«Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στη Μαδρίτη


«Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στη Μαδρίτη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Μαδρίτης παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990»

Η έκθεση φωτογραφίας «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στη Μαδρίτη

Στον επόμενο σταθμό της, στην Ισπανία, ταξίδεψε η έκθεση φωτογραφίας «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990», μια συμπαραγωγή-συνδιοργάνωση των BOZAR Centre for Fine Arts, Nederlands Fotomuseum και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στις Βρυξέλλες (06/02-17/05/15), έπειτα στο Ρότερνταμ (30/05-23/08/15) και στη συνέχεια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (11/09/15-28/02/16), συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και μαθητές σχολείων.
Το ταξίδι της συνεχίστηκε στο Παρίσι, σε μια ανοιχτή εγκατάσταση ανάμεσα στο Musée d’Orsay και στον ποταμό Σηκουάνα, στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, ενώ από την 1η Ιουνίου, η έκθεση μεταφέρθηκε αυτούσια στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας PhotoEspaña (www.phe.es).

Το ισπανικό φωτογραφικό φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη 1 Ιουνίου, έχοντας στο επίσημο τμήμα του την έκθεση φωτογραφίας «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990», η οποία φιλοξενείται στο κτήριο-σύμβολο της Μαδρίτης CentroCentro Cibeles, που συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στη PhotoEspaña. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο λειτουργίας του, το φεστιβάλ δέχθηκε περισσότερους από 37.000 επισκέπτες, ενώ η έκθεση θα παραμείνει στο CentroCentro έως τις 28 Αυγούστου 2016. Η 19η διοργάνωση της PhotoEspaña κλείνει έναν κύκλο τριών ετών, κατά τα οποία το Φεστιβάλ έχει επικεντρωθεί σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, καθώς το 2014 και το 2015 ήταν αφιερωμένο στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική, ενώ το 2016 ρίχνει τα φώτα του στην ευρωπαϊκή φωτογραφία.

Το ευρωπαϊκό φωτογραφικό πορτρέτο συνεχίζει, λοιπόν, να ταξιδεύει και να θέτει ανοιχτά ερωτήματα για τον τρόπο συγκρότησης της ταυτότητας της Ευρώπης, μέσα από 200 έργα 33 φωτογράφων και εικαστικών από 20 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία), οι οποίοι τα τελευταία 25 χρόνια συνετέλεσαν αποφασιστικά στη διαμόρφωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία τριών Ελλήνων δημιουργών (Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου) στη σημαντική αυτή ευρωπαϊκή σύμπραξη, που προβάλλει την ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό φωτογραφικό τοπίο.

Συμμετέχοντες δημιουργοί: Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courrèges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlová, Alberto García-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Pańczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann, Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου

Επικεφαλής επιμελητής: Frits Gierstberg

Συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: Christophe De Jaeger, Gautier Platteau, Olga Sviblova, Aλεξάνδρα Αθανασιάδου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Faces3_31_05_16_Madrid

Faces2_31_05_16_Madrid

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Exhibitions
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!