European Wildlife Photographer of the Year 2021: Η εικόνα του νικητή με τις μέδουσες συναρπάζει (δύο Έλληνες στους φιναλίστ)!


European Wildlife Photographer of the Year 2021: Η εικόνα του νικητή με τις μέδουσες συναρπάζει (δύο Έλληνες στους φιναλίστ)!

Η German Society for Nature Photography (GDT) ανακοίνωσε τις βραβευμένες εικόνες του διαγωνισμού European Wildlife Photographer of the Year 2021.

Ο Angel Fitor από την Ισπανία είναι ο φετινός γενικός νικητής με την εικόνα του Medusa ballet.

MEDUSA BALLET

Υπήρχαν στην πραγματικότητα μόνο δύο δείγματα του είδους των μεδουσών Cotylorhiza tuberculata που κινούνταν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού, οδηγούμενοι από τις δικές τους συσπάσεις και το ελαφρύ ρεύμα που επικρατούσε αυτή την ημέρα. Οι έντεκα medusae που φαίνονται στην εικόνα είναι το αποτέλεσμα έντεκα εικόνων με φλας κάτω από τα δύο άτομα καθώς παρακολουθούσα την κίνηση των cnidarians μέσα από το κάδρο. Για περισσότερα από έξι χρόνια προσπαθούσα να πραγματοποιήσω αυτήν την ιδέα της εικόνας και έπρεπε να υπομείνω αμέτρητες αποτυχημένες προσπάθειες, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη το απρόβλεπτο των παραγόντων που ήταν προϋπόθεση για την επιτυχία.

Nikon D800, 1,8/20mm, ISO 50, φίλτρο Roscolux, Cinegel Roscosun 1/8 CTO στο φλας, τρίποδο

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ MAR MENOR (Μικρή θάλασσα» ή «Μικρότερη Θάλασσα» είναι μια παράκτια λιμνοθάλασσα θαλασσινού νερού στην Ιβηρική Χερσόνησο που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αυτόνομης Κοινότητας της Μούρθια, στην Ισπανία, κοντά Καρχηδόνα – το μέρος όπου δημιουργήθηκε η εικόνα.

Ουσιαστικά το πρόβλημα στο Mar Menor ήταν η υπερβολική, κακώς προγραμματισμένη ανάπτυξη της γεωργίας της περιοχής και δεύτερον η μαζική τουριστική ανάπτυξη. Έχει γίνει ένα παράδειγμα κακού σχεδιασμού, διαφθοράς και έλλειψης μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου οράματος. Η πιο σχετική συνέπεια αυτών των πρακτικών, και αυτή για την οποία το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας έχει καταρρεύσει, είναι ο ευτροφισμός των νερών της. Είναι απλό: πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά σε ένα ουσιαστικά κλειστό σύστημα οδήγησαν σε μια τεράστια άνθηση φυτοπλαγκτού που κατανάλωνε όλο το οξυγόνο ασκώντας τεράστια πίεση σε ολόκληρο το σύστημα. Με τη σειρά του, αυτό προκάλεσε τον θάνατο των περισσότερων χωραφιών με θαλάσσιο χόρτο και φύκια που ήταν ο κινητήρας της ζωής της λιμνοθάλασσας. Έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά από τη δεκαετία του ’90, αλλά αυτά της τελευταίας πενταετίας ήταν ιδιαίτερα καταστροφικά. Η φωτογραφία μου τραβήχτηκε το 2014, τη σεζόν ακριβώς πριν ξεκινήσει η σοβαρή κρίση των τελευταίων ετών. Είναι μια ωδή στη μοναδική φυσική κληρονομιά που ήταν κάποτε η λιμνοθάλασσα Mar Menor.

www.theguardian.com/environment/2020

www.especiales.datadista.com

Ο Angel Fitor είναι φωτογράφος φύσης, φωτορεπόρτερ και συγγραφέας με υπόβαθρο δεκαετιών μελέτης στη θαλάσσια επιστήμη, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να δώσει φωνή στα υδάτινα οικοσυστήματα της γης. Αφού έγινε επαγγελματίας φωτογράφος στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε διάφορες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων αναφοράς, διαδικτυακών μέσων και διαφόρων περιοδικών όπως το National Geographic και το GEO. Οι εικόνες του έχουν αναγνωριστεί ευρέως στους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας της εποχής μας. Έχει λάβει βραβεία στα World Press Photo, NHM Wildlife Photographer of the Year, GDT European Wildlife Photographer of the Year, Big Picture, National Geographic Photo Contest και Sony World Photography Awards. Ο Fitor υπήρξε ομιλητής στο WildPhotos και μέλος της κριτικής επιτροπής στους διαγωνισμούς του NHM Wildlife Photographer of the Year, του GDT European Wildlife Photographer of the Year και του MontPhoto. Εκτός από τις δικές του παραγωγές, εργάζεται τακτικά ως φωτογράφος, κάμεραμαν και σύμβουλος φυσικής ιστορίας για κορυφαίους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των παγκοσμίου φήμης SilverBack Films και της Μονάδας Φυσικής Ιστορίας του BBC. Ο Angel Fitor πιστεύει ακράδαντα στις δυνατότητες του φωτορεπορτάζ να επιφέρει αλλαγές σε πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα και στη δύναμη της φωτογραφίας να εμπνέει βιώσιμη, συνειδητοποίηση, ενσυναίσθηση και αγάπη για τον φυσικό κόσμο.

Στην κατηγορία “Άλλα ζώα” ανάμεσα στους φιναλίστ είναι και ο Νικόλας Σαμαράς με την παρακάτω εικόνα.

Στην κατηγορία “Φυτά και μύκητες” ανάμεσα στους φιναλίστ είναι και ο Αγοραστός Παπατσάνης με την παρακάτω εικόνα.

Ας δούμε τους υπόλοιπους νικητές ανά κατηγορία στην επόμενη σελίδα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!