Ο κομήτης C/2024 S1 διαλύθηκε επειδή πέταξε κοντά στον Ήλιο!


Ο κομήτης C/2024 S1 διαλύθηκε επειδή πέταξε κοντά στον Ήλιο!

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο κομήτης C/2024 S1 (ATLAS) καταστράφηκε ολοσχερώς διότι πέρασε πολύ κοντά στον Ήλιο.

Ο συγκεκριμένος κομήτης ανακαλύφθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 από το Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System στη Χαβάη που είναι ένα ρομποτικό αστρονομικό σύστημα έρευνας και έγκαιρης προειδοποίησης, βελτιστοποιημένο για την ανίχνευση μικρότερων αντικειμένων κοντά στη Γη. Ο κομήτης αυτός θα μπορούσε να προσφέρει ένα όμορφο θέαμα στους παρατηρητές, αστρονόμους και αστροφωτογράφους καθότι η φωτεινότητά του μεγάλωνε και έκανε το κοντινότερο του πέρασμα από τον Ήλιο στις 28 Οκτωβρίου 2024. Οι επιστήμονες ευελπιστούσαν να επιζήσει από το κοντινό πέρασμα αυτό και στη συνέχεια να μας χαρίσει ένα μοναδικό θέαμα όπως έκανε και ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Ωστόσο, δεν τα κατάφερε!

Το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO: Solar and Heliospheric Observatory) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του κομήτη C/2024 S1 (ATLAS) όταν πέταξε επικίνδυνα κοντά στον Ήλιο και διαλύθηκε ολοσχερώς. Δείτε το εντυπωσιακό στιγμιότυπο παρακάτω:

Σε αντίθεση με τον κομήτη C/2023 A3, ο C/2024 S1 δεν ήταν ποτέ αρκετά φωτεινός ώστε να φαίνεται με γυμνό μάτι από τη Γη. Στο κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας (στις 23 Οκτωβρίου) το μέγεθος του κομήτη (σε φωτεινότητα) έφτασε μόλις στο 8,7 (magnitude). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ αμυδρός για να εντοπίζεται εύκολα, αρκετοί παρατηρητές χρησιμοποίησαν τηλεσκόπια και κάμερες για να τον φωτογραφίσουν προτού διαλυθεί. Δείτε μια λήψη του κομήτη από τον Αυστραλό αστρονόμο Con Stoitsis.

Ο κομήτης C/2024 S1 (ATLAS) ανήκει στην οικογένεια “Kreutz”, οι οποίοι πλησιάζουν εξαιρετικά κοντά τον Ήλιο ή συγκρούονται πάνω του. Αρκετοί κομήτες αυτής της οικογένειας δεν επιζούν της “αναμέτρησης” με τον Ήλιο και διαλύονται, όμως μερικοί συνεχίζουν το ταξίδι τους και γίνονται πάρα πολύ φωτεινοί. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ενός τέτοιου κομήτη είναι ο κομήτης C/1965 S1 Ikeya–Seki, ο οποίος έγραψε ιστορία το 1965, φτάνοντας σε φωτεινότητα το μέγεθος 10. Δείτε μια λήψη του στις 30 Οκτωβρίου 1965 από τον αστρονόμο James W. Young:

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

astronomy ESA NASA Solar System

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]