Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποκάλυψε εντυπωσιακό πανόραμα του Άρη!


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποκάλυψε εντυπωσιακό πανόραμα του Άρη!

Για τον εορτασμό της 20ής επετείου του προγράμματος Mars Express, ο ESA αποκάλυψε μια νέα εκπληκτική εικόνα του πλανήτη Άρη.

Το πρόγραμμα εξερεύνησης Mars Express από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ξεκίνησε το 2003. Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε και ο ESA γιορτάζει την 20ή επέτειο με μια εικόνα του Άρη που δεν έχετε ξαναδεί. Η εικόνα δείχνει όλα τα χρώματα και τις εκπληκτικές λεπτομέρειες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Πρόκειται για ένα “μωσαϊκό” όπως ονομάζεται, που σημαίνει συνδυασμός πολλών εικόνων σε μία. Τραβήχτηκε από τη στερεοφωνική κάμερα υψηλής ανάλυσης (High Resolution Stereo Camera: HRSC) του Mars Express orbiter. Για την σύνθεση της τελικής εικόνας, η κάμερα συγκέντρωσε 90 φωτογραφίες από υψόμετρα μεταξύ 4.000 και 10.000 χιλιομέτρων. Αυτό επέτρεψε στο διαστημικό σκάφος να συλλάβει ευρύτερες περιοχές, με διάμετρο περίπου 2500 χιλιόμετρα η καθεμία. Παράδειγμα:

Συνδυάζοντας όλες αυτές τις εικόνες, δημιουργήθηκε μια μεγάλη, ολοκληρωμένη και λεπτομερής απεικόνιση του Άρη. Δείτε τη:

Η εντυπωσιακή αυτή πανοραμική άποψη του Άρη αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη. Η επιστημονική ομάδα του Mars Express δημιούργησε αυτό το πανόραμα από παρατηρήσεις που έγιναν από μεγάλο υψόμετρο. Αυτό τους επέτρεψε να διατηρήσουν τις χρωματικές παραλλαγές και να παρουσιάσουν τον Άρη σε μια πιο πλούσια γκάμα χρωμάτων. Να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι διάσημος για το κοκκινωπό του χρώμα, χάρη στα υψηλά επίπεδα οξειδωμένου σιδήρου. Ωστόσο, αν προσέξετε την εικόνα, φαίνονται αρκετές μεγάλες, σκοτεινές περιοχές με αποχρώσεις του μπλε.

Πρόκειται για περιοχές με ηφαιστειακή άμμο γκρι και μαύρου χρώματος που δημιουργήθηκε από ηφαιστειακό υλικό και περιέχει βασάλτη. Ο βασάλτης είναι ένα έκχυτο ηφαιστειακό πέτρωμα το οποίο σχηματίζεται από την ταχεία ψύξη λάβας που εκτίθεται στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Όσον αφορά τα ελαφρύτερα υλικά, αυτά διαβρώθηκαν από το νερό. Τα πιο κοινά από αυτά στον Άρη είναι ο άργιλος και κάποια θειικά ορυκτά. Οι περιοχές που τα περιέχουν ξεχωρίζουν ως φωτεινά σημεία στην εικόνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συγκεκριμένα ορυκτά υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε νερό σε υγρή μορφή στον Άρη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, άλλαξαν τα πετρώματα και σχηματίστηκαν περιοχές με μεγάλα αποθέματα αργίλου.

Η Ευρωπαϊκή αποστολή Mars Express μας έχει χαρίσει αρκετές εικόνες, ανακαλύψεις και στοιχεία για τον πλανήτη Άρη όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποφάσισε να δώσει παράταση στην αποστολή έως το 2026.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Mymodernmet
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!