Πρόσωπα φτιαγμένα από τεχνητή νοημοσύνη, φαίνονται πιο αληθινά από γνήσιες φωτογραφίες; Δείτε!


Πρόσωπα φτιαγμένα από τεχνητή νοημοσύνη, φαίνονται πιο αληθινά από γνήσιες φωτογραφίες; Δείτε!

Σύμφωνα με έρευνα, τα Deepfake πρόσωπα που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) φαίνονται πιο αληθινά από τις γνήσιες φωτογραφίες.

Αρχίσανε τα παρατράγουδα! Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να διακρίνουν αξιόπιστα φωτογραφίες πραγματικών προσώπων και εικόνων που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη (AI). Θυμάστε την περίπτωση με το ψεύτικο βίντεο (deepfake) του Elon Musk που δημιούργησαν απατεώνες με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων θυμάτων; Δείτε εδώ για το θέμα. Η μήπως τη ρεαλιστική deepfake απεικόνιση του Τομ Κρουζ, όπου ένα βίντεο στο TikTok τον παρουσίαζε να κάνει μαγικά κόλπα; Δείτε εδώ. Όπως βλέπετε, αυτή η ιστορία δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο πιο αληθοφανή είναι τα αποτελέσματα των προσώπων. Πάρτε για παράδειγμα αυτά τα 2 πρόσωπα:

Δε μοιάζουν με αληθινούς ανθρώπους; Δεν είναι όμως! Δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Στη μελέτη με όνομα “On the Realness of People Who Do Not Exist: The Social Processing of Artificial Faces”, συμμετέχει και ο Μάνος Τσακίρης, ο οποίος αναφέρει ότι παραμένει ασαφές το γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν τα ψεύτικα πρόσωπα πιο αληθινά από τις πραγματικές φωτογραφίες.

Ο Μάνος Τσακίρης υπογραμμίζει ωστόσο τις σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία deepfake AI, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αυτών των εικόνων. Περιέργως, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα πρόσωπα που οι άνθρωποι βαθμολόγησαν ως λιγότερο ελκυστικά, θεωρήθηκαν επίσης πιο αληθινά. Ο Τσακίρης αναφέρει ότι τα πρόσωπα που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, ίσως να φαίνονται πιο αληθινά στους ανθρώπους επειδή μοιάζουν περισσότερο με καθιερωμένα πρότυπα που οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει στη ζωή τους. Βέβαια, το γεγονός ότι βαδίζουμε με γρήγορους ρυθμούς στην εποχή όπου καθίσταται αδύνατη η διάκριση μεταξύ πραγματικών προσώπων και προσώπων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις όσο αφορά την κοινωνική εμπιστοσύνη.

Ο Τσακίρης αναφέρει το εξής:

Γενικά, τείνουμε να λειτουργούμε με μια στάνταρ υπόθεση ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι ειλικρινείς και αξιόπιστοι. Η αύξηση στα ψεύτικα προφίλ και στο διαδικτυακό περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης, εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο η παρουσία όλων αυτών και οι γνώσεις μας γι’ αυτά, μπορούν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση της στάνταρ υπόθεσης για την ειλικρίνεια, διαβρώνοντας τελικά την κοινωνική εμπιστοσύνη.

Η νέα πραγματικότητα στην οποία οδηγούμαστε, θα μπορούσε να απαιτήσει από τους ανθρώπους να αρχίσουν να σκέφτονται και να ανταποκρίνονται διαφορετικά. Και αυτό ακούγεται και μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό.

Εάν αμφισβητούμε τακτικά την αλήθεια αυτού που βιώνουμε στο Διαδίκτυο, μπορεί να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τη νοητική μας προσπάθεια ως προς την επεξεργασία των ίδιων των μηνυμάτων αλλά και των προσώπων πίσω από αυτά. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο επικριτικοί όταν αντιμετωπίζουν ένα ψηφιακό πρόσωπο, χρησιμοποιώντας αντίστροφες αναζητήσεις εικόνων για να ελέγξουν την αυθεντικότητα μιας φωτογραφίας και αμφισβητώντας τα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς επαρκείς προσωπικές πληροφορίες.

Τέλος, ο Τσακίρης υπογραμμίζει ότι το επόμενο διαδικτυακό σύνορο θα μπορούσε να επιτευχθεί, με την ανάπτυξη βελτιωμένων αλγόριθμων για την ανίχνευση ψεύτικων ψηφιακών προσώπων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναγνωρίσουν τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο στο Διαδίκτυο. Πάντως, όλα αυτά έχουν μια δόση δυστοπικών Νόβελ, δε νομίζετε; Με τη διαφορά ότι τα σενάρια, αρχίζουν να μεταπηδούν από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!