Πως μία φωτογραφία αποκαλύπτει τον “ξερόλα” πολίτη αυτής της χώρας


Πως μία φωτογραφία αποκαλύπτει τον “ξερόλα” πολίτη αυτής της χώρας

Έχει παραγίνει το κακό με τα κοινωνικά δίκτυα και το ότι πολλοί σε αυτή τη χώρα ξέρουν για όλα και σχολιάζουν τα πάντα.

Πολλοί συμπολίτες μας έχουν πλέον γνώσεις επιδημιών, ιατρικών θεμάτων κτλ. ενώ φυσικά για πολλούς ότι γίνεται είναι αποτέλεσμα συνομοσιών για τον παγκόσμιο έλεγχο, τύπου Dr Evil στη γνωστή σειρά ταινιών με τον κατάσκοπο Austin Powers.

Πρόσφατα έγινε viral σε όλο τον κόσμο μία φωτογραφία από τις Η.Π.Α., του φωτογράφου του Getty Images, Go Nakamura.

Η εικόνα απεικονίζει τον Dr Joseph Varon να παρηγορεί ένα ηλικιωμένο ασθενή με κορονοϊό στο United Memorial Medical Care του Χιούστον.

Ο φωτορεπόρτερ αναφέρει:

Είμαι ευγνώμων που είδα μια υπέροχη στιγμή και ευχαριστώ όλο το ιατρικό προσωπικό για τη σκληρή δουλειά τους ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Πολλοί λοιπόν θέλησαν να σχολιάσουν ως γνώστες του πως λειτουργούν οι φωτορεπόρτερ και πως καταγράφουν τα γεγονότα που εξελίσσονται, με βάση τις θεωρίες που έχουν αναπτύξει στο κεφάλι τους για το τι ζούμε.

Μερικά σχόλια τραγικά.

Μία τρυφερή ανθρώπινη στιγμή έγινε για μερικούς ένα στημένο καρέ, για τις κάμερες και για να βοηθήσει στο “στήσιμο” του “ψέματος” με την πανδημία, αντί να είναι απλά αυτό που προβάλλει, το δράμα που περνούν χιλιάδες άνθρωποι με τον κορονοϊό στα νοσοκομεία όλου του κόσμου, αλλά και την ηρωική και ανθρώπινη αντιμετώπιση τους από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Που να εξηγείς στον “ξερόλα” ότι ένας φωτογράφος μπορεί να περάσει ατελείωτες ώρες σε ένα χώρο, στην συγκεκριμένη περίπτωση με κίνδυνο για την υγεία του, ώστε να καταγράψει χιλιάδες καρέ, μέχρι κάποια στιγμή να φωτογραφίσει και μία σκηνή που πραγματικά θα προκαλέσει μεγάλο αντίκτυπο στον θεατή;

Δες την εβδομαδιαία μας φωτογραφική εκπομπή Angle of View στο YouTube ή άκουσε την ως Podcast σε Spotify, Google ή Apple!

Που να του εξηγείς ότι ένας φωτογράφος προσπαθεί να καταγράψει με τον φακό του ανθρώπινες στιγμές μέσα στο χάος της πανδημίας, για να ενημερώσει τον απλό κόσμο για τις δυσκολίες που περνάνε χιλιάδες άνθρωποι με τον ιό, την προσπάθεια των γιατρών και του προσωπικού, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις;

Που να του εξηγείς ότι με μηδενικές γνώσεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα το να λες την αποψάρα σου δεν κάνει καλό σε κανένα, ούτε στην ελευθερία του λόγου;

Υπάρχουν και υπήρξαν στημένες φωτογραφίες; Φυσικά και ναι. Έχει γίνει η φωτογραφία και η εικονοληψία ένα εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων; Βεβαίως.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κρίνουμε ότι βλέπουμε υπό αυτό το πρίσμα και βγάζουμε άμεσα συμπεράσματα χωρίς να ερευνήσουμε τις συνθήκες.

Για την ιστορία ο ασθενής ήθελε να είναι με τη σύζυγό του, όπως είπε στον Joseph Varon, επικεφαλή του προσωπικού στο United Memorial Medical Center. Ο Varon βρήκε τον άνδρα να έχει φύγει από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο, κλαίγοντας και ζητώντας βοήθεια.

Η λήψη έγινε την ημέρα των Ευχαριστιών ενώ ο φωτογράφος δήλωσε στην The Washington Post:

Είμαι πολύ χαρούμενος που η φωτογραφία έγινε viral επειδή οι άνθρωποι μιλούν για αυτό που πραγματικά συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι η φωτογραφία μπορεί να είναι η πόρτα σε ορισμένους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να αρχίσουν να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει και ποια είναι η πραγματικότητα στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Όπως αναφέρει η The Washington Post στο άρθρο της:

Ο Nakamura στεκόταν στη γωνία του δωματίου της μονάδας εντατικής θεραπείας όταν ξετυλίχθηκε η σκηνή. Έβγαλε γρήγορα την κάμερά του και άρχισε να φωτογραφίζει, προσπαθώντας να καταγράψει μια στιγμή που συμβόλιζε τόσο την αγωνία όσο και τη μοναξιά που αισθανόταν τόσοι πολλοί ασθενείς που είχαν χωριστεί από τα αγαπημένα τους πρόσωπα για μέρες, καθώς και τις συχνά απαρατήρητες πράξεις συμπόνιας από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο φωτογράφος έχει επισκεφθεί το ιατρικό κέντρο περισσότερες από 20 φορές και είπε ότι έχει παρακολουθήσει πολλές πράξεις γενναιοδωρίας από τον Varon, τον οποίο περιέγραψε ως «θερμό, με μεγάλη καρδιά, καθώς και τα μέλη του προσωπικού του.

Ο άνδρας που απεικονίζεται στη φωτογραφία αναρρώνει και αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Varon, ο οποίος εργάζεται συνεχόμενα για πάνω από 250 μέρες.

Φωτογραφίες όπως η συγκεκριμένη υπάρχουν σίγουρα και από άλλους φωτογράφους σε όλο τον κόσμο και καλό είναι αν δεν ξέρουμε τον τρόπο που μπορεί κάποιος να καταγράψει μία τέτοια εικόνα να μην φανταζόμαστε πράγματα που δεν υπάρχουν.

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

7 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Στέλλα Καλογεροπουλου | 6 Δεκεμβρίου 2020 στις 7:05

    Κάπου ανάμεσα βρίσκεται, πιστευω, η πικρή αλήθεια: ο κόσμος δεν έχει πια εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ. Εδώ “παίζει” το γνωστό σλόγκαν “Μια φορά φονιάς, πάντα φονιάς”. Και τα ΜΜΕ έχουν επιβεβαιωσει και επιβεβαιωνουν, δυστυχώς, πολλές φορές, το περιεχόμενο του. Έτσι δεν είναι να απορεί κανείς που αμφισβητείται η αξιοπιστία τους από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
    Το θέμα για μένα είναι να μην το παρακάνει κανεις γενικά. Να αφήνεται στην κρίση του απροκαταληπτα και καλοπροαίρετα. Κι όταν έχει αμφιβολίες, ακόμα και όταν αγανακτεί, να το διατυπώνει με σαφήνεια αλλά και κοσμιότητα, χωρίς να γίνεται χυδαιος

  • #
    1

    “Που να του εξηγείς ότι με μηδενικές γνώσεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα το να λες την αποψάρα σου δεν κάνει καλό σε κανένα, ούτε στην ελευθερία του λόγου;”

    Με ποιόν τρόπο βλάπτεται η ελευθερία του λόγου;

    • #
      1

      γιατί επιτρέπει σε αυτούς που θέλουν να την ορίσουν να βρουν πατήματα, ίσως όχι τώρα αλλά για το μέλλον…αν προσέξεις τα σχόλια στο ιντερνετ υπάρχουν αυτοί που σχολιάζουν ότι κακώς υπάρχει βήμα για να λέει ο κάθε ένας την άποψη του κάτι που είναι επικίνδυνο να το διαβάζεις πόσο μάλλον να σκέφτεσαι ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει λογοκρισία…

      • #
        1

        Εγώ νομίζω ότι, ιστορικά, όσοι βρήκαν πατήματα για να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου, δε χρειάστηκαν καμιά βοήθεια από τις όποιες “λανθασμένες απόψεις μερικών”. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν το ίδιο ακριβώς επιχείρημα περί λανθασμένων απόψεων / ιδεών για να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου.
        Τα όρια μεταξύ λανθασμένης (ή και επικίνδυνης) άποψης με τη μη αρεστή από ένα οποιοδήποτε καθεστώς άποψη δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα. Και η ιστορική πείρα έχει δείξει ότι οι δικτάτορες αρέσκονται να τα θολώνουν. Μόνο αντίδοτο, η πλήρης ελευθερία λόγου.

      • #
        1

        συμφωνώ, αλλά μην ξεχνάς ότι περιορίζουν ότι θέλουν με τις αφορμές που και καλά τους δίνονται…Για παράδειγμα η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων έχει γίνει γιατί κάποιοι τα σπάγανε σε κάθε ματς που βρισκόταν φίλαφθλοι και από τις δύο όμαδες…και άλλα πολλά παραδείγματα…κάνουν ότι κάνουν όταν πατάνε και σε αφορμές είναι πιο εύκολο να το καταπιεί ο λαός…

        δες τι γίνεται με τα Fake News και τον έλεγχο τους και πως αυτό μπορεί εύκολα να επεκταθεί και σε ότι δεν βολεύει…

        όσο για το λανθασμένες απόψεις θα πω μόνο ότι καλό είναι να έχεις λανθασμένμη άποψη κάνοντας, κακό είναι να έχει λανθασμένη άποψη γιατί βολεύει τα πιστεύω σου..

  • #
    1

    Η φωτογραφία είναι ξεκάθαρα, μέσα σε studio.
    Κανείς δεν σκέφτηκε ότι, “μέσα” σε μονάδα εντατικής θεραπείας, δεν μπαίνει κανένας, ούτε ο πλησιέστερος συγγενής? Η φωτογραφία η ίδια αναιρεί την αυθεντικότητά της. Δείτε τι ωραία “ντεγγρατάρει” το φόντο, όχι από φυσικό φωτισμό βεβαια αλλά από το studio!
    (Δεν είμαι αρνητής του ιού ή της μάσκας ή του εμβολίου, αλλά όταν βλέπω σαν πρώιν επαγγελματίας διαφημιστής, την κοροϊδία του κόσμου, παθαίνω “αλλεργία”).

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!