To 8% των τελικών εικόνων του World Press Photo αποκλείστηκαν λόγω επεξεργασίας


To 8% των τελικών εικόνων του World Press Photo αποκλείστηκαν λόγω επεξεργασίας

Σύμφωνα με το “British Journal of Photography” η κριτική επιτροπή του World Press Photo αναγκάστηκε να αποκλείσει περίπου το 8% των εικόνων που έφτασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, επειδή ανακαλύφθηκε ότι είχαν δεχτεί υπερβολική επεξεργασία.

“Ειλικρινά έμεινα έκπληκτος και παραπάνω από λίγο απογοητευμένος, από τον αριθμό των εικόνων που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό επειδή είχαν δεχτεί επεξεργασία που παρέβαινε τους όρους του World Press Photo και των standards του χώρου” δήλωσε ο φωτογράφος David Guttenfelder, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Ο managing director του World Press Photo δήλωσε στο “British Journal of Photography”: “Υπήρξε μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με το επιτρεπτό επίπεδο στην επεξεργασία των εικόνων του διαγωνισμού. Αξιολογήσαμε τους κανόνες και τα πρωτόκολλα του διαγωνισμού και εξετάσαμε πως να δημιουργήσουμε περισσότερη διαφάνεια, αλλάζοντας τις διαδικασίες εξετάσεις των αρχείων κατά την διάρκεια της κρίσης”.

“Από την άλλη μεριά, ήμουν ειλικρινά στεναχωρημένος, ειδικά επειδή οι περισσότερες εικόνες που αποκλείστηκαν λόγω επεξεργασίας δεν την χρειαζόταν” λέει ο Gary Knight, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, για να προσθέσει: “Μία εικόνα σε μία ιστορία ήταν ο λόγος αποκλεισμού όλης της ιστορίας. Και αυτή η εικόνα θα μπορούσε να είχε φωτογραφηθεί διαφορετικά αν ο φωτογράφος είχε λυγίσει λίγο περισσότερο τα γόνατα του. Ήταν ηλιθιότητα”.
Ο Knight τονίζει την σπουδαιότητα της δουλειάς που έγινε στο να βρεθούν αυτές οι εικόνες: “Ήμουν ενθουσιασμένος που τις ανακαλύψαμε. Στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα ότι αν αλλοιώσεις τις εικόνες σου, θα σε πιάσουμε και θα γίνεις ρεζίλι. Όλοι στην κριτική επιτροπή μπορούσαν να δουν την έκταση του προβλήματος. Θεωρώ ότι είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι ο οργανισμός το αντιμετώπισε. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και την κοινότητα να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινής σχετικά με αυτό”.
Ο Knight ελπίζει ότι οι φωτογράφοι θα σκεφτούν δύο φορές σχετικά με την χρήση επεξεργασίας που είναι εκτός των κανόνων, μετά τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς: “Αν πρόκειται να έχουμε δημοκρατικό τύπο, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είναι πιστευτός. Εφημερίδες, περιοδικά και οποιοσδήποτε οργανισμός Μ.Μ.Ε. ή βραβεία πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο τι είναι αποδεκτό και τι όχι”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!