Διευθετήθηκε η υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ Warhol Estate και Lynn Goldsmith!

Η υπόθεση για τα πνευματικά δικαιώματα μιας εικόνας του Prince μεταξύ του Andy Warhol Estate και της φωτογράφου Lynn Goldsmith διευθετήθηκε.
Μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται ότι η δικαστική διαμάχη έλαβε τέλος! Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε την υπόθεση, η φωτογράφος Lynn Goldsmith κινήθηκε εναντίον του Andy Warhol Foundation, γιατί ο Andy Warhol χρησιμοποίησε σε δικά του έργα τέχνης ένα πορτραίτο που έβγαλε η φωτογράφος από τον διάσημο τραγουδιστή Prince, χωρίς την άδεια της. Η υπόθεση μάλιστα ξεκινάει το μακρινό 1984 όταν η Goldsmith φωτογράφισε τον Prince και έδωσε την άδεια χρήσης για 400 δολάρια στο Vanity Fair. O Andy Warhol όμως χρησιμοποίησε τη φωτογραφία αυτή για να δημιουργήσει μία εικόνα του Prince, η οποία ονομάστηκε “Purple Frame” και μπήκε στο άρθρο του Vanity Fair.
Ωστόσο, το Vanity Fair δεν είχε ενημερώσει ποτέ την Goldsmith ότι η φωτογραφία θα χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο και η φωτογράφος δεν είδε το άρθρο όταν δημοσιεύτηκε. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αντιληφθεί ότι η φωτογραφία της είχε χρησιμοποιηθεί έτσι. Τελικά, η φωτογράφος κινήθηκε νομικά διότι θεώρησε έγκλημα το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να “κάνουν ότι θέλουν” με τις εικόνες των φωτογράφων χωρίς να ζητήσουν άδεια. Η δίκη κράτησε 8 χρόνια και υπήρχαν πολλές αντιθέσεις, σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Η υπόθεση οδηγήθηκε τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου η Goldsmith δικαιώθηκε. Ωστόσο, σε μια συνέντευξή της η φωτογράφος αποκάλυψε το τεράστιο ποσό που έπρεπε να πληρώσει για την πολύχρονη αυτή δικαστική διαμάχη, ενώ αναφέρει ότι αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της για να ανταπεξέλθει. Το συνολικό κόστος έφτασε τα 2.5 εκατομμύρια δολάρια!
Από ότι φαίνεται, οι 2 πλευρές έφτασαν πλέον σε συμφωνία, με την πολύχρονη δικαστική διαμάχη να τελειώνει. Το Warhol estate θα καταβάλει στην Goldsmith περισσότερα από 21.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 11.000 δολαρίων για δικαστικά έξοδα. Υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα. Η δικηγορική εταιρεία Latham & Watkins του Ιδρύματος Warhol, Latham & Watkins, είπε ότι επιτέλους έλαβε τέλος αυτή η διαμάχη και ότι είναι ελεύθερη να προχωρήσει με το έργο της υποστηρίζοντας ανερχόμενους καλλιτέχνες. Βέβαια, η αποζημίωση είναι ασήμαντη! Μιλάμε για 32.000 δολάρια (συνολικό ποσό) τη στιγμή που η Goldsmith έδωσε 2.5 εκατομμύρια δολάρια όλα αυτά τα χρόνια για την υπόθεση αυτή.
Τα σχόλια δικά σας!
Απέκτησε το Luminar με έκπτωση, με τον κωδικό pttl20,
κάνε κλικ στην εικόνα








