Κομμάτι πάγου σε μέγεθος πόλης αποσπάται από την αρκτική υφαλοκρηπίδα


Κομμάτι πάγου σε μέγεθος πόλης αποσπάται από την αρκτική υφαλοκρηπίδα

Ένα γιγάντιο παγόβουνο, πέντε φορές στο μέγεθος της Μάλτας, έχει αποσπαστεί από την παγοκρηπίδα Brunt της Ανταρκτικής, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες.

Το παγόβουνο που απελευθερώθηκε πρόσφατα εκτιμάται ότι έχει έκταση περίπου 1.550 χιλιόμετρα, γεγονός που το καθιστά περίπου ίσο με το μέγεθος του Χιούστον του Τέξας. Το κομμάτι πάγου πάχους 150 μέτρων αποκολλήθηκε από αυτό που είναι γνωστό ως Chasm-1 και μετά βίας κρατιέται από το 2012, όταν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μια ρωγμή.

Οι φωτογραφίες, που ελήφθησαν από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-2, δείχνουν πώς ήταν η περιοχή πριν και μετά τον διαχωρισμό.

Το συμβάν της απόκρημνισης αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το British Antarctic Survey (BAS) ότι συνέβη στις 22 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια μιας ανοιξιάτικης παλίρροιας, αναφέρει η ESA.

“Μετά από αρκετά χρόνια παρακολούθησης της σύγκλισης παγόβουνων, ο πολυαναμενόμενος διαχωρισμός του παγόβουνου Α81 του Brunt πραγματοποιήθηκε επιτέλους. Η εξάπλωση του Chasm-1 προς τα βόρεια και η έγκαιρη απόφαση της BAS να μεταφέρει τη βάση Halley σε ασφαλέστερο έδαφος, συνοδεύτηκαν από την πιο λεπτομερή ίσως και μεγαλύτερης διάρκειας εξέταση των γεγονότων που οδηγούν σε φυσική απόκρημνιση από μια παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής”, αναφέρει ο Mark Drinkwater της ESA.

Ο Dominic Hodgson, παγετωνολόγος της BAS, λέει ότι αυτό το φαινόμενο του calving αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό και δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

“Αυτό το γεγονός της αναγέννησης ήταν αναμενόμενο και αποτελεί μέρος της φυσικής συμπεριφοράς της παγοκρηπίδας Brunt. Δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή”, λέει. “Οι επιστημονικές και επιχειρησιακές ομάδες μας συνεχίζουν να παρακολουθούν την παγοκρηπίδα σε πραγματικό χρόνο για να διασφαλίσουν την ασφάλειά της”.

Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τώρα στενά τη γύρω περιοχή, καθώς ο διαχωρισμός μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πάγου θα επηρεάσει τη ροή του πάγου και άλλες παγοκρηπίδες γύρω του.

Εικόνες: Τροποποιημένα δεδομένα του Copernicus Sentinel (2023), επεξεργασία από την ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

ESA

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!