Εξαιρετικά σπάνια γιγαντιαία μέδουσα “φάντασμα” καταγράφηκε σε βίντεο


Εξαιρετικά σπάνια γιγαντιαία μέδουσα “φάντασμα” καταγράφηκε σε βίντεο

Μια εξαιρετικά σπάνια γιγαντιαία μέδουσα-φάντασμα, η οποία μπορεί να φτάσει τα 9,14 μέτρα σε μήκος, καταγράφηκε από το φωτογραφικό φακό.

Οι φωτογραφίες του μυστηριώδους πλάσματος της βαθιάς θάλασσας τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια μιας υποβρύχιας κατάδυσης, εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό στα ανοικτά των ακτών του νησιού Rongé της Ανταρκτικής.

Έχουν παρατηρηθεί λιγότερες από 126 θεάσεις της γιγαντιαίας μέδουσας-φαντάσματος ή αλλιώς Stygiomedusa gigantea, από τότε που το είδος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1910. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά μέσα σε τόσα χρόνια που η μέδουσα-φάντασμα συλλαμβάνεται από το φωτογραφικό φακό.

Το 2021, ερευνητές από το Monterey Bay Aquarium Research Institude (MBARI) τράβηξαν επίσης πλάνα από ένα αντίστοιχο γιγάντιο πλάσμα, το οποίο, όπως λένε, είχε καταγραφεί μόνο εννέα φορές σε χιλιάδες καταδύσεις.

Ωστόσο, οι εικόνες αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από την ομάδα Viking τον περασμένο μήνα σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Polar Research του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου.

Η δημοσίευση περιγράφει πώς τα απομακρυσμένα υποβρύχια επιτρέπουν στην επιστημονική κοινότητα να έχει πρόσβαση σε ανεξερεύνητα ύδατα και να καταγράφει εικόνες σπάνια εμφανιζόμενων πλασμάτων, όπως η μέδουσα-φάντασμα, στο φυσικό τους περιβάλλον.

“Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσο λίγα πράγματα για τόσο μεγάλα θαλάσσια πλάσματα όπως η γιγαντιαία μέδουσα-φάντασμα, ωστόσο τώρα έχουμε τα μέσα για να κάνουμε τακτικές παρατηρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη από ό,τι ήταν δυνατό στο παρελθόν, γεγονός που παρέχει μια συναρπαστική ευκαιρία για ανακάλυψη”, γράφει ο συγγραφέας και θαλάσσιος βιολόγος δρ Ντάνιελ Μουρ.

Η γιγαντιαία μέδουσα-φάντασμα πιστεύεται ότι βρίσκεται οπουδήποτε κάτω από την επιφάνεια του νερού έως και σε βάθος 21.900 ποδιών κι τρέφεται με πλαγκτόν και μικρά ψάρια.

Η πίεση του νερού φτάνει έως και 5.800 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα σε αυτά τα βάθη, αλλά οι μέδουσες-φαντάσματα μπορούν να επιβιώσουν από αυτές τις τεράστιες πιέσεις επειδή το μαλακό ζελατινώδες σώμα τους τις απορροφά.

Αν και λίγα είναι γνωστά για αυτά τα θαλάσσια ζώα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γιγαντιαία μέδουσα-φάντασμα χρησιμοποιεί τους στοματικούς της βραχίονες για να παγιδεύει τα θηράματα και να τα ανασύρει στο στόμα της.

Πιστεύεται ότι το θαλάσσιο πλάσμα κινείται μέσα στο νερό μέσω περιοδικών παλμών που προέρχονται από το λαμπερό πορτοκαλί κεφάλι του σε σχήμα καμπάνας.

Τον Ιανουάριο, ένα ζευγάρι δυτών έκανε μια άλλη σπάνια υποβρύχια παρατήρηση, όταν κατέγραψε τη στιγμή που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα γιγάντιο καλαμάρι – τα οποία σπάνια βλέπει ζωντανό ο άνθρωπος.

Το τεράστιο πλάσμα εντοπίστηκε όταν τα άτομα έκαναν κατάδυση στα ανοικτά των ακτών της πόλης Toyooka στη νομαρχία Hyogo της Ιαπωνίας.

Φωτογραφίες: Moore D. M., Flink A. E., Prendergast E., & Gilbert A. (2023). “Personal submersibles offer novel ecological research access to Antarctic waters: an example, with observations of the rarely encountered scyphozoan Stygiomedusa gigantea” στο Polar Research, 42

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!