Οι υπάλληλοι του Facebook νομίζουν ότι οι φωτογραφίες μας τους ανήκουν;


Οι υπάλληλοι του Facebook νομίζουν ότι οι φωτογραφίες μας τους ανήκουν;

H Corey Ann Balazowich της ιστοσελίδας Photo Stealers (όπου αναφέρονται κλοπές φωτογραφιών) είχε μία συνομιλία μέσω mail με εκπρόσωπο του Facebook, σχετικά με ένα πρόβλημα που είχε με την σελίδα της και είδε με “τρόμο” να της αναφέρεται ότι οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Facebook, γίνεται αυτομάτως ιδιοκτησία του Facebook.

Συγκεκριμένα το mail του εκπροσώπου του Facebook έγραφε:
“…once something is posted or uploaded onto Facebook it becomes Facebook’s property. So if the original photographer uploaded the photo first onto Facebook and then others have taken it from there and uploaded it to their pages or profiles, this is legal and within policy, there’s nothing I can do about it unfortunately even if they are taking credit for the photos.”
“…από την στιγμή που κάτι ποστάρεται ή ανεβαίνει στο Facebook γίνεται ιδιοκτησία του Facebook. Οπότε αν ένας φωτογράφος ανεβάσει μία φωτογραφία στο Facebook και άλλοι την πάρουν από εκεί και την βάλουν στην σελίδα ή το προφίλ τους, αυτό είναι νόμιμο και εντός της πολιτικής, και δεν μπορώ να κάνω δυστυχώς κάτι σχετικά, ακόμα και αν λένε ότι αυτοί είναι οι δημιουργοί των φωτογραφιών”.

Φυσικά το θέμα πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα μεγαλύτερα φωτογραφικά blogs να στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του κοινωνικού δικτύου.

Ευτυχώς την ίδια ημέρα άλλος εκπρόσωπος του Facebook επικοινώνησε με την Corey διευκρινίζοντας ότι ο συνάδελφος του είχε κάνει λάθος και ότι ο ιδιοκτήτης όσων ανεβαίνουν στο Facebook είναι ο χρήστης που το ανεβάζει. Οι όροι του Facebook απλά αναφέρουν ότι ο χρήστης παρέχει στο Facebook άδεια για χρήση του υλικού, η οποία είναι απαραίτητη ώστε το υλικό αυτό να μπορεί να προβληθεί μέσω του Facebook σε τρίτους, ανάλογα πάντα με τις επιλογές που έχει κάνει ο χρήστης στο προφίλ του.

Το όλο θέμα λοιπόν οφείλεται στο ότι ούτε οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Facebook δεν γνωρίζουν την ερμηνεία των όρων χρήσης του κοινωνικού δικτύου.

Το σίγουρο είναι ότι από την στιγμή που ανεβάζουμε μία φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα και κατ’ επέκταση στο internet δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το που θα καταλήξει, πως θα χρησιμοποιηθεί και αν κάποιος υποστηρίξει κάπου ότι η φωτογραφία αυτή είναι δική του. Βέβαια η λύση δεν είναι να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες στο internet και στα κοινωνικά δίκτυα, αφού αποτελούν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ για τον σύγχρονο φωτογράφο.

Συμβουλή μας:
– μην ανεβάζετε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση, ακόμα και αν σας δίνεται η επιλογή (μετατρέψτε το μέγεθος της φωτογραφίας: μέγιστη πλευρά 1000px σε 72dpi)
– χρησιμοποιήστε υδατογράφημα με το λογότυπο σας
– μην ανεβάζετε παρά ένα δείγμα της δουλειά σας
– μην ανεβάζετε φωτογραφίες που έχετε σκοπό να πουλήσετε σε πρακτορεία ή πελάτες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Facebook

Πηγή:

stopstealingphotos
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!