα άποψη και σίγουρα παίζει αυτό το σενάριο.

      στο δεύτερο σκέλος όμως να αναφέρω ότι ο όγκος των φωτογραφιών που ανεβαίνουν καθημερινά είναι τεράστιος και αυξανόμενος και ότι δεν είναι το πρόβλημα ότι ο κόσμος δεν τραβάει φωτογραφίες και βίντεο αλλά ότι πλέον οι περισσότεροι το κάνουμε με smartphones, που ούτως ή άλλως τα έχουν πάνω τους και με τα οποία τραβάνε στο αυτόματο και δεν χρειάζεται να ασχοληθούν ιδιαίτερα.

      • #
        1

        Το ότι ο όγκος των φωτογραφιών που ανεβαίνει είναι τεράστιος δεν λέει τίποτα. Μήπως το κάνουν διότι έτσι λέει η μόδα της εποχής; Όταν αυτή θα περάσει, θα έχουν το ίδιο ενδιαφέρον να φωτογραφίζουν έστω και με την ευκολία του κινητού (επεξεργασία κλπ) ;

        Αν ναι, τότε και η αγορά των κινητών- φωτογραφικών θα πέσει κάποια στιγμή.

      • #
        1

        λέει πολλά ο όγκος φωτογραφιώ, .δεν θα πέσει γιατί ποιος δεν θέλει να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο…δεν είναι θέμα μόδας αλλά ευκολίας λήψης…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!