Αυτό το πειραματικό drone, μπορεί να πετάξει στον αέρα αλλά και να βουτήξει μέσα στο νερό!


Αυτό το πειραματικό drone, μπορεί να πετάξει στον αέρα αλλά και να βουτήξει μέσα στο νερό!

Ερευνητές, δημιούργησαν το πειραματικό υβριδικό drone TJ-FlyingFish, που είναι ικανό να πετάει στον αέρα και να καταδύεται υποβρύχια, χρησιμοποιώντας τις ίδιες έλικες.

Το TJ-FlingFish drone, αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών από το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Σαγκάης της Κίνας για Ευφυή Αυτόνομα Συστήματα, το Πανεπιστήμιο Tongji και την Ερευνητική Ομάδα μη Επανδρωμένων Συστημάτων, στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα υβριδικό (εναέριο και υποβρύχιο) drone, ικανό να κινείται εξίσου αποτελεσματικά και στον αέρα αλλά και υποβρύχια. Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου πρότζεκτ αναφέρουν το εξής:

Προτείνουμε ένα αρχικό μοντέλο με ειδικό σχεδιασμό, για διαμόρφωση πρόωσης και ώθησης για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες διαφορές στις ιδιότητες του νερού σε σχέση με τον αέρα. Για την πρόωση, το εύρος λειτουργίας του drone αλλάζει ανάλογα με το που βρίσκεται, στον αέρα ή στο νερό, μέσω της μονάδας πρόωσης διπλής ταχύτητας, παρέχοντας επαρκή ώθηση. Το drone διαθέτει ένα σύστημα περιστροφής της μονάδας πρόωσης γύρω από τον βραχίονα της βάσης του, ενισχύοντας έτσι την υποβρύχια ικανότητα ελιγμών.

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια κατασκευής υβριδικού drone, που θα μπορεί να καταγράφει υποβρύχια πλάνα με την ίδια άνεση που καταγράφει και εναέρια. Όταν το TJ-FlyingFish drone βρίσκεται στον αέρα, λειτουργεί σχεδόν πανομοιότυπα με τα κλασικά drones που γνωρίζουμε, δηλαδή με τέσσερις μονάδες προπέλας, με έλικες που κοιτούν προς τα πάνω δίνοντας την ώθηση. Όταν όμως πρόκειται να μπει στο νερό, οι έλικες αλλάζουν κατεύθυνση κοιτώντας προς τα κάτω και περιστρέφονται με χαμηλότερη ταχύτητα, ώστε να βοηθούν το drone να κινηθεί κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Κάτω από το νερό, οι έλικες μπορούν να προσαρμόσουν τη γωνία τους ανάλογα την κατεύθυνση και μπορούν να δώσουν ώθηση στο drone με ταχύτητα έως και 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο σε βάθος μέχρι 3 μέτρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε οποιαδήποτε στιγμή, το TJ-FlyingFish μπορεί να επιστρέψει στην επιφάνεια, περιστρέφοντας άμεσα τις έλικες του ανάποδα ώστε να απογειωθεί ξανά για πτήση στον αέρα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το drone μπορεί να αιωρείται για περίπου 6 λεπτά στον αέρα. Ωστόσο, κάτω από το νερό μπορεί να λειτουργήσει έως και 40 λεπτά.

Και τώρα το κερασάκι στην τούρτα. Το TJ-FlyingFish, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και είναι πλήρως αυτόνομο. Αν προχωρήσει η ανάπτυξη και κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στην ευρύτερη αγορά, θα ανοίξει νέους ορίζοντες όσο αφορά τις εφαρμογές χρήσης ενός drone που μπορεί να καταγράφει βίντεο και μέσα στο νερό. Δυστυχώς, δεν αναφέρονται σε αυτό το στάδιο πληροφορίες για την κάμερα του και τα χαρακτηριστικά της. Το TJ-FlyingFish εξακολουθεί να είναι ένα πειραματικό πρότζεκτ, αλλά ο σχεδιασμός δείχνει πολλά υποσχόμενος. Αναμένουμε νεότερα (αν υπάρξουν) για την πορεία της ανάπτυξής του.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

drone videography drones

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!