• Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Current Archaeology Photo of the Year Competition 2026 με ελληνική διάκριση
• Κορυφαία διάκριση σε νυχτερινή φωτογραφία από την αρχαία πόλη Savatra στην Τουρκία
Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού Current Archaeology Photo of the Year Competition 2026, με ελληνική παρουσία ανάμεσα στις κορυφαίες συμμετοχές.
Ο φετινός διαγωνισμός, με χορηγό το Hidden History Travel & Archaeology, συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό σύνολο εικόνων που αποτυπώνουν την ιστορία μέσα από διαφορετικές οπτικές. Από γνωστά μνημεία έως λιγότερο προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους, οι συμμετοχές ανέδειξαν τη δύναμη της φωτογραφίας στην εξερεύνηση του παρελθόντος.
Την αξιολόγηση των έργων ανέλαβε ο φωτογράφος Adam Stanford (ασχολείται με την φωτογραφία αρχαιολογικών θεμάτων), ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των Current Archaeology Awards στις 28 Φεβρουαρίου.
[ads1]
Ο μεγάλος νικητής

Νικητής για το 2026 αναδείχθηκε ο Tahir Ceylan με μια εντυπωσιακή νυχτερινή λήψη της αρχαίας πόλης Savatra, στους πρόποδες του εθνικού πάρκου Bozdağ, στην περιοχή της Κόνιας στη σύγχρονη Τουρκία.
Η φωτογραφία ξεχώρισε για την ατμόσφαιρα και τη μοναδική της προσέγγιση, αποτυπώνοντας το αρχαιολογικό τοπίο με τρόπο που μεταφέρει τον θεατή σε άλλη εποχή.
Οι φιναλίστ και η ελληνική διάκριση
Στους τρεις φιναλίστ περιλαμβάνονται έργα από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, που αναδεικνύουν μνημεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Ο Carlo Olmi φωτογράφισε ένα από τα πιο εμβληματικά αρχαιολογικά σύνολα της Ρώμης, αναδεικνύοντας την κλίμακα και την ιστορία του χώρου.

Ξεχωριστή θέση έχει η ελληνική συμμετοχή του Γιώργου Τσάφου, ο οποίος κατέγραψε την Ακρόπολη των Αθηνών στο ηλιοβασίλεμα. Η εικόνα συνδυάζει το φως της δύσης με το ιστορικό τοπίο, ενώ στο βάθος διακρίνονται το Αιγαίο και οι ορεινοί όγκοι, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα δυνατή σύνθεση.

Ο Yevhen Samuchenko συμπληρώνει τους φιναλίστ, με μια νυχτερινή λήψη του φρουρίου Akkerman (Bilhorod-Dnistrovskyi) στην Ουκρανία, ενός μεσαιωνικού οχυρού που χτίστηκε μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα.

[ads2]
Έκθεση και συνέχεια του διαγωνισμού
Η νικητήρια εικόνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο CA Live! 2026 στο UCL Institute of Education στο Λονδίνο, μαζί με τις τρεις φωτογραφίες των φιναλίστ.
Ο διαγωνισμός επιβεβαιώνει για ακόμη μία χρονιά το υψηλό επίπεδο της αρχαιολογικής φωτογραφίας διεθνώς, με συμμετοχές που αποδεικνύουν ότι η αποτύπωση του παρελθόντος παραμένει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.
Παράλληλα, οι διοργανωτές έχουν ήδη προαναγγείλει ότι περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό του 2027 θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά.
[ads3]
Τι πιστεύουμε
Η ελληνική παρουσία ανάμεσα στους κορυφαίους του διαγωνισμού δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα προσφέρει μοναδικό φωτογραφικό υλικό με ιστορικό βάθος. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο το θέμα, αλλά η ματιά, και αυτό είναι που φαίνεται να κάνει τη διαφορά σε τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις.


