Το Facebook κατέβασε τη φωτογραφία του “Napalm Girl”

Όπως είναι γνωστό το Facebook δεν επιτρέπει φωτογραφίες γυμνών ανθρώπων, μία πολιτική που από ότι φαίνεται εφαρμόζει πάρα πολύ αυστηρά.
Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το άρθρο της μεγαλύτερης εφημερίδας της Νορβηγίας, Aftenposten, το οποίο περιελάμβανε τις 7 πιο σημαντικές εικόνες από πολέμους, “κατέβηκε” από το Facebook, επειδή έδειχνε τη διάσημη φωτογραφία “Napalm Girl“.
Η διάσημη φωτογραφία απεικονίζει την γυμνή Kim Phuc και τα αδέρφια της, στην παιδική τους ηλικία, να τρέχουν μακριά από το σημείο όπου ένα αμερικανικό αεροπλάνο έριξε μία βόμβα ναπάλμ, σε ένα χωριό κοντά στη Σαϊγκόν.
Λίγο μετά που η εφημερίδα δημοσίευσε το post του άρθρου στο Facebook, υπεύθυνοι του κοινωνικού δικτύου επικοινώνησαν μέσω E-mail με τα γραφεία της εφημερίδας και ζήτησαν ή να κατέβει η φωτογραφία ή να καλυφθεί με τη μέθοδο θολώματος με pixel το γυμνό κορίτσι. Μάλιστα σε λιγότερο από 24 ώρες και πριν προλάβει ο συντάκτης του άρθρου να κάνει κάτι, το Facebook προχώρησε στο “κατέβασμα” του post. Δυστυχώς το Facebook δεν έμεινε εκεί αλλά στην κριτική της αρθρογράφου Tom Egeland απάντησε με αποκλεισμό από το να κάνει νέα καταχώρηση.
Αυτό οδήγησε τον Espen Egil Hansen, CEO και αρχισυντάκτη της εφημερίδας Aftenposten να δημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ένα ανοιχτό γράμμα στον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας και εκφράζοντας τον δικαιολογημένο θυμό του.
Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε σχετικά στη The Guardian ότι αν και το Facebook αναγνωρίζει την σημασία της εικόνας δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις από την πολιτική του και να την επιτρέψει.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Petapixel τελικά το Facebook αναδιπλώθηκε λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής και επανέφερε την εικόνα Napalm Girl, όπου είχε αφαιρεθεί, ενώ υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική του στο μέλλον.