ΔΥΣΤΟΠΙΑ: Οι επιπτώσεις της καραντίνας στην μουσική οσο και στον πολιτισμο από την Νέκτι Αραμπατζή


ΔΥΣΤΟΠΙΑ: Οι επιπτώσεις της  καραντίνας στην μουσική οσο και στον πολιτισμο από την Νέκτι Αραμπατζή

Το Project ΔΥΣΤΟΠΙΑ είναι ένα project που δημιουργήθηκε από την Νέκτι Αραμπατζή με αφορμή τις επιπτώσεις της  καραντίνας στην μουσική οσο και στον πολιτισμο γενικότερα.

Η δημοσιογράφος Εύα Κουσιοπούλου έγραψε για τις φωτογραφίες:

Οι ήρωες της Νέκτι είναι μόνοι σε ένα δωμάτιο. Είναι όλοι τους επαγγελματίες μουσικοί σε γνωστά σχήματα της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφήθηκαν χωρίς τα μουσικά τους όργανα. Η μουσική είναι η αποκλειστική τους απασχόληση. Πριν την πανδημία έδιναν συναυλίες  και κάποιοι εργάζονταν παράλληλα σε ωδεία. Από τότε που έκλεισαν οι συναυλιακοί χώροι και οι χώροι πολιτισμού εξαιτίας της πανδημίας έμειναν άνεργοι και… αόρατοι. Πολλοί μαζί τους όπως ηχολήπτες, φωτιστές, διοργανωτές συναυλιών και καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. 

Αυτό όμως που λείπει περισσότερο στους ήρωες των φωτογραφιών της Νέκτι είναι ακριβώς αυτή η επαφή με το κοινό, η αλληλεπίδραση με τους ακροατές, οι πρόβες, η αίσθηση του να ανεβαίνεις στη σκηνή  και να εκφράζεσαι μέσα από τη μουσική.

Οι χώροι όπου επέλεξε να τους φωτογραφίσει είναι οι χώροι ενός άδειου ξενοδοχείου. Οι φωτογραφίες minimal, λιτές, μοιάζουν κλειστοφοβικές. Θυμίζουν την αναγκαστική απομόνωση την περίοδο της καραντίνας, που έληξε λίγο καιρό πριν. Ο χρόνος έχει παγώσει. Οι ήρωες θυμίζουν ακίνητους, μοναχικούς ήρωες του Edward Hopper. Δυστοπία.

Oύτε η επιλογή του Stay Hostel, που φιλοξένησε το project στο κέντρο της Θεσσαλονίκης  είναι τυχαία. Στα δωμάτια του βρίσκεις graffiti με πρόσωπα διάσημων καλλιτεχνών και στους χώρους του, πριν την πανδημία διέμεναν πολλοί μουσικοί που επισκέπτονταν την πόλη. Μέχρι την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων τα δωμάτια του έχασκαν άδεια, περιμένοντας να ακουστούν ξανά βήματα στους διαδρόμους, ανθρώπινες φωνές, μουσικές, ήχοι από σερβίτσια και γέλια.

Η Νέκτι Αραμπατζή φωτογραφίζει εδώ και χρόνια μουσικούς.  Θέλησε να αποτυπώσει αυτήν ακριβώς την αγωνία και το αδιέξοδο όσων εργάζονται στο χώρο του πολιτισμού, αλλά και την ανάγκη να κατανοήσουμε ότι το έργο των καλλιτεχνών δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ίδια τη ζωή. Μας προτρέπει «Ας δούμε προσεχτικά αυτό που βιώσαμε. Μην το αφήσουμε να ξεχαστεί όπως πολλά άλλα στο παρελθόν. Ας αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε όσα πριν λίγους μήνες θεωρούσαμε αυτονόητα».

Η Νέκτι Αραμπατζή γεννημένη στην Δαδιά Εβρου, ζει και εργάζεται ως φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογράφιση μουσικών, θεατρικών και χοροθεατρικών παραστάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Music Photography
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!