Το Facebook κατέβασε τη φωτογραφία του “Napalm Girl”


Το Facebook κατέβασε τη φωτογραφία του “Napalm Girl”

Όπως είναι γνωστό το Facebook δεν επιτρέπει φωτογραφίες γυμνών ανθρώπων, μία πολιτική που από ότι φαίνεται εφαρμόζει πάρα πολύ αυστηρά.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το άρθρο της μεγαλύτερης εφημερίδας της Νορβηγίας, Aftenposten, το οποίο περιελάμβανε τις 7 πιο σημαντικές εικόνες από πολέμους, “κατέβηκε” από το Facebook, επειδή έδειχνε τη διάσημη φωτογραφία “Napalm Girl“.

Η διάσημη φωτογραφία απεικονίζει την γυμνή Kim Phuc και τα αδέρφια της, στην παιδική τους ηλικία, να τρέχουν μακριά από το σημείο όπου ένα αμερικανικό αεροπλάνο έριξε μία βόμβα ναπάλμ, σε ένα χωριό κοντά στη Σαϊγκόν.

Λίγο μετά που η εφημερίδα δημοσίευσε το post του άρθρου στο Facebook, υπεύθυνοι του κοινωνικού δικτύου επικοινώνησαν μέσω E-mail με τα γραφεία της εφημερίδας και ζήτησαν ή να κατέβει η φωτογραφία ή να καλυφθεί με τη μέθοδο θολώματος με pixel το γυμνό κορίτσι. Μάλιστα σε λιγότερο από 24 ώρες και πριν προλάβει ο συντάκτης του άρθρου να κάνει κάτι, το Facebook προχώρησε στο “κατέβασμα” του post. Δυστυχώς το Facebook δεν έμεινε εκεί αλλά στην κριτική της αρθρογράφου Tom Egeland απάντησε με αποκλεισμό από το να κάνει νέα καταχώρηση.

aftenposten-1

Αυτό οδήγησε τον Espen Egil Hansen, CEO και αρχισυντάκτη της εφημερίδας Aftenposten να δημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ένα ανοιχτό γράμμα στον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας και εκφράζοντας τον δικαιολογημένο θυμό του.

aftenposten

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε σχετικά στη The Guardian ότι αν και το Facebook αναγνωρίζει την σημασία της εικόνας δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις από την πολιτική του και να την επιτρέψει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Petapixel τελικά το Facebook αναδιπλώθηκε λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής και επανέφερε την εικόνα Napalm Girl, όπου είχε αφαιρεθεί, ενώ υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική του στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Facebook Napalm Girl

Πηγή:

Aftenposten
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!