“Μαϊμού” Canon flash κάνει την εμφάνιση του στην αγορά. Τι να προσέχετε;


“Μαϊμού” Canon flash κάνει την εμφάνιση του στην αγορά. Τι να προσέχετε;

Στο κυνήγι της χαμηλότερη δυνατής τιμής είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλές παγίδες. Ειδικά όταν χρησιμοποιούμε για τις αγορές μας, ιστοσελίδες με τιμές εξωφρενικά χαμηλές ή επιλέγουμε πωλητές για τους οποίους δεν έχουμε καμία πληροφορία.
Ναι, στο ebay, όπως και σε άλλες ιστοσελίδες τύπου ebay, μπορεί κάποιος να βρει φθηνότερα φωτογραφικά προϊόντα. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να είναι και σίγουρος 100% ότι αυτό που αγοράζει είναι original και όχι “μαϊμού”;

Ο Chris Petersen-Clausen ζει στη Σαγκάη της Κίνας και πρόσφατα χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα Taobao, την κινέζικη εκδοχή του ebay για να αγοράσει ένα καινούργιο flash, Canon 580 EX II. Έχοντας ξαναγοράσει από την ίδια ιστοσελίδα πήρε τις προφυλάξεις που έπρεπε, δηλαδή βρήκε ένα πωλητή με θετικές ψήφους και απέφυγε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Δυστυχώς επέλεξε να πληρώσει σε μετρητά κατά την παραλαβή, αναγκαίο κακό, αφού στη Κίνα οι περισσότεροι πωλητές δεν έχουν επιλογή χρήσης πιστωτικής κάρτας. Το γεγονός ότι βρήκε το κορυφαίο flash της Canon μόλις 373 δολάρια (130 δολάρια πιο φθηνό από αυτό που αγόρασε στις Η.Π.Α.) δεν τον ανησύχησε ιδιαίτερα, λόγω του γεγονότος ότι στην Κίνα όλα τα προϊόντα πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις Η.Π.Α.
Μάλιστα κατά την παραλαβή, άνοιξε το κουτί του flash, το δοκίμασε και αφού σιγουρεύτηκε ότι δούλευε, μόνο τότε πλήρωσε τον μεταφορέα.

Δύο μήνες μετά εμφανίστηκε στο service της Canon, με το καινούργιο του flash, για να ελέγξουν γιατί δεν λειτουργούσε ο συγχρονισμός σε υψηλή ταχύτητα. Στην αρχή οι υπάλληλοι του service δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την περίεργη αυτή συμπεριφορά του flash. Ο Chris πίστευε ότι θα ήταν κάποιο μικροπρόβλημα, αλλά σύντομα είδε ένα μικρό meeting τεχνικών να εκτυλίσσεται μπροστά του.
Τελικά ένας από αυτούς κατάλαβε τι είχε γίνει. Μπροστά τους είχαν ένα “μαϊμού” Canon 580 EX II.

Κοιτάξτε τώρα την παρακάτω εικόνα. Το “μαϊμού” flash είναι το δεξιά. Μα είναι ακριβώς ίδια θα πείτε.

Εικόνα 1

Εικόνα 1

Ας δούμε την επόμενη εικόνα. Τώρα καταλαβαίνετε πιο είναι το ψεύτικο; Φυσικά και όχι! Γιατί είναι ακριβώς ίδια.

Εικόνα 2

Εικόνα 2

Λάθος! Προσέξτε τους σειριακούς αριθμούς. Ο αριστερά αρχίζει με γράμμα και όχι με νούμερο. Αυτό είναι λοιπόν το “μαϊμού” flash, καθώς οι σειριακοί της Canon στα Flash αρχίζουν πάντα με νούμερο.

Ο τεχνικός βεβαιώθηκε αμέσως ότι το flash που ο Chris είχε αγοράσει ήταν ψεύτικο όταν διαπίστωσε ότι κάτω από το λάστιχο στο πλαϊνό μέρος του flash η κόλλα ήταν λευκή (Εικόνα 3) και με τέτοιο τρόπο απλωμένη που δεν συμβαδίζει με τον τρόπο και την κόλλα που τοποθετεί η Canon σε εκείνο το σημείο (Εικόνα 4).

Εικόνα 3

Εικόνα 3

Εικόνα 4

Εικόνα 4

Τέλος, όπως λέει ο Chris, προσπαθήστε να ρυθμίσετε το flash από το menu της μηχανής σας, εάν η μηχανή σας έχει τέτοια επιλογή. Αν δεν μπορείτε, τότε το flash που κρατάτε είναι ύποπτο.

Τελικά ο Chris βρέθηκε να έχει στα χέρια του ένα original και ένα “μαϊμού” Canon 580 EX II και όπως λέει θα χρησιμοποιεί το “μαϊμού” σε δύσκολες συνθήκες μέχρι να χαλάσει, αφού αν και “μαϊμού” φαίνεται να κάνει τη δουλειά που πρέπει.

Συμπέρασμα: Προσέχετε πολύ από που αγοράζετε. Ακόμα και υψηλής τεχνολογίας φωτογραφικά προϊόντα είναι δυνατόν να αντιγραφούν. Προτιμήστε εξειδικευμένα φωτογραφικά καταστήματα, για τα οποία γνωρίζετε από που προμηθεύονται τα προϊόντα που πουλάνε και στα οποία μπορείτε να βρείτε υποστήριξη όταν την χρειαστείτε.
Γιατί όπως λέει ο σοφός λαός, “Η φθήνια τρώει τον παρά”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 σχόλια

  • #
    1

    Ισως να δουλευουν και καλύτερα από τα κανονικά…. πολύ ευαισθητα τα κανει η canon τα κανονικά αν και απευθύνεται σε επαγγελματίες. 450 ευρω flash και να χαλάει μεσα σε λίγους μήνες είναι απαραδεκτο!!!!!!!… εχω παρει 2 της canon και εχουν χαλάσει και τα δυο μετα από λίγο καιρο. Εχω παρει και ενα ”μαϊμού” και τα παει περίφημα (100 ευρω). Ποτέ ξανα flash canon.

  • #
    1

    meike speedlight MK580 αντίγραφο δηλαδή και οχι ”μαϊμου” που γραφω παραπάνω οκ

  • #
    1

    ¨Εχω την τύχη να έχω Το SB-700 τις Nikon Τό έχω πεθάνει στο σκάσιμο φλάς άπο το πολύ πύρωμα πυκνωτή περίμενα δύο φορές να ξεπιρωσει Άλλα μόνο ( Μ) Λειτουργιά Ι-ΤΤl πολυ σπάνια Speedlight κ’ μόνο !!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!