Δείτε τα κόλπα που χρησιμοποιεί η σουπιά για να κυνηγήσει τη λεία της!


Δείτε τα κόλπα που χρησιμοποιεί η σουπιά για να κυνηγήσει τη λεία της!

Επιστήμονες κατέγραψαν εκπληκτικές τεχνικές καμουφλάζ της σουπιάς που χρησιμοποιεί για να κυνηγήσει τη λεία της.

Η φύση έχει προνοήσει ώστε ορισμένα ζώα να είναι εξοπλισμένα με μαγευτικές τεχνικές προκειμένου να επιβιώνουν! Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η σουπιά. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Ecology, μια ομάδα ερευνητών κινηματογράφησε πολλές περιπτώσεις από σουπιές που κυνηγούν (πάνω από 200 περιπτώσεις) και παρατήρησαν 4 ιδιαίτερες τεχνικές καμουφλάζ που χρησιμοποιούν για να μπερδεύουν τη λεία τους. Αυτές οι εντυπωσιακές τεχνικές περιλαμβάνουν τη δημιουργία λωρίδων που κινούνται πάνω από το σώμα τους ή τη μίμηση μη απειλητικών αντικειμένων για να πλησιάσουν αποτελεσματικά το θύμα.

Τα πλάνα κατέγραψε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Matteo Santon, ο οποίος είναι θαλάσσιος οικολόγος (marine visual ecologist) στο Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Santon αποκαλύπτει τις απίθανες μεθόδους κυνηγιού της σουπιάς από την οπτική γωνία του θηράματος, ενώ πρόσθεσε το εξής:

Αυτοί είναι οι μάστορες, οι υπνωτιστές του υποβρύχιου κόσμου.

Χρησιμοποιώντας μια GoPro κάμερα, ένα πιάτο από πλεξιγκλάς και ζωντανά καβούρια ως δόλωμα, ο Santon και οι συνεργάτες του κινηματογράφησαν τις σουπιές του είδους Broadclub (Ascarosepion latimanus) γύρω από τα νησιά Kri και Mansuar στην περιοχή Raja Ampat της Ινδονησίας. Συνολικά κινηματογράφησαν 98 σουπιές να κυνηγούν θήραμα 234 φορές. Σε όλες τις περιπτώσεις η σουπιά μεταμφιέστηκε σε 4 διαφορετικά περίτεχνα μοτίβα (όσο αφορά το σώμα τους και το χρώμα) όταν πλησίαζε λίγα μέτρα από ένα καβούρι. Οι ερευνητές ονόμασαν τα 4 αυτά μοτίβα leaf (μεταμφίεση όπου οι σουπιές γίνονται πράσινες και απλώνουν τα χέρια τους με τρόπο που αντικατοπτρίζει την απαλή ταλάντευση των φύλλων του νερού), coral (μεταμφίεση σε κοράλλι απλώνοντας διάπλατα τα άκρα τους και υιοθετώντας ένα σκούρο μοτίβο), pulse (μια τεχνική παλμών που περιλαμβάνει το τράβηγμα των άκρων τους σε σχήμα κώνου ενώ στέλνουν μαύρους παλμούς κατά μήκος τους) και passing stripe (όπου μεταμφιέζονται σε έναν γκρι τόνο και στέλνουν ρυθμικές μαύρες ρίγες που διαχέονται στο σώμα τους ώστε να αποφύγουν την ανίχνευση απειλής από τη λεία τους).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι σουπιές χρησιμοποιούσαν την τεχνική μεταμφίεσης σε κοράλλι 12% πιο συχνά όταν κυνηγούσαν καλά θωρακισμένα μαγγρόβια καβούρια, για να μπορούν να προσαρμόσουν τις εμφανίσεις τους με βάση τον τύπο του θηράματος που συναντούν. Ωστόσο, παραμένει ασαφής ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζουν ποια μεταμφίεση θα χρησιμοποιήσουν κάθε φορά. Οι επιλογές τους προφανώς επηρεάζονται άμεσα από το είδος της λείας και το περιβάλλον τους.

Το σίγουρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα “θαύμα” της φύσης που λειτουργεί αποτελεσματικά για την επιβίωση της σουπιάς.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.