Η μόδα των drones: Τεχνητή νοημοσύνη και ειδήσεις

Μπορεί τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη ή αλλιώς drones να πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, ωστόσο πλέον, η χρήση τους έχει για τα καλά επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό.
Είτε από επαγγελματική ανάγκη είτε για σκοπούς καθαρής αναψυχής, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα από τα εντυπωσιακά DJI drones και να… γνωρίσετε τον κόσμο από ψηλά χωρίς κόπο.
Τα πεδία στα οποία χρησιμοποιούνται πλέον τα drones είναι όλο και περισσότερα, με τη γεωργία, τη μεταφορά προϊόντων, την αναζήτηση και τη διάσωση, την επιτήρηση, την πλοήγηση και την ενημέρωση να είναι ορισμένα από αυτά.
Εδώ θα αναλυθούν δύο από αυτά τα πεδία: αυτό της τεχνητής νοημοσύνης και πλοήγησης και αυτό της ενημέρωσης.
Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) είναι ένα επιστημονικό πεδίο που αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, η κατανόηση, η αντίληψη κ.λπ.
Τα drones φυσικά δε θα ξέφευγαν από τα “πλοκάμια” της τεχνητής νοημοσύνης κι έτσι, έχουν πλέον τη δυνατότητα να πλοηγούνται χωρίς πρόβλημα σε τοποθεσίες που κρύβουν κινδύνους ή γενικότερα, δυσκολίες για τον άνθρωπο.
Για παράδειγμα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πετάξουν μέσα σε πυκνά, ανεξερεύνητα δάση ή σε θαλάσσια νερά απύθμενου βάθους. Οι αισθητήρες και οι κάμερες των drones συλλέγουν στοιχεία, με τα αεροσκάφη να εκπαιδεύονται να τα «διαβάζουν» και να πλοηγούνται αναγνωρίζοντας κι αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια.
Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά θαλάσσιες χρήσεις, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξιοποιούνται για την εξερεύνηση των βυθών των ωκεανών, τον εντοπισμό ναυαγίων, τη φωτογράφιση/βιντεογράφηση υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων, για άντληση πετρελαίου από εταιρείες αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς (π.χ. αναγνώριση εχθρικών ναρκών κ.ά.).
Όσον αφορά άλλες τοποθεσίες όπως δάση ή βουνά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξερεύνηση αλλά είναι κυρίως χρήσιμα για επιχειρήσεις διάσωσης.
Όπως καταλαβαίνετε, τα drones απαλλάσσουν τον άνθρωπο από τους κινδύνους που θα καραδοκούσαν σε τέτοιες τοποθεσίες κι επιχειρήσεις, μειώνοντας ή κι εξαλείφοντας την πιθανότητα ατυχημάτων.
Πέραν της εξερεύνησης δύσβατων τοποθεσιών, όμως, τα drones έχουν αρχίσει να αποδεικνύονται πολύτιμα και για την ενημέρωση και τη δημοσιογραφική κάλυψη.
Όλο και περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί (κυρίως του εξωτερικού) επιστρατεύουν drones για τη μετάδοση γεγονότων. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των drones προσφέρουν μια θαυμάσια εναέρια προοπτική, δίνοντας στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να προσθέσουν νέες όψεις και πλευρές κάλυψης ενός γεγονότος. Έτσι, τα ρεπορτάζ τους γίνονται πιο πλήρη και ελκυστικά.
Η εναέρια κάλυψη δεν είναι, βέβαια, κάτι καινούργιο στον χώρο της ενημέρωσης. Μόλις το 1948 ο τηλεοπτικός σταθμός KTLA του Λος Άντζελες αποφάσισε να μισθώσει και να εξοπλίσει με δημοσιογραφικό εξοπλισμό ένα ελικόπτερο, ριζοσπαστικοποιώντας τη δημοσιογραφική κάλυψη.
Τα ελικόπτερα, όμως, δεν είναι και ο πλέον οικονομικός τρόπος κάλυψης. Και γι’ αυτό, στο παιχνίδι μπαίνουν τα drones, τα οποία βγαίνουν σε πολύ προσιτές τιμές που μπορεί να καλύψει κι ένας freelancer δημοσιογράφος. Επίσης, είναι πολύ πιο ευέλικτα και μπορούν να πετάξουν αρκετά χαμηλά για καλύτερη οπτική σε αντίθεση με το ελικόπτερο που προσφέρει ευρείες και μακρινές λήψεις.
Ακόμα, τα drones στην ενημέρωση μπορούν να προσεγγίσουν απαγορευμένες τοποθεσίες, προφυλάσσοντας, παράλληλα, τους ανθρώπους από κινδύνους. Χαρακτηριστικό σχετικό παράδειγμα αποτελεί η εξαιρετική δημοσιογραφική ιστορία του Danny Cooke, ο οποίος έστειλε το drone του για πλάνα στο Τσερνόμπιλ του γνωστού πυρηνικού ατυχήματος, όπου πλέον η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.
Όπως θα έχετε συνειδητοποιήσει, τα drones αποτελούν μια εξαιρετική τεχνολογική καινοτομία που έχει εισχωρήσει και έχει βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό σε ποικίλες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής κι εργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο η τεχνολογία δε σταματά να εξελίσσεται, τόσο περισσότερα και πιο φανταστικά πράγματα αναμένουμε στο μέλλον να δούμε από… αέρος!
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!


Πριν φύγετε δείτε
- Η Fujifilm εντόπισε πρόβλημα με το Fujifilm XApp, έρχεται αναβάθμιση
- Νέο Firmware για τις Fujifilm X-H2S, X-H2, X-Pro3, X-T5, X-T4, X-S10, X-T30 II, X-T30, X-E4, X100V!
- Απόσυρση του Firmware για τις Fujifilm GFX100S και GFX50S II, η λύση και η απολογία της εταιρείας
- Η Samyang ανακοινώνει τον κινηματογραφικό φακό V-AF 45mm T1.9 FE
- PIRAEUS AQUATIC – ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Έκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας της Έλλης Αγιαννίδη
- Leica: Ήρθε η νέα Leica Q3 με ανάλυση 60MP και 8K βίντεο!