Συζήτηση με θέμα “Copyright και φωτογραφία στο Internet και τα Social Media”


Συζήτηση με θέμα “Copyright και φωτογραφία στο Internet και τα Social Media”

Το θέμα του copyright στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και εικόνων, είναι ένα φλέγον ζήτημα για το μεγαλύτερο ποσοστό των φωτογράφων σε παγκόσμια κλίμακα. Η εκδήλωση με θέμα “Copyright και φωτογραφία στο Internet και τα Social Media” φιλοδοξεί να ρίξει φως στα ερωτήματα και τις απορίες μας, μέσα από τις απαντήσεις των ειδικών. Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Το φωτογραφικό υλικό έχει την πρώτη θέση από πλευράς διακινούμενης πληροφορίας στο Internet, αφού υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 70% των δεδομένων και μάλιστα με αυξητική τάση. Το ανέβασμα φωτογραφιών είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα στο facebook. Blog χωρίς εικονογραφικό υλικό δεν έχει καμία τύχη.

Και ενώ όλα αυτά φαίνονται καταπληκτικά και γόνιμα για τη φωτογραφία, μπαίνουν τα προβλήματα. Το Internet, από τη φύση του χαοτικό και απρόσωπο, δεν ευνοεί την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογράφων. Δηλ. με λίγα λόγια την αναφορά της πατρότητας κάθε φωτογραφίας και την αξιοποίηση και εκμετάλλευσή της αλλά σε νόμιμα πλαίσια.

Σε πολλές περιπτώσεις, είτε από άγνοια είτε λόγω επιπολαιότητας είτε και κακόβουλα, παρατηρείται μη εξουσιοδοτημένη χρήση φωτογραφικού υλικού. Με απλά λόγια, συμβαίνει αυτό που ξέρουμε. Χρήστες να βλέπουν συγκεκριμένες φωτογραφίες και να τις «απαλλοτριώνουν» χωρίς καμία συναίνεση, άδεια και εκχώρηση δικαιώματος από τον δημιουργό. Δηλ. τελείως αυθαίρετα. Και μάλιστα χωρίς να συνειδητοποιούν ότι διαπράττουν συγκεκριμένο αδίκημα που εκτός από υποχρέωση αποζημίωσης, διώκεται και ποινικά. Αρκετοί δεν κατανοούν καν τις συνέπειες των πράξεών τους έχοντας μια ασαφή όσο και αβάσιμη νομικά εντύπωση ότι στο internet τα πάντα ανήκουν στο public domain, ότι δηλ. είναι… κοινόχρηστα. Μεγάλο λάθος…

Τις παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, ασάφειες, ερωτήματα, νομικά κενά κλπ. και από πλευράς διαχειριστών και χρηστών ιστοσελίδων, blogs, galleries, κοινωνικών δικτύων κλπ. και από πλευράς φωτογράφων δημιουργών, έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει και να αποκρυσταλλώσει η δημόσια συζήτηση που διοργανώνει το περιοδικό μας.

Θα είμαστε εκεί στην φιλόξενη αίθουσα του ΑΚΤΟ την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 στις 6.00μ.μ. μαζί με τους ειδικούς του πάνελ, για να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα. Σας περιμένουμε.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια εορτασμού των 25 χρόνων του ΦΩΤΟγράφου.

Στο στρογγυλό τραπέζι μετέχουν οι:
– Μπάμπης Βλάχος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
– Κωνσταντίνα Γκιτάκου, δημοσιογράφος
– Χρήστος Κοντσαλούδης, φωτογράφος
– Θοδωρής Μάρκου, φωτογράφος
– Έλενα Σπυροπούλου, δικηγόρος

Συντονίζει: Παναγιώτης Καλδής Διευθυντής – Αρχισυντάκτης του Περιοδικού ΦΩΤΟγράφος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photographos magazine
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!