Depression Era


Depression Era

Το Σάββατο 10 Μαΐου οι Παύλος Φυσάκης, Πάσκουα Βοργιά και Πέτρος Μπαμπασίκας παρουσίασαν στο κοινό της Θεσσαλονίκης τους λόγους που τους οδήγησαν στη δημιουργία του “Depression Era” πριν από περίπου 3 χρόνια και τους στόχους του σήμερα. Το project αριθμεί σήμερα γύρω στα 30 άτομα με ενεργή συμμετοχή ανάμεσα στα οποία, εκτός από φωτογράφους, συναντάμε κινηματογραφιστές, συγγραφείς, αρχιτέκτονες αλλά και δημοσιογράφους. Πρόκειται για ανθρώπους που τους ενώνει η κοινή τους ανησυχία για τις καταστάσεις που βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να αρθρώσουν έναν διαφορετικό δημόσιο λόγο. Πηγή έμπνευσης και αφετηρία υπήρξε το πρόγραμμα φωτογραφίας του FSA (Farm Security Administration) που σκοπό είχε να μεταφέρει στην κοινή γνώμη της Αμερικής την εικόνα της μεγάλης ύφεσης που αντιμετώπισε η χώρα στη δεκαετία του ’30.

Το project έχει ήδη παρουσιαστεί στο Palais de Beax Arts (BOZAR), το μεγαλύτερο δημόσιο πολιτιστικό κέντρο του Βελγίου, με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας αλλά ανεξάρτητα από το επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα. Το Νοέμβριο του 2014 θα γίνει η παρουσίασή του project στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των workshops που θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Στην παρουσίαση είδαμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς των φωτογράφων που απαρτίζουν την ομάδα του Depression Era: Λουκά Βασιλικό, Χρυσούλα Βούλγαρη, Πάσκουα Βοργιά, Γιώργη Γερόλυμπο, Γιάννη Θεοδωρόπουλο, Χρήστο Καπάτο, Κώστα Καψιάνη, Πάνο Κιάμο, Πάνο Κοκκινιά, Πέτρο Κουμπλή, Δημήτρη Μιχαλάκη, Γιώργο Μουτάφη, Γιώργο Πρίνο, Δημήτρη Ραπακούση, Γιώργο Σαλαμέ, Σπύρο Στάβερη, Βαγγέλη Τάτση, Eνρι Τσενάι, Δημήτρη Τσουμπλέκα, Παύλο Φυσάκη και Ζωή Χατζηγιαννάκη. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, με ερωτήσεις προς τους ομιλητές οι οποίοι τόνισαν ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι ορατή σε πολλές περισσότερες πλευρές της καθημερινής ζωής. Είναι σημαντικό για την ομάδα του Depression Era να φωτίσει τις πλευρές εκείνες της κρίσης που δεν τυγχάνουν συχνής προβολής από τα συνήθη μέσα ενημέρωσης, χωρίς προσπάθειες ωραιοποίησης.

Μερικά στιγμιότυπα από την παρουσίαση:

Depression Era olgas 2

Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι Πέτρος Μπαμπασίκας, Πάσκουα Βοργιά και Παύλος Φυσάκης

Depression Era olgas 3

Άποψη του χώρου του Μουσείου της Ρωμαϊκής Αγοράς όπου έγινε η παρουσίαση

Depression Era olgas 1

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες εικόνες αλλά και πληροφορίες για το project του κάθε φωτογράφου εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Depression Era Photobiennale
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!