Το Curiosity κατέγραψε πλάνα 360 μοιρών στον Άρη αποκαλύπτοντας κάτι μοναδικό!
Το Curiosity rover της NASA κατέγραψε πλάνα 360 μοιρών στο έδαφος του Άρη με πέτρες από κρυσταλλικό θείο.
Το παραπάνω βίντεο παρουσιάζει ένα πανόραμα 360 μοιρών που δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν από το διαστημικό οχήμα Curiosity. Μπορείτε να σύρετε το ποντίκι για να δείτε την περιοχή του πλανήτη Άρη που εξερευνά το όχημα. Η NASA είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος πως το rover Curiosity το οποίο εξερευνά εδώ και 14 χρόνια την επιφάνεια του Άρη, πέρασε πάνω από μια ιδιαίτερη πέτρα (στις 30 Μαΐου) θρυμματίζοντας τη. Από τότε, οι επιστήμονες εξετάζοντας τα θραύσματα έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν κίτρινους κρυστάλλους θείου, κάτι που δεν είχαν ξαναδεί στον Κόκκινο Πλανήτη! Βρέθηκε σε μία περιοχή που εξερευνά το Curiosity γνωστή ως Gediz Vallis.
Αυτή τη στιγμή, το Curiosity κόβε βόλτες στο όρος Sharp (από το 2014, καθότι πάει πολύ αργά και το μέρος είναι τεράστιο). Αυτό το βουνό, που επίσημα ονομάζεται “Aeolis Mons”, ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970. Στην περιοχή αυτή όμως βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον αρχαίο κανάλι Gediz Vallis, το οποίο ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μια αρχαία κοίτη ποταμού και πιστεύουν ότι κάποτε έρρεε εκεί άφθονο νερό. Το Curiosity μελετά την περιοχή αυτή στενά και το παραπάνω βίντεο που είδατε είναι ένα όμορφο πανόραμα 360 μοιρών από το κανάλι Gediz Vallis. Οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι οι πέτρες που εντόπισε το όχημα αποτελούνταν από καθαρό θείο κάτι που καμία αποστολή δεν έχει δει στο παρελθόν στον Άρη.
Οι μυστηριώδεις λευκές πέτρες θείου βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στην κοιλάδα αυτή. Το rover μάλιστα έσπασε μια από αυτές και την άνοιξε. Μέσα στη θρυμματισμένη πέτρα υπήρχαν κίτρινοι κρύσταλλοι θείου. Η ανάλυση των θραυσμάτων έγινε από το όργανο φασματομέτρησης APXS (Alpha Particle X-Ray Spectrometer) που διαθέτει το Curiosity και διαπιστώθηκε ότι οι κίτρινοι κρύσταλλοι ήταν από καθαρό (στοιχειακό) θείο (S8), ένα κίτρινο κρυσταλλικό στερεό και όχι το θείο που συνδέεται με το οξυγόνο σχηματίζοντας οξείδια ή θειικά άλατα.
Πρόκειται για ένα άοσμο ορυκτό που δημιουργείται και στη Γη από μια ποικιλία διαφορετικών γεωλογικών διεργασιών όπως ηφαιστειακή και υδροθερμική δραστηριότητα. Η ερευνητική ομάδα του Curiosity πάντως δε γνωρίζει ακόμη ποιες διεργασίες σχημάτισαν το θείο που βρέθηκε στην επιφάνεια του Άρη. Καθώς το Curiosity αρχίζει να αποχωρεί από την περιοχή αυτή, οι επιστήμονες θα συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που έχουν συλλέξει για τη μορφολογία του εδάφους ώστε να καταλήξουν σε μια θεωρία σχετικά με το πώς δημιουργήθηκαν τα χαρακτηριστικά του καναλιού Gediz Vallis.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- Ο εκτελεστής που δολοφόνησε τον CEO της UnitedHealthcare φορούσε φωτογραφικό σακίδιο!
- Κυκλοφόρησε ο νέος φακός Samyang 12mm f/2 για Canon RF!
- Samyang: Κυκλοφόρησε ο νέος φακός 35mm f/1.4 για Sony E!
- ΗΠΑ: Εμφανίστηκαν μυστηριώδη λαμπερά drones πάνω από το New Jersey!
- Πιγκουίνοι: Οι φωτογραφίες των τουριστών βοηθούν τους επιστήμονες να τους παρακολουθούν!
- Amazon: Ήρθε η νέα εντυπωσιακή σειρά AI μοντέλων Nova!