Εξερράγη η Αίτνα και έγινε χαμός!


Εξερράγη η Αίτνα και έγινε χαμός!

Πανικόβλητοι τουρίστες άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από την έκρηξη της Αίτνας που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στον κόσμο.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σικελία, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας τη Δευτέρα 2 Ιουνίου. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στον κόσμο και σύμφωνα με τους επιστήμονες το πιο ενεργό! Μια δημοφιλής δραστηριότητα για τους τουρίστες είναι η πεζοπορία στο ηφαίστειο της Αίτνας. Το παραπάνω βίντεο που είδατε δείχνει λίγες στιγμές μετά από την έκρηξή του, ενώ δείχνει τουρίστες σε τέτοια πεζοπορική εκδρομή που τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν από το σύννεφο τέφρας και αερίων μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Οι νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (2 Ιουνίου), εκτόξευσαν ένα μεγάλο σύννεφο τέφρας στην ατμόσφαιρα καλύπτοντας μεγάλα τμήματα της Σικελίας.

Ακόμη και από τη Σικελία η τεράστια έκρηξη κάνει “πάρτι” στο βάθος, με την τέφρα και τα σύγνεφα να έχουν φτάσει στην πόλη.

Θυμίζουμε ότι η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην Ευρώπη με ύψος διπλάσιο από τον Βεζούβιο, ο οποίος έθαψε την Πομπηία. Παρά το γεγονός ότι η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, δεν έχει σημειωθεί έκρηξη τόσο μεγάλη όσο αυτή της Δευτέρας εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη έκρηξη ως “Στρομπολιανή” γιατί περιλαμβάνει συχνές εκρηκτικές εκτονώσεις λάβας και αερίων, χωρίς όμως να πρόκειται για μαζική καταστροφική.

Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται σε μερική εσωτερική κατάρρευση του νοτιοανατολικού κρατήρα του ηφαιστείου. Μέχρι στιγμής η λάβα και τα πετρώματα δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές αλλά από νωρίς το πρωί της Δευτέρας απομακρύνθηκαν όλοι οι τουρίστες και ορειβάτες που βρίσκονταν στην περιοχή. Ευτυχώς, όλοι φαίνονται ασφαλείς και παρόλο που το ηφαίστειο εκτοξεύει ακόμη λάβα, δεν αναμένεται να πλήξει τις γύρω κατοικημένες περιοχές. Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) του Αστεροσκοπείου της Αίτνας δημοσίευσε την παρακάτω θερμική εικόνα που δείχνει την έκρηξη.

Το ινστιτούτο ανέφερε τα πρώτα σημάδια αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας στις 12:40 π.μ. (τοπική ώρα), επιβεβαιώνοντας ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια “Στρομπολιανή” έκρηξη που όπως αναφέραμε πιο πάνω, αυτές οι εκρήξεις συνήθως χαρακτηρίζονται από συχνές εκρηκτικές εκτονώσεις λάβας και αερίων, χωρίς όμως να πρόκειται για μαζική καταστροφική. Όταν οι φυσαλίδες αερίου ανεβαίνουν και σκάνε στην επιφάνεια, ωθούν ηφαιστειακό υλικό στον αέρα. Αυτή η διαδικασία συχνά παρομοιάζεται με την απελευθέρωση πίεσης από ένα ανακινημένο ανθρακούχο ποτό.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Landscape

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.